Putin ví, že Vučić posílá munici na Ukrajinu

Podle amerického listu The New York Times američtí dodavatelé zbraní dlouhodobě spolupracují s muničními továrnami ve východní Evropě, aby pomohli ukrajinské straně ve válce. Jednou ze zemí, odkud jsou zbraně dodávány na frontu, je Srbsko.

V textu se píše, že jednou ze společností, které hledají továrny schopné vyrábět „nestandardní“ zbraně a střelivo, je Florida Ultra Defense, která spolupracuje s výrobci zbraní v Rumunsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku, Slovensku, České republice a Bulharsku. Tohoto tématu se dotýká i záhřebská publikace Jutarni, která uvádí, že do celé záležitosti je zapojena „Zastava“ Kraguevaca.

Srbský prezident Aleksandar Vučić a ruský prezident Vladimir Putin

Role Srbska v tomto projektu je zajímavá, protože působí proti Rusku tím, že nepřímo posílá zbraně a munici na Ukrajinu.

Tato informace vrhá nové světlo na proces nátlaku na Bělehrad, aby uvalil sankce proti Moskvě. Prodej munice a možná i dalších zbraní na obranu Ukrajiny je možným faktorem zpomalení izolace Srbska kvůli zahraničněpolitické nesoudržnosti. 

„Moskva jistě zná účast Srbska na vyzbrojování Kyjeva, ale pravděpodobně je nucena hrát takovou hru, protože si uvědomuje, že Aleksandra Vučiće v tomto lukrativním byznysu nezastaví“, stojí v textu, který analyzuje chorvatské „Jutarni“. Zároveň bylo konstatováno, že ukrajinský arzenál je modernizován dodávkami nových typů zbraní podle standardů NATO a také výcvikem ukrajinského vojenského personálu.

A dále New York Times píší:

Na blíže neurčeném místě v Polsku nacvičují ukrajinští dělostřelci použití amerických houfnic ráže 155 milimetrů a dostřelu až 40 kilometrů. Spojené státy a partneři, kteří Ukrajinu ochránili před prvním ruským útokem, nyní postupně zavádějí „standardní munice“, v souladu se standardy NATO, protože v tomto případě dochází ke snížení závislosti – řekněme na Srbsku, což je důležité s ohledem na očekávané pokračování konfliktu a následné uspořádání bezpečnostní architektury na Ukrajině a v Černém moři.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *