Jan Vítek: Šli bránit Ukrajince

Poslední události potvrzují, že USA strojí pro Rusko na Ukrajině stejnou past jakou byl pro Sověty Afghánistán. Ať to trvá sebedéle, peníze nehrají roli, válčit se bude do posledního Ukrajince a žoldáka.

Zjištění, že Američané velí všem pozemním operacím na Ukrajině je spíš veřejné tajemství, než sólokapr, ale očité svědectví je vzácné, protože CIA nemá ráda, když se pravda dostane na veřejnost. CIA má dlouhé drápky, běda každému, kdo v nich uvázne. Zejména žurnalisté, pomněte Juliana Assange. Ale mezinárodní korespondent listu Le Figaro Georges Malbrunot po návratu z Ukrajiny řekl v pařížské televizi C News bez ubrousku:

„Překvapilo mě, a snad ještě víc čtyři dobrovolníky, které jsem doprovázel, když jsme zjistili, že při vstupu do ukrajinské armády jsou to Američané, kdo rozhoduje o všem.“

Novinář dodal, že dobrovolníci, kteří šli na pomoc Ukrajincům, a také on jako novinář, byli „prakticky zatčeni“ Američany, kteří tvrdili, že velí. Náborový rozhovor vedli stylem brooklynských policajtů „my klademe otázky, vy stručně a pravdivě odpovídáte.“

„Každý z nás jsme byli jsme vyslýcháni a nejméně hodinu. Myslel jsem, že jsem u mezinárodních brigád, a ocitl jsem se tváří v tvář Pentagonu“, řekl Malbrunot.

Prozradil, že byli nuceni podepsat smlouvu spolupráce „do konce války“. For the duration, jak zní právní formulace US Army.

 „Víc vám nemohu říct“, dodal. „Podepsal jsem klauzuli, která mě zavazuje, že o náboru, bojovém zařazení, platu, výše vdovské penze a jiných ustanovení smlouvy budu mlčet.“

Neprozradil, jak se mu podařilo dostat zpátky do Francie. Avšak naznačil, že to nebyl velký problém, i když mu Američané vzali pas.

„Zelensky propustil všechny kriminálníky za slib, že budou bojovat. Je tam neuvěřitelný bordel“, řekl místo vysvětlení.

Jak Spojené státy, tak Velká Británie veřejně tvrdily, že na Ukrajině nebudou „vojenské boty na zemi“, ale je nepopiratelně prokázáno, že tam byla americko-britská vojenská přítomnost už dlouho před začátkem války.

Průzkumy před válkou ukázaly, že drtivá většina Američanů si přála, aby vláda se držela stranou. To se však vojensko-bezpečnostní oligarchii bytostně příčí, jí je zdaleka víc po chuti bránit ukrajinskou loutkovou klientelu, ačli tím riskují třetí světovou válku. Nechť, jen když se kola točí! Prezident Biden minulou středu přislíbil Ukrajině dělostřelecké a radarové systémy a řadu dalších válečných vymožeností výkvětu amerického zbrojního průmyslu.

Podle amerického ministerstva obrany bude dodávka zahrnovat 18 houfnic spolu se 40 tisíci dělostřeleckými náboji, stovky raket a dronů Switchblade – známých také jako sebevražedné drony kvůli nebezpečnému způsobu, jakým mohou být navedeny na cíl. USA také posílají 11 vrtulníků, stovky obrněných vozidel a protipěchotní miny.

Tato velikonoční nadílka přijde na 800 miliónů dolarů. Ale, když se přidají k válečnému rozpočtu 770 miliard dolarů, už nějakou velkou částku nepředstavují. Státní dluh tím přesáhne 30 biliónů dolarů, což je neuvěřitelná astronomická suma, kterou nikdo nebere vážně, protože si ji neumí ani představit. 

Nesplatitelná? Ne tak docela. Na konci každé pijatiky přijde hostinský a zinkasuje všechny přítomné, i kdyby z nich měl kůži stáhnout. To zas bude recese! Nebo jak by řekla románová babička: „To zas bude radosti na Starém bělidle.“

Kdo v Evropě americkým poplatníkům strouhá mrkvičku, nechť se zamyslí nad tím, že na něho padne břímě spojenectví v podobě na padrť zničených měst, spálené černozemě a rozbitých hrnců. Bolestné a útrpné miliónů lidí nikdo nevyčíslí.

Praví strůjci této tragédie vejdou do dějin jedni jako multimiliardáři, druzí jako hrdinští zastánci lidských práv, svobody a blablablablabla; případně jako výkvět obojího tohoto druhu homo sapiens.

Tak tomu vždy bylo. Proč by tentokrát to mělo být Jinak?

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *