Chroptící velitel baterie, je zraněný potřetí za měsíc: „To je naše vesnice!“ Tak se rodí noví ruští hrdinové

Ruský vojenský komentátor Komsomolské Pravdy Alexandr Koc

Komsomolská Pravda: Ukrajina začala používat americké drony-kamikaze  Switchblade, ale ruské jednotky v Charkovské oblasti stále bojují za spojení s Donbasem.

Ruský voj. komentátor Alexandr Koc: Řekni, čí?
Těžce zraněný ukraj. velitel baterie: Ukrajina, čí jiný…

Takový dialog si nevymyslíte schválně. Tankisté první tankové armády právě ukázkově rozstříleli nepřátelskou kolonu jižně od Izjumi. Několik tanků, jeden Grad, kanón Rapira. Kvalitně pracovali, přes termokamery nedávali žádnou šanci na odpověď. Zajeli jsme si v obrněnci na výsledek se podívat. A pak jeden přeživší ukrajinský bojovník na autobusovou zastávku zalezl, noha se mu odtrhla.

Tankisté první tankové armády rozstříleli nepřátelskou kolonu jižně od Izjumi.

Alexandr Koc:  Potřebujete pomoc?
Ukraj. velitel baterie: Nohu nemám, potřebuji.
Alexandr Koc:  Nohu nemáš … teď ti píchnu injekci Promedolu (Pozn. Naší Pravdy: narkotické analgetikum vytvořené poč. 50. let v SSSR).

Ruští tankisté rozbili nepřátelskou kolonu. Ruský vojenský komentátor Komsomolské Pravdy Alexandr Koc byl svědkem toho, jak ruští bojovníci poskytují pomoc zraněným vojákům Ukrajinské armády a strhávají ukrajinské vlajky z rozbitých tanků.

Těžce zraněného Ukrajince naložili do auta a odvezli do polní nemocnice. Ruští vojáci rychle prohledávají věci nepřítele. Dokumenty patřily mobilizovanému Alexandru Iljenkovi. V letech 2017-2019 absolvoval výcvik podle západního programu základního vojenského výcviku. Byl zařazen jako řidič-mechanik tanku. V něm přišel o nohu.

Video ZDE

V batozích téměř každého Ukrajince z nějakého důvodu bylo ženské oblečení. Ať už jako hadry, nebo se připravovali prodrat se skrze obklíčení na základě příkazů britských speciálních sil, které v Afghánistánu, v ženském převleku, se poté odebraly k evakuaci na letiště.

Německý Bild: Ukrajinské válečné zločiny proti Rusům

Takto Ukrajinská armáda (jejich vlastní záznam) zachází s ruskými zajatci: ZDE

Intenzita bojů ve směru na Slavjansk se v posledních dnech výrazně zvýšila. Ukrajinští vojáci poprvé použili americké drony-kamikaze Switchblade (viz krátké video). Dotěrně bzučí jako zubní vrtačka, působí na nervy, ale zatím bez poškození techniky.

Sabotéři začali instalovat fugasy (zápalná munice) na silnicích. Hluk dělostřelectva se stal obvyklým zvukovým pozadím, kterému věnujete pozornost, až když začnou praskat okna. V řadě za sebou šli zajatci, hlavně ti, kteří byli mobilizováni. Někteří se vzdávají sami, jiní v boji. Obvykle všichni začnou prosit, aby je nezabíjeli. To je výsledek jednostranné propagandy jejich komisařů, kteří připravují bojovníky na bezprostřední masakr v případě pádu do rukou Rusů. Na druhé straně je třeba vědět, jak šikanovali a týrali ruské zajatce z jejich strany. A Rusové jim to připomněli. „To jsme nedělali my, my jsme dobří Baťkové“, kňučí Viktor Linnikov, který přišel na frontu z Poltavy. A vzápětí dodává: „Ne každý chce tuhle válku. U nás se většinou bojí všichni, lidé jsou nepřipravení.“

Ruské tanky zničily nepřátelskou kolonu nedaleko města Izjum.

Zajatci říkají, že ukrajinské jednotky utrpěly obrovské ztráty, až 40 procent veškeré živé síly. A zpravidla se tak děje proto, že velení jen posílá odvedence na základě povolávacího rozkazu na jistou smrt, jako kanónenfutr.

„Zajali nás vaši, a to je v pořádku, nikdo nás nešikanuje“, říká jeden ze zajatých Ukrajinců. A dodává: „A v televizi nám říkají něco úplně jiného. Jsou věci, které je třeba přehodnotit.“

Ruský voj. komentátor Alexandr Koc: Mezitím se v našich jednotkách ková nové ruské hrdinství. Sedím ve štábu, poslouchám vysílačku, probíhá tvrdá bojová práce. Tu tanky nepřítele prorazily do obsazené vesnice, tu dělostřelectvo zaútočilo, tu odpověděly raketomety Grad. A pak chraplavá zpráva velitele jednoho z praporů: „Všichni, to je naše vesnice. Už odsud neodejdeme.“

Velitel baterie je v tuto chvíli již potřetí za měsíc zraněný. Vyšel z boje, převázal si zlomené nohy a vrátil se ke svým bojovníkům. „Teprve, když do něho lékaři napumpovali anestetika, podařilo se důstojníka evakuovat do nemocnice“, řekli večer muži, kteří se vrátili z předních pozic. Má už tři řády za hrdinství, první za Čečensko. Nyní ho navrhli na čtvrté vyznamenání, což by automaticky znamenalo titul hrdiny RF.

Na poli pod Izjumí roztáhl svá železné „bedra“ ukrajinský bombardér Su-24. Tady je podvozek, tam jsou motory, Tady je letecký kulomet. Kabina vůbec, ta odlétla 200 metrů. Pilot zahynul. Málem doletěl do města, „ulovil“ raketu.

„Víš, kolik podmínek musí být splněno, aby bojovník s přenosným protiletadlovým kompletem byl schopen sestřelit letadlo, které letí velice nízko“, pletichaří náčelník protivzdušné obrany jedné z jednotek. A dodává: „Musíme získat olovo, roztavit ho, napumpovat člověku do varlat, obrazně řečeno, aby nezakolísal, když se bojové letadlo dostane na jeho pozici ve výšce 20 metrů. Nenechat se zmást a vypustit raketu. A takoví lidi musí být dva. Protože první  raketa zasáhne jen tepelnou past, která se táhne za letadlem. A teprve druhá zasáhne bombardér. A je potřebný ještě také interval, aby první raketa nesestřelila tu druhou.“

─ A vy takové máte?

─ Přesně tak. Sestřelili ukrajinský Su-25. Jednoho už navrhli na Řád za chrabrost.

Za pár dní se dozvídáme, že i druhý voják této dvojice se dočkal svého bitevního letadla. A to znamená také prémie 300 tisíc rublů, které se udělují za takový úspěch.

Během uplynulého týdne z přenosného protileteckého kompletu na Slavjanském směru byla sestřelena nejméně tři letadla. Jedno z nich, Su-24, leží v poli pod Izjumí. Pilot zemřel. Kolem jsou roztroušeny podvozek, motory, letecký kulomet… Doposud si opakuji tato slova sám pro sebe, když jsem si uvědomil, kolik síly a odvahy našich spolubojovníků  je zakotveno v těchto řádcích, kdy na silnici nad pozicemi našich od protivzdušné obrany, začíná vybuchovat kazetové munice Ukrajinců. (Pozn. Naší Pravdy: tato munice je určena k ničení živé síly na bojišti mnoha tisíci drobných ostrých šrapnelů, jež z vojáků učiní krvavou kaši.) Zraněná posádka bojového stroje odhazuje mrtvého a po odchodu zdravotníků se narychlo fačuje obinadlem, spěchá zpět na pozice. Tak dospívají a stávají se skutečnými válečníky.

Ruská protivzdušná obrana spolehlivě chrání osvobozené země před leteckými útoky ukraj. nacistů. Podívejte se na reportáž ruského voj. komentátora Komsomolské Pravdy Alexandra Koce z místa sestřeleného Su-24 ukrajinských ozbrojených sil ruskou protivzdušnou obranou (video ZDE)

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *