Gerhard Schröder: Rusko nelze dlouhodobě izolovat ani politicky, ani ekonomicky

Americký list „New York Times“ publikoval v sobotu rozsáhlý rozhovor své německé spolupracovnice Katrin Bennholdové s bývalým německým spolkovým kancléřem a předsedou SPD Gerhardem Schröderem.

Schröder (78 let) v něm znovu deklaroval svou ochotu být prostředníkem ve válce na Ukrajině. „Vždy jsem zastupoval německé zájmy. Dělám, co můžu. Alespoň jedna strana mi věří“, řekl bývalý šéf sociálních demokratů. Mírové řešení musí být podle něho nalezeno co nejdříve. „Myslím, že tato válka byla chyba a vždy jsem to říkal.“

Připomeňme, že Schröder krátce po zahájení ruské operace na Ukrajině navštívil Rusko a setkal se s prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým ho pojí letité přátelství. „Můžu vám říci, že Putin má zájem ukončit válku. Ale to není tak snadné. Existuje několik bodů, které je třeba vyjasnit,“ uvedl k tomu. Ostatně bývalý kancléř se distancoval od války, nikoli však od Putina, píše New York Times.

Podle soudu Gerharda Schrödera se nepodaří Rusko dlouhodobě izolovat, protože německý průmysl je závislý na ruských zdrojích „Takovou zemi, jako je Rusko, nelze dlouhodobě izolovat ani politicky, ani ekonomicky. Německý průmysl potřebuje suroviny, které má Rusko. To není jen ropa a plyn, ale také prvky vzácných zemin. A to jsou suroviny, které nelze jednoduše nahradit“, řekl kancléř korespondentce New York Times.

V Německu je G. Schröder silně kritizován, protože se navzdory ruskému útoku na Ukrajinu nevzdal postu šéfa dozorčí rady ruského státního energetického gigantu Rosněfť, dlouhodobě spolupracuje na projektu Nord Stream a na konci června by se měl stát členem dozorčí rady Gazpromu. Čtyři sdružení SPD proto požádala o řízení o jeho vyloučení ze strany.

Gerhard Schröder ke svému „ruskému angažmá“ říká, že  pokud by došlo k zastavení dodávek plynu, potom by rezignoval. Takový scénář neočekává: „To se nestane,“ říká rezolutně. „Obecně platí, že od 60. let je spolupráce se Sovětským svazem a poté s Ruskem trvalá. Dostávali peníze a dodávali plyn. Ani v nejtěžších dobách studené války nebyly žádné problémy“, dodal v rozhovoru.

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *