JUDr. Jiří Vyvadil: Co bude dělat Západ, když zvítězí Putin?

Věci jsou jednoduché. Ten konflikt na Ukrajině a obecně Západu s Ruskem má přece jen dvě řešení: Buď zvítězí Západ a Ukrajina a nebo zvítězí Rusko symbolizované Putinem. Samozřejmě, že všichni západní politici a většina západního obyvatelstva si nepřipouští, že by mohl zvítězit Putin.

Naopak mnozí nezápadní politici i část jejich obyvatelstva se zkušenostmi amerických brutálních válek nepochybně drží palce Rusku. Někde, jako v miliardové Číně je to 80 % Číňanů, jinde je to slabší, ale stále převažující. Západ se drží USA jako klíště, ale „nezápadní“ státy USA rozhodně nemusí. Byla a zůstává brutálním představitelem svého imperialismu.

I u nás jako celek Putina cca 65 % odmítá a cca 30 % je těch, kteří jsou opačného názoru. Tak je to u nás. A Česko jednoznačně přijalo podivnou tézi, že válka na Ukrajině je i naší válkou a na Ukrajině se bojuje i za nás. No tuto floskuli jsme už tady měli, když se v Afghánistánu bojovalo za Prahu a víme, jak jsme dopadli.

Ty boje na Ukrajině jsou dynamické. Počátek se Rusku zcela určitě moc nepovedl. Zaměřit cíl operace na probanderovský Kyjev zrovna moc nefungovalo…

Současná fáze, soustřeďující se na východ a jih Ukrajiny má logiku a z právního hlediska osvobozuje Rusko převážně tu část území, která přísluší povstaleckým hnutím Luhanska a Doněcka, což jsou uznatelné legitimní síly z hlediska mezinárodního práva.

Jestliže v bojích o Kyjev Zelenský vítězoslavně stále vykřikoval, že Ukrajina zvítězí, dnes už jenom hořekuje a nadává všem kolem sebe, že svět Ukrajině nepomáhá. Mariuopol a Donbas i z jeho slov představuje klíčový zlom v operaci.

A tím se tak trochu blížíme k odpovědi na můj nadpis.

Západ, tedy oněch 40 zemí, které tak či onak bojují proti Rusku (sankcemi, dodávkami zbraní, včetně těžké techniky, neustálým přísunem finančních prostředků, diplomaticky atd.) s výjimkou nasazení vojsk vrhl vše proto, aby Rusko porazil. A dělá přitom všechno možné i nemožné, včetně vlastního sebeničení. Na druhé straně Rusko, které dle západních předpokladů už po prvním měsíci mělo vyhlásit bankrot a přestat bojovat, nic takového nečiní.

Už se nehovoří o tom, že konflikt skončí za pár týdnů. Volně se přechází na tézi, že konflikt bude trvat minimálně do konce roku.

Nuže bude-li pokračovat v nastavené linii, zdá se, že Rusko může zvítězit a pokud by zvítězilo a s ním i Putin, západním světem to otřese… A otřást by to mělo i s Českem…

Bez plynu, s jednou z nejvyšších inflací v Evropě a se směšným premiérem, který ač profesorem politologie neumí předpokládat vývoj a snažil se zatáhnout tuto zemi do krvavé války…To by byla budoucnost Česka… V podstatě to bude cosi jako porážka protektorátní vlády v květnu 1945.

A to bych Fialovi a spol. ze srdce přál.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *