Německo počítá, kolik stojí každý ukrajinský uprchlík

Městské úřady německé spolkové země Hesensko spočítaly, že náklady na každého ukrajinského uprchlíka měsíčně budou činit 3,5 tisíce eur. Informoval o tom v neděli 17. dubna list Welt am Sonntag.

„Města, okresy a obce Hesenska předkládají státu pohledávky ve výši 3,5 tisíce eur na uprchlíka měsíčně“, uvádí publikace s odkazem na dokument vypracovaný Svazem měst a obcí země pro jednání s federálními úřady. „Tato částka umožňuje pokrýt náklady na vstup, ubytování, jazykové programy atd“, píše se v textu výzvy. Obecní sdružení kraje zdůrazňuje, že za základ pro výpočty byl vzat průměrný odhad nákladů na uprchlíky v roce 2019.

Svaz měst a obcí Hesenska navrhuje, aby se 75 EUR za den vynaložilo na „ubytování, jídlo a další denní potřeby“ každého uprchlíka, 25 EUR na „psychologickou pomoc“, 15 EUR na „sociální práci“ a 10 EUR na na bezpečnostní opatření. Podle Welt am Sonntag komunální úřady Braniborska souhlasily s odhady předloženými jejich kolegy.

Podle Spolkové policie Německa k dnešnímu dni dorazilo do Německa více než 350 000 ukrajinských uprchlíků. Pokud tedy údaje Svazu měst a obcí Hesensko odpovídají průměrným výpočtům za zemi, překročí měsíční výdaje Německa na ubytování ukrajinských uprchlíků částku 1 miliardy eur. Kancléř Olaf Scholz oznámil 8. dubna plány vlády přidělit spolkovým zemím na tyto potřeby 2 miliardy eur, nicméně, jak zdůrazňují autoři článku, tato částka sotva stačí na pokrytí nákladů na dva měsíce.

„Jednorázové platby přislíbené na letošní rok, na kterých se dohodla spolková vláda a orgány spolkových zemí, nebudou v dohledné době stačit na pokrytí všech nákladů“, řekla Verena Göppert, zástupkyně ředitele Svazu německých spolkových zemí. Žádná z německých federálních agentur přitom stále neudělala přesný výpočet, který zohledňuje náklady na ukrajinské uprchlíky pro každý z regionů. Předseda hesenské vlády Volker Bouffier dříve předpokládal, že měsíční výdaje nepřesáhnou částku 2,5 tisíce €, jak však ukazují výpočty městského sdružení, skutečná čísla se ukázala být mnohem vyšší.

Zároveň, jak poznamenává Svaz měst a obcí Hesenska, federální vláda zatím nespěchá, aby se zatěžovala povinnostmi kompenzovat výdaje, které dopadají především na rozpočty obcí. „Finanční závazky federální a státní vlády jsou mírně řečeno příliš nízké“, uvedli představitelé magistrátu ve Welt am Sonntag. „Současná finanční podpora od federálních a státních vlád není v žádném případě dostatečná.“

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *