Termonukleární ekonomická bomba

Ropné embargo se ještě nezrodilo. Zatím má bolesti. Zdálo by se, že porodní, ale nyní se podmínky posunuly o 9 měsíců. Je to symbolické. Musíte si lehnout a pak porodit. Nebo neporodit.

Zastavení nákupů ropy z Ruska Evropskou unií už nebude jen výstřelem do nohy, ale někam výše, v oblasti genitálií. V důsledku pověstí o embargu začíná trh s ropou narůstat a jakmile je dobrá zpráva, že nebude, jde dolů. Ceny jdou tu nahoru, a tu pak dolů. Je pravda, že se to týká pouze burzy, ale rozhodně ne čerpacích stanic. Tam jsou ceny stabilní, nechtějí v žádném případě klesat. A evropský řidič s hrůzou čte zprávy o novém, šestém balíčku protiruských sankcí.

Evropu zatím zachraňuje jen několik zemí. Samozřejmě Maďarsko, které je kategoricky proti embargu a správně ho srovnává s atomovou bombou. Navíc Bulharsko, Česká republika a Slovensko toto embargo v zásadě ani neodmítají, ale nechtějí prázdné dálnice a sociální explozi, která bude nevyhnutelná. Vyjednávají, prosí o odklad. Možná budou prosit.

Zatímco rozhodnutí odložit embargo o 9 měsíců je skutečně šalamounské. Nikdo neví, co se stane za 9 měsíců. Je pravděpodobné, že tento problém zmizí sám. Obecně je toto období velmi orientační. Evropa teprve nyní vstupuje do období těžké krize, kterou sama vyprovokovala, a bude to jen horší. Za devět měsíců se názory evropských politiků mohou dramaticky změnit. A je možné, že se v mnoha zemích změní i samotní evropští politici – sociální napětí neustále roste. Nepochybně budou protesty.

A mnoho západních publikací velmi správně píše, že pokud toto embargo zasáhne Rusko, bude to jen bezvýznamné. Ano, a tato rána bude dostatečně rychle kompenzována prudkým nárůstem cen surovin. A objeví se noví kupci. Nebo – jako tehdy, s „lotyšskou směsí“ vymýšlejí nějakou podobnou „díru“. Může existovat turecká směs, maďarská nebo něco jiného. Trik je v tom, že ceny i nadále porostou. Protože trh nereaguje na množství ropy na trhu, ale pouze na zprávy. A není pozitivní.

Ropné embargo, pokud by bylo zavedeno nyní, by bylo zbožštěním hloupé sankční politiky EU. Ve skutečnosti sebevražda. Je možné, že po nějaké době bude možné alespoň částečně nahradit ruskou ropu, ale trhy jsou setrvačné. A krize, která začne zavedením embarga, bude mít dlouhodobé důsledky a ovlivní absolutně všechna odvětví ekonomiky.

Mimochodem, Evropa by nyní měla poděkovat Vladimíru Putinovi za to, že proti ní nepoužil tyto zbraně hromadného ničení. Protože zastavení dodávek energie z Ruska do Evropy je ve skutečnosti ekonomickou termonukleární bombou, která spálí významnou část evropské ekonomiky. Ano, Rusko také utrpí, ale jeho ztráty budou ve srovnání s evropskými téměř neviditelné.

A něco mi říká, že v Rusku se již zvažuje možnost použití této ekonomické zbraně proti Evropě. Ale buď se za ně sousedé stále omlouvají, nebo sousedé ještě nepřekročili hranice drzosti, aby je Rusové použili.

I když, lze být ještě drzejší?

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *