Mezinárodní právo: Německo vstupuje do války na Ukrajině

Výcvik ukrajinských vojáků na západních zbraních, který již probíhá na německé půdě, může podle mezinárodního práva představovat účast Západu ve válce.

Vyplývá to ze zprávy vědecké služby Bundestagu, o níž informovaly noviny „Redaktionsnetzwerk Deutschland“. Podle zprávy panuje shoda, že západní dodávky zbraní nejsou podle mezinárodního práva považovány za vstup do války, pokud se člověk neúčastní bojových operací.

Pokračuje však slovy: „Ale kdyby kromě dodávky zbraní byl i výcvik vojáků konfliktních stran nebo výcvik na dodaných zbraních, tak by už uvedená země, poskytující i výcvik, přestává být neválčící stranou.“

Právní status „nebojovnosti“ nahradil v mezinárodní právní praxi v posledních desetiletích „tradiční neutralitu“, aby bylo možné podle expertů podporovat napadené státy – jako je v současnosti Ukrajina – dodávkami zbraní a penězi. Dvanáctistránková zpráva vědecké služby, která má radit členům Bundestagu, nese název „Právní otázky vojenské podpory Ukrajiny ze strany států NATO mezi neutralitou a účastí v konfliktu“.

Zpráva vznikla v březnu, tedy před rozhodnutím spolkové vlády a Bundestagu dodat německé tanky přímo Ukrajině a zároveň vycvičit ukrajinské vojáky v ovládání západních zbraní. Americké ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že americká armáda již cvičí ukrajinské vojáky na zbraňových systémech. Výcvik probíhá na amerických vojenských základnách v Německu po konzultaci se spolkovou vládou, která pomáhá s koordinací a organizací.

Ministryně obrany Christine Lambrechtová (SPD) v úterý na vojenské konferenci v Ramsteinu také uvedla, že Bundeswehr se spolu s USA a Nizozemskem podílí na výcviku ukrajinských vojáků na německé půdě.

Levice v Bundestagu to kritizovala jako německý vstup do ukrajinské války: „Semaforová koalice a Unie mají Německo s rozhodnutím Bundestagu dodat těžké zbraně na Ukrajinu také umožní výcvik ukrajinským vojákům v Německu nebo na území NATO, tz. výcvik vojáků aktivní válečné strany“, řekla Zaklin Nasticová (Die Linke) předsedkyně Výboru pro obranu, RND, s odkazem na zprávu.

„Spolková vláda vystavuje celou Evropu zcela nekontrolovatelnému nebezpečí, které v nejhorším případě může skončit i jadernou válkou, jak před pár dny varoval kancléř Scholz“, uvedla Nasticová.

Scholz několikrát řekl, že se chce vyhnout přímé vojenské konfrontaci s Ruskem. Ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vždy dávala najevo, že rozmístění západních jednotek v bojové zóně je podle mezinárodního práva rozhodující pro neválčení. Ve zprávě se uvádí, že by se počítaly i bojové operace z území NATO – například start stíhaček s ukrajinskými piloty.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *