Exprezident Václav Klaus: K válce Ruska proti Západu, ve které je Ukrajina jen zneužita

Rusko-ukrajinská válka je válkou Ruska proti Západu a Ukrajina je k tomu jen zneužita a je nástrojem, jak tuhle válku za Západ vést. Zelenskyj by měl dostat Oscara za hlavní roli v konfliktu, říká Václav Klaus.

Bývalý prezident České republiky Václav Klaus byl 20. dubna 2022 hostem moderátorky Heleny Šulcové ve vysílání pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1. Rozhovor se hlavně týkal pokračující války na Ukrajině a situace v Rusku. Válka na Ukrajině je téma, o kterém si čteme každý den. Jaký názor na ni má bývalý prezident Václav Klaus a co by si podle něj zasloužil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj?

Válka na Ukrajině rezonuje ze všech stran. Vyhnout se tomuto tématu prakticky nedá. To ví i bývalý prezident Václav Klaus, který ji označuje za tragický čin. „Nejde o to, abychom používali co nejsilnější slova, ve kterých si libují někteří naši politici. Válku považuji za neštěstí a odmítám ji. Nemyslím si, že by na ní šlo najít něco dobrého”, říká Klaus. Tragické záběry z měst ale nesleduje. „Jsou tragické, ale na druhou stranu by bylo dobré vědět, co z toho je autentická fotografie a co z toho nestylizovaná propaganda. Ale chraň Bůh, že bych měl nějaké tajné měřítko, které bych uměl rozlišit. Válka je zlo. Tohle všechno, co se děje, je doprovodný jev každé ze všech válek, které se v historii lidstva děly.” 

Jednání mezi ruskou a ukrajinskou stranou zatím moc žádné výsledky nemá. „Obě země od jednání moc neočekávají, protože minimálně na začátku tam nepostavily dobré vyjednávače. Mohou si vyměňovat názory, ale nemají sebemenší právo, aby kývli na to nebo ono. Jen si to zapisují a večer s tím jedou domů. To je polovina mého vysvětlení. Jednání k ničemu nevedla, protože to byla jednání neadekvátních subjektů. Jenom naivní člověk si může myslet, že je to rusko-ukrajinská válka. Je to ruská válka proti Západu. Ukrajina je k tomu zneužita a je nástroj, jak tuhle válku za Západ vést. Je to strašně nefér pro normální Ukrajince, kteří tím trpí. Proto to nemůže vyřešit rusko-ukrajinský rozhovor. Musí to vyřešit rusko-západní”, upozorňuje Klaus. Podle něj by tam mělo být USA, Evropské unie a Čína, u které svět očekává angažovanost. 

Za chování Čechů vůči Ukrajině se stydím

Sám přiznává, že se léta styděl za chování některých Čechů vůči Ukrajincům, kteří v republice pracovali. „Jednali s nimi jako s nelidmi. Hrubé jednání od zbohatlických Čechů, kterým Ukrajinci stavěli domy nebo pro ně pracovali. Bylo mi odporně, je to jeden z aspektu české nátury. Nejsem si jistý, jestli současná láska k Ukrajině není spíš antiláskou nebo nenávistí k Rusku”, říká Klaus o článku, který napsal pro Mladou Frontu.

Je přesvědčen také,
že silácké řeči byly vždycky dominantou české vlády

„Tahle země nikdy nebyla války chtivá a nikdy se ani nebránila. Země, která se strašně rychle chtěla zbavit povinné vojenské docházky. Bylo to podepsáno za mé vlády, ale já jsem byl ten poslední, který to chtěl”, říká Klaus. I když ministryně obrany Jana Černochová říká, že se bude více investovat do armády, Klaus tomu nevěří.

„U nás to vždycky skončí slibem investovat. Všichni víme, že být subjektem konfliktu nezávisí na technice, ale na lidech. O tom já u nás nejsem přesvědčen. Nehrajme si na to, že se v nás zrodili válečníci, kteří by chtěli do těchto věcí vážně vstoupit. Na to jsem moc starý, abych mohl na tuhle proměnu české armády věřit.”

V4 se už dávno rozpadla

Německo od začátku války čelí kritice za svůj postoj a Volodymyr Zelenskyj nedovolil německému kancléři přijet na Ukrajinu. „Ukrajinský prezident je mistr PR a moc dobře ví, kdy a kde má co říct. Bouchnout si do Německa je mistrovský tah. Nevím, zda si to vymýšlí sám nebo na to má poradce z Washingtonu. Je to geniální rozeštvat proti sobě Německo na dvě strany”, říká Klaus, který je přesvědčen, že Zelenskyj by měl dostat Oscara za hlavní roli. Jeho postoj a zájem o Ukrajinu je podle něj ale upřímný.

Podle něj se Visegrádská čtyřka (Polsko, Maďarsko, Česko, Slovensko) nerozpadla válkou na Ukrajině, ale začala se rozpadat už dávno předtím, především radikální změnou na Slovensku. „Z V4 vycouvalo prvně Slovensko s paní prezidentkou Čaputovou a jejími zvláštními předsedy vlády. V čele s paní Adamovou – Pekarovou vycouvala i Česká republika po říjnových volbách. Den po volbách jsem říkal, že tahle pětikoalice znamená konec V4”, je přesvědčen bývalý prezident Václav Klaus. Polsko se dle něj spojilo s pobaltskými republikami a jediné Maďarsko zůstalo samo sebou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *