Ron Paul: Ukrajinská válka je darem z nebes pro americký obranný průmysl

Čím více válka eskaluje, tím více z ní těží americký obranný průmysl. Státy NATO dodávají na Ukrajinu staré nepotřebné harampádí výměnou za nové zbraně z USA za spoustu peněz. Výdělečný byznys!

Bývalý kandidát na prezidenta USA Ron Paul kritizoval americkou politiku kolem války na Ukrajině. V nedávném příspěvku nastoluje otázku, jaké zvláštní zájmy USA způsobují eskalaci a prodlužování války na Ukrajině. Které zvláštní zájmy nejvíce těží z války na Ukrajině? Ron Paul především ukazuje americký zbrojní průmysl:

Jedna speciální zájmová skupina masivně profitující z války, podle Rona Paula, je americký vojensko-průmyslový komplex. Greg Hayes, generální ředitel společnosti Raytheon, řekl na nedávném setkání akcionářů: „Samozřejmě, že vše, co se dnes posílá na Ukrajinu, pochází ze zásob, ať už z ministerstva obrany, nebo od našich spojenců v NATO, a to jsou všechno skvělé zprávy. Nakonec sklady budeme muset naplnit a uvidíme výhodu pro obchod.“

Ron Paul říká, že nelhal. Raytheon spolu s Lockheed Martin a bezpočtem dalších výrobců zbraní si užívají štěstí, jaké neviděli roky. USA přislíbily více než 3 miliardy dolarů vojenské pomoci Ukrajině. Říkají tomu pomoc, ale ve skutečnosti jde o blaho amerických korporací: Washington posílá výrobcům zbraní miliardy za zbraně dodávané do zámoří. Podle mnoha zpráv jsou tyto dodávky zbraní, jako je protitanková střela Javelin (společně vyráběná společnostmi Raytheon a Lockheed Martin), zničeny Rusy, jakmile dorazí na Ukrajinu. To ale Raytheonu vůbec nevadí. Čím více zbraní Rusko vyhodí do povětří na Ukrajině, tím více nových rozkazů přichází z Pentagonu.

Do tohoto manévru jsou zapojeny i bývalé země Varšavské smlouvy, které jsou nyní členy NATO. Přišly na to, jak naložit se svými 30 let starými sovětskými zbraněmi a dostávají moderní náhrady z USA a dalších západních zemí NATO. Zatímco mnoho proukrajinských sympatizantů jásá, tento multimiliardový balíček zbraní ve válce jen málo změní. Jak řekl bývalý důstojník US Naval Intelligence Scott Ritter ve zprávě Ron Paul Liberty Report z minulého týdne: „Mohu s naprostou jistotou říci, že i když se tato pomoc dostane na bojiště, nebude mít na bojiště žádný dopad. A Joe Biden to ví.“

To, co vidíme, je, že Rusové ukořistili tuny moderních zbraní USA a NATO a dokonce je použili k zabití dalších Ukrajinců. Jak ironické, říká Ron Paul. A jaké možnosti se nabízejí teroristům, když se po Evropě pohybují tisíce tun smrtících high-tech zbraní? Washington přiznal, že nemá žádný způsob, jak vysledovat cesty zbraní, které posílá na Ukrajinu, a žádný způsob, jak je vytrhnout z rukou padouchů. USA se vměšovaly do Ukrajiny od konce studené války, zašly tak daleko, že v roce 2014 svrhly vládu a zasely semena pro válku, které jsme dnes svědky. Jedinou cestou z díry je přestat kopat. To se ale v dohledné době nestane. Válka je příliš zisková.

Dodatek: Je tu ještě jeden bod, který Ron Paul přehlédl. Velký prospěch má také americký plynárenský průmysl. Čím déle válka trvá, tím více se dovozci plynu odvracejí od Ruska a směrem k americkému frakčnímu průmyslu. LNG má nyní nahradit plyn z plynovodů v Baltském moři. To si Američané už dlouho přáli.

Profituje z toho i americký finanční průmysl. Protože vedle Číny a Saúdské Arábie je to především Rusko, které se snaží omezit roli amerického dolaru v obchodování s komoditami vynucováním plateb v jiných měnách. Pokud bude Evropa opět nakupovat další suroviny z USA, bude se muset opět platit v amerických dolarech.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *