Søren Roest Korsgaard: Západní propagační mašinérie je nejpropracovanější na světě

Náhle, rázně a neočekávaně přešla mainstreamová média od neustálého „nech se očkovat, nebo zemřeš“ k ruské hrozbě. Vlády, média a OSN vyměnily své priority kompletně a doslova přes noc a lze říct, že takovýto bleskový přesun od covidového narativu strachu, který kraloval víc než dva roky, k narativu strachu z Ruska, neočekával snad ani ten nejotrlejší analytik.

Namísto aby masy terorizoval černému moru připodobňovaný covid, terorizují je dnes zahraniční hrozby, jako  např. tahle z britského Daily Mailu: „Hlavní Putinův propagandista hrozí Západu nukleárním zničením. Moskva jej prý může zasypat pěti sty nukleárních hlavic.“

Strachu lze v propagandě využít mnohostranně a pro průmysl i vlády je to skvělý marketingový nástroj. Když obchodní společnost vybudí v lidech strach, činí tak se záměrem vydělat peníze, zatímco vlády používají strach ke zvýšení své moci. Nikdy dříve v moderních dějinách nežil svět ve větším strachu a nevybavil vlády větší mocí než v době tzv. covidové pandemie. Tato úspěšná operace dala vládám možnost uzavírat výrobní a obchodní podniky, nařizovat povinné očkování a kompletně měnit tvář světa k horšímu. A dnes od nás tyto vlády chtějí, abychom uvěřili tomu, že se Rusko snaží vzkřísit sovětské impérium. Takže rusko-ukrajinský konflikt bude využit – stejně jak tomu bylo s covidem – k rozšíření agendy elit. Chtějí prostě ještě víc moci a víc nadvlády států nad lidmi.

Hnán puzením démonizovat Rusko odsoudil Západ ruskou intervenci v Donbase všemi možnými způsoby a zaujal k ní zcela jasný válečnický postoj, včetně poštívání Ukrajinců k tomu, aby napadli Krym. Západní vlády v posledních 20 letech zabily milióny lidí na Středním východě a v Severní Africe a ještě mnohem více jich, zvláště pak v Asii, zabily před 11. zářím 2001. A ani jednou nebyly tyto akce šířeji odsouzeny a žádné sankce nebyly proti jejich pachatelům  z USA a dalších zemí vyhlášeny. Naopak: Média všechny tyto Amerikou vedené zločiny svoji propagandou povzbuzovala a umetala jim cestu. V roce 2013 v hlavním městě provincie Radda v Jemenu zbombardoval americký dron několik vozidel se svatebčany a svatby společně s pohřby a fotbalovými utkáními se pak v období po 11. září staly oblíbenými terči amerických letců. 3. října 2015 bombardovala americká letadla nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu a zabila přitom 20 lékařů, sester a pacientů.

A v průběhu posledních 20 let byly v Amerikou vedených invazích spáchány tisíce podobných zločinů. Z oficiálních zdrojů se lze poučit o tom, že během roku 2016 svrhly americké bombardéry 26 171 bomb – a to na území Sýrie, Iráku, Afghánistánu, Libye, Jemenu, Somálska a Pákistánu –  tzn. že američtí letci denně svrhli zhruba 70 bomb. Nu a kdyby každá z těchto bomb zabila 50 lidí, zabily USA  1,3 miliónu lidí v průběhu jediného roku.

Zrovna dnes jsou internet a média zahlcena prohlášeními, jako např. „Stojíme za Ukrajinou“, nebo „Ruce pryč od Ukrajiny“. Avšak nikdy dříve jsme v dobách amerických invazí a miliónů jejich obětí neslyšeli nic jako „Stojíme za Jemenem“, nebo „Ruce pryč od Afghánistánu“, nebo „Přestaňte bombardovat nemocnice“.

Bez většího úsilí dokáží zkrátka vlády a média vest lidi tam, kde je chtějí mít. Vlády jsou obecně pro války, ale dokáží si osvojit i role protiválečníků v případě, že tento postoj podpoří jejich agendy.

V současnosti prováděná manipulace s masami přitom dokazuje, že odpor proti zhoršování vztahů Západu s Ruskem je mezi lidmi, bohužel, minimální.

Současný proválečný postoj Západu proti Rusku je nebezpečnější, než byly války Západu na Středním východě či v Severní Africe. A humanitní svědomí mainstreamového Západu je něco, na co je snad lepší ani nemyslet.


Søren Roest Korsgaard je výkonný ředitel Korsgaardovy nakladatelské společnosti, která vydala titul Nejnebezpečnější knihu dneška: Smrtící klam odhalen.

ZDROJ (překlad Mgr. Lubomír Man)

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *