Ukrajinské vedení: Žádné mírové smlouvy s Ruskem, pouze kapitulace Ruska

Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov učinil několik doktrinálních prohlášení. Mezi nimi řekl, že s Ruskem nemůže být uzavřena mírová smlouva – možná je pouze jeho kapitulace.

Už dříve se hlasitě vyjádřil na téma Kerčského (Krymského) mostu a německých válečných reparací: „Jakmile bude mít Ukrajina takovou příležitost, udeří na Krymský most“ nebo „Německo dluží Ukrajině reparace z 2. světové války“.

► Oleksij Danilov: Kdyby byla možnost, tak Krymský most už dávno zničíme (ZDE)

Ve své poslední sérii prohlášení však nevyjádřil své fantazie směřující k naplnění potřeb domácí propagandy, ale nový oficiální kurz Kyjeva. 2. května ukrajinský prezidentský poradce Arestovič řekl, že Danilovovo prohlášení je legitimní a souhlasí s ukrajinským prezidentem Zelenským.

Šéf Hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany Budanov zase řekl, že nyní existují pouze dva způsoby, jak ukončit válku:

  • První je rozdělit Rusko na tři nebo více částí.
  • Druhým je relativní zachování územní celistvosti Ruské federace se změnou vedení země. V tom druhém případě nový vůdce řekne, že Ruská federace neměla se všemi těmito procesy nic společného, byl to nemocný diktátor. V tomto případě se Rusko vzdá všech svých okupovaných území – počínaje Kurilskými ostrovy až po Königsberg (Kaliningrad), patřící před 2. světovou válkou Německu.

Podobně se změnila rétorika na Západě. Je méně pravděpodobné, že budou hovořit o potřebě mírové dohody mezi Ukrajinou a Ruskem a stále častěji budou zdůrazňovat, že Rusku potřebují způsobit maximální vojenské škody, včetně úplné bezpodmínečné kapitulace ve válce. Vedení USA prohlásilo, že důraz se přesouvá od doktríny maximálních ekonomických škod pro Rusko k totální vojenské porážce na bojišti. To je nyní oficiální politika Washingtonu.

Důvod těchto procesů je zřejmý – oficiální Moskva se nadále chová, jako by nebyla ve stavu de facto nepřímého ozbrojeného konfliktu s celou vojenskou mašinérií NATO, ale spíše prováděla omezenou vojenskou operaci tisíce kilometrů od svých hranic.

Ruské ozbrojené síly dislokované na Ukrajině dnes nemají přímo na bojišti velitele. Ukrajina se zároveň připravuje na další, čtvrtou vlnu mobilizace. Kyjev tento krok oznamuje navzdory tisícům žoldáků a vojáků NATO, kteří se již účastní bojových operací. Rusko ze své strany neprovedlo ani částečná mobilizační cvičení. Existuje pro to vysvětlení. Moskva se snaží minimalizovat ztráty, zatímco Kyjev jejich velikost ignoruje.

Situaci mezitím zhoršuje nedostatek jasné veřejné zprávy o tom, co Kreml ve vojenské operaci sleduje. Jde o odnárodnění a demilitarizaci Ukrajiny, o zajištění kontroly nad celým územím bývalé Doněcké a Luhanské oblasti Ukrajiny, nebo jde koneckonců o válku o zajištění samotného Ruska?

Taková nejistota v kombinaci s plnou vojenskou podporou řady zemí NATO inspiruje kyjevský režim, jehož prohlášení jsou stále agresivnější. Ukrajinské vedení už vyhlašuje nejen kapitulaci Moskvy, ale zřejmě i Budapešti. Tentýž Danilov prohlásil, že Maďarsko musí a bude nést odpovědnost po porážce Ruska, protože je jeho spojencem.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *