Prof. Dr. Jiří Beran bez milosti: Na toto budou Češi umírat

Zvýšená zdravotní rizika hrozí dle varování odborníků obyvatelstvu ČR v souvislosti s masivním příchodem uprchlíků před válkou na Ukrajině. Upozornění se týkala především HIV infekcí, tuberkulózy a spalniček, nově se objevila varování hygieniků, že může hrozit i zavlečení už vymýcené dětské obrny.

„Ve válce umírá víc lidí než na spalničky. A mnoho našich lidí bude uvrženo do chudoby, jakou si my sami od sebe nakážeme. Ruský plyn místo 15 korun za kubík budou lidi platit 60 nebo 80 korun. To pak budou lidi umírat chudobou a bez iluzí“, řekl pro Parlamentní Listy profesor Jiří Beran.

V souvislosti s masivním příchodem uprchlíků před válkou na Ukrajině do České republiky přibývá varování před tím, že domácímu obyvatelstvu hrozí zvýšená zdravotní rizika. Ukrajina byla v roce 2020 druhou evropskou zemí s nejvyšším počtem nově diagnostikovaných HIV infekcí. Toho roku v zemi připadalo 39 nákaz na 100 tisíc obyvatel, jednoduchou úvahou se dá odhadnout příchod více než 120 takto nakažených do Česka, které jich má v přepočtu 20x méně. V roce 2019 lékaři na Ukrajině diagnostikovali u 13 512 osob TBC. V letech 2020 a 2021 došlo k poklesu nově diagnostikovaných případů, a to zřejmě kvůli omezené dostupnosti zdravotnických služeb v době pandemie covidu-19. Podle dat Světové zdravotnické organizace se na Ukrajině vyskytovalo 42,2 případu na 100 tisíc obyvatel.

Reálné je i riziko rozšíření spalniček, kterými na Ukrajině v letech 2017 až 2020 onemocnělo přes 115 tisíc osob, 40 z nich na onemocnění zemřelo. Spalničky se v té době potvrdily i na území České republiky, kdy se v několika případech potvrdilo jejich zavlečení právě z Ukrajiny. V roce 2020 bylo na Ukrajině diagnostikováno více než 17 tisíc nových případů. Česká vakcinologická společnost ve svém doporučení uvádí, že vyšší incidenci lze očekávat zejména ve východní části země v Oděské oblasti, ale také v Chersonské a Kyjevské oblasti, tedy v oblastech zasažených válečným konfliktem. Na Ukrajině se navíc vyskytují případy tuberkulózy, která nereaguje na léčbu antibiotiky, jde o takzvané multirezistentní formy nemoci. V ČR se s nimi lékaři nesetkávají.

Hygienici varují i před zavlečením vymýcené obrny

I když tato čísla mohou budit obavy, významný český epidemiolog a vakcinolog je mírní a zachovává si střízlivý pohled na věc. „Osobně si myslím, že riziko uvedených infekčních nemocí není velké“, konstatuje pro Parlamentní Listy profesor Jiří Beran.

Nově se objevila varování expertů, že zavlečení dětské obrny hrozí v souvislosti s válkou na Ukrajině a migrací tamních obyvatel do České republiky. Přenosná dětská obrna způsobená polioviry byla v Česku vymýcená očkováním, které začalo v roce 1957. Podle odborníků sice není důvod k panice, ale doporučují chránit děti očkováním. Nemoc totiž může vést u části nakažených k trvalé invaliditě nebo i k úmrtí. Nově začaly být nabírány vzorky vody ve Zlíně a Olomouci, pokračovat se má i v Jihlavě a Pardubicích. Až dosud hygienici a pracovníci zdravotních ústavů odebírali jednou měsíčně pět vzorků odpadní vody v deseti velkých městech (Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové, Ústí nad Labem, Plzeň, České Budějovice, Rakovník, Karlovy Vary, Liberec), ve dvou pobytových střediscích (Zastávka u Brna, Kostelec nad Orlicí) a ve třech zařízeních pro zajištění cizinců (Bělá pod Bezdězem-Jezová, Vyšní Lhoty, Balková).

Spíš než na infekce budou lidé umírat chudobou a bez iluzí

Několik případů obrny se v posledních letech objevilo i v zemích, kde používají živou vakcínu, například v Nigérii, Somálsku, Demokratické republice Kongo či právě na Ukrajině. Nově podle Světové zdravotnické organizace postihla obrna vyvolaná vakcinačním poliovirem loni na podzim roční neočkovanou dívku ze severozápadu Ukrajiny. Nákaza se šíří zejména v zemích, kde je nízká proočkovanost a horší hygienické i zdravotní podmínky, ať kvůli chudobě, přírodním katastrofám nebo válce. Příkladem je Sýrie, která se poliovirů zbavila v roce 1999. Nová epidemie tam však vypukla v roce 2013, poté, co válka zničila zdravotnictví a narušila očkování. A dětská obrna se postupně šířila i do dalších zemí, na což WHO zareagovala zorganizováním vakcinační akce napříč Středním východem.

„Myslím si, že ve válce umírá víc lidí než na spalničky. A mnoho našich lidí bude uvrženo do chudoby, jakou si my sami od sebe nakážeme. Ruský plyn místo 15 korun za kubík budou lidi platit 60 nebo 80 korun. To pak budou lidi umírat chudobou a bez iluzí“, reaguje pro Parlamentní Listy profesor Jiří Beran.

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *