Přemysl Votava: Dvě zprávy, které otřásly světem

Je požehnáním v této vážné době mít zásadní informace. Jak se v tom ale vyznat, když nesmíme pokukovat jinam, než je nám dovoleno? A tak hrozí, že naletíme! Z nedávno zveřejněného článku a z fotografie Vladimíra Putina (z britského The Daily Telegraph v sobotním Právu) se dozvídáme „zásadní“ informace.

Putin se prý krčí na židli, sedí u menšího stolu než bývalo zvykem a pravou rukou se drží desky stolu. To vyvolává vážné spekulace o jeho zdraví! Nabízí se demence, Parkinsonova choroba, rakovina? Občane, není nad to mít pohotové informace!

Ta druhá zpráva je z týdeníku Respekt (č. 15) z dubna. Ta už tak úsměvná není. Zatím nechává naše ekonomy, ale i Fialovu vládu v klidu. Do žní je ještě tak daleko, vláda má záliby. Ale už ten titulek článku: “Tanky ničí obilnici světa“, by měl naši vládu varovat! Ono to do žní není tak daleko. Loňská mouka již nabírá v obchodech vzestupnou cenovou spirálu.

Ten článek bije na poplach. Několik předních světových odborníků, předkládá fakta, která nás již s předstihem varují. Dovolte odcitovat několik údajů z tohoto článku. Ukrajina je pátým největším vývozcem pšenice na světě. Rusko je tím prvním, oba tyto státy jsou nazývány obilnicemi světa. Rusko a Ukrajina totiž zajišťují 25-30 % světového obchodu s pšenicí. Na ukrajinské pšenici je závislý zejména Egypt, Indonésie, Bangladéš, Pákistán, Turecko, Maroko, ale i Libye. Tedy řada zemí, kde pšenice je rozhodující potravinou, navíc také země s obrovskou populací. Ukrajina je i předním vývozcem slunečnicového oleje, tam dokonce má 50 % podíl ve světovém obchodu.

Válka značně zkomplikovala zahraniční obchod s pšenicí. Ve skladech zůstává 20 miliónů tun pšenice určené pro export. Přesněji řečeno, sklady jsou ještě plné neprodané loňské pšenice. Přístavy v Černém moři přestaly plnit funkci dopravní obslužnosti. Blíží se katastrofa. Za několik měsíců přijde nová úroda, tedy desítky milionů tun další pšenice. Zemědělci nedostanou ještě peníze za tu loňskou úrodu a s tou novou si nebudou vědět rady. A v srpnu se musí zasít nové ozimy. Válka a sankce zabrzdily přísun hnojiv z Běloruska a Ruska. Nedostává se také nafty, pesticidů, osiv. Ceny hnojiv stouply na trojnásobek.

Organizace pro výživu a zemědělství (EAO) zveřejnila nedávno nová data, podle nichž jsou ceny pšenice na historickém maximu. Pšenice na americké burze v Chicagu zdražila na dvojnásobek. Dopady na českou peněženku pociťujeme již nyní, přitom. ČR je v pšenici soběstačná, dokonce je v přebytku. Česká pšenice se bude dobře prodávat v zahraničí, český zemědělec na pšenici vydělá, ale ten kdo prodělá, je občan ČR. Mouka jako základní potravina se prudce zdraží i u nás. Do pečiva se promítnou i drahé energie. Cena vzroste i u většiny potravin, tam kde je základem pšenice…tedy mouka. Vzroste i cena vepřového, či drůbežího masa. Vláda stojí opět v nečinnosti v koutě.

Dopady nedostatku pšenice hrozí sociálním výbuchem v řadě států Afriky, Asie… tedy tam, kde patří k základní potravině. První varování přichází již z Egypta, tamní vláda dlouhodobě dotuje cenu chleba, Však Egypťané snědí 145 kg chleba na hlavu, Egyptu tím vzrostou náklady na pšenici ze 3 na 5.7 mld. dolarů. Obdobná situace hrozí v řadě dalších zemí. Exodus běženců ještě není zapomenut.

Ten první článek byl jak z aprílového čísla novin, kdo by tomu také věřil, nejspíše ani ten redaktor. Ten druhý článek, už tak úsměvný není, spíše svět varoval. Zároveň dal otázku, zda Fialova vláda učinila vše pro zajištění základních potřeb nás občanů ČR. Zatím řeší spíše tanky, děla, či novou ceduli u ruského velvyslanectví. Ale to je málo, spíše je to trapné, ani ne úsměvné.


Komentáře
RNDr. Dagmar Vernarská

To, že RF a Ukrajina je obilnicou polovici sveta, 17.12.2021, keď Rusko oficiálne žiadalo bezpečnostné záruky pre seba a neutralitu Ukrajiny,  západní „géniovia“ nevedeli?  Zástupcovia štátov sveta v OSN, WHO,…. poslanci Európskeho parlamentu, poslanci a politici národných štátov, hlasovali tak ako hlasovali, prijali všetky neoverené  fake news, len aby poškodili RF. Politici a ich páni, sú finančne zabezpečení, dostatočne bohatí, aby ich prostý ľud kdekoľvek na svete zaujímal. Navyše, plánujú redukciu populácie. Preto hladomor je vhodný prostriedok na dosiahnutie cieľa. Nikto z plánovačov to neprizná nahlas, radšej budú klamať a skrývať sa za “ vznešené “ naratívy o ochrane ľudských práv a vyjadrovať litánie ľútosti a  písať srdcervúce články. 

Preto každý novinársky článok, ktorý dnes bubnuje na tému nedostatku potravín, plynu, ropy, vzácnych kovov…..a kladie vinu za to Rusku – pokladám za vrchol pokrytectva, zámerného infikovania a strašenia ľudí proti RF. Doslova zneužívajú situáciu na prekrytie činov Aliancie zla.

Nechápem, ako je to vo svete organizované, keď Rusko musí už po niekoľký krát „zachraňovať“ svet. Pritom je vždy samotné proti všetkým. A po každom víťazstve sa zachránení postavia proti nemu. Respektíve – ako odmenu za oslobodenie dostanú „konskú“ dávku nenávisti. Možno tentoraz by malo Rusko zachraňovať len seba a na zvyšok zbabelých a zákerných „priateľov“, ktorí potajomky si síce želajú ruské víťazstvo, ale neodvážia sa verejne postaviť proti zneužívaniu moci Alianciou zla, či Ríšou lží – malo by sa  tentoraz totálne vykašľať.

Že tak neurobia, je jasné. Príklad: ukrovia mučia ruských vojakov, ale Rus ide zachraňovať zraneného ukro-generála! Len aby svetu ukázali, že sú dobrí a šľachetní. Rusko celú svoju existenciu chce presvedčiť Západ, že je ten mravnejší a humánnejší, než nepriateľ. Dodnes nepochopili v Rusku, že Anglo-Germáni pokladajú šľachetnosť za slabosť a preto Ruskom pohŕdajú. Každý nositeľ anglosaskej krvi je tvrdý, bezcitný, vypočítavý pragmatik, ktorého nie je možné poraziť dobrotou, ľudskosťou, ohľaduplosťou a čestným správaním. Každý deň sme svedkami , že podvod, lož, klam a amorálnosť je účinná zbraň. Je ako rakovina, ktorá ovláda súdnictvo, školstvo, zdravotníctvo, bezpečnostné služby…

Takejto degradácii už nezabránia ani demokratické voľby, lebo volič je zrkadlom, hýbateľom politiky, ktorú máme posledných 30 rokov. Už nie je rozdiel medzi voličom a politikom.

Česť výnimkám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *