Prvního května 1945 začalo Květnové povstání českého lidu

Vypuklo v Přerově a dále šířilo se na Moravě i v Čechách. S ním splynulo i Pražské povstání. 5. května Praha povstala proti Němcům. Celkově na 100 000 bojovníků se postavilo německým vojenským jednotkám. V době od 1.5. do 9.5., kdy do Prahy dorazily jednotky Rudé armády, padlo nebo bylo Němci zavražděno na 8 tisíc našich lidí.

Památník se seznamem popravených přerovských povstalců. Obětovali své životy, abychom my mohli žít. Nezapomínejme!

Jedno z posledních střetnutí s německými jednotkami se odehrálo v prostoru Milína a Slivice 11. května 1945, tedy dva dny po osvobození Prahy Rudou armádou. S velkým uskupením německých jednotek, disponujícími tanky a děly, zde bojovali partyzáni z brigády Smrt fašismu a dalších partyzánských oddílů společně se skupinami Revolučních gard. Bitvu rozhodly až sovětské jednotky, které nasadily tanky, kaťuše, děla do probíhajícího boje. Odpor Němců byl zlomen až v noci z 11. na 12. května 1945.

Byli jsme opět svobodní. Nikdy nesmíme zapomenout na to, že naši spojenci, Sovětský svaz, Angličané, Francouzi, Rumuni, Poláci, tehdy ale i Američané, v bojích na frontách vytvořili širší a rozhodující podmínky pro naše osvobození. I my, Češi a Slováci, jsme přispěli k porážce německých okupantů, svým zahraničním vojskem, východním i západním, protiněmeckým odbojem a Květnovým povstáním českého lidu. Více než 360 000 našich lidí padlo v tomto boji nebo bylo Němci zavražděno především v koncentračních táborech a mučírnách gestapa. V naší zemi leží na 144 000 sovětských bojovníků. Vzpomeňme s úctou a vděčností v tyto dny na ně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *