Předsedkyní KSČM zůstala europoslankyně ing. Kateřina Konečná

Post předsedkyně KSČM na 11. sjezdu strany na brněnském výstavišti obhájila 14. května europoslankyně ing. Kateřina Konečná, když získala 88,8 % hlasů. Novinářům to sdělila mluvčí KSČM Helena Grofová.

K. Konečná neměla protikandidáta, nominovaný kandidát komunistů na prezidenta PhDr. Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na post předsedy strany vzdali. Prvním místopředsedou zůstal Petr Šimůnek, ani on neměl protikandidáta. KSČM se loni v parlamentních volbách nedostala do Sněmovny, když získala jen 3.6 % hlasů.

Předsedkyně KSČM ing. Kateřina Konečná a prezidentský kandidát PhDr. Josef Skála, CSc.
a jejich vyjádření na 11. sjezdu KSČM

Místopředsedou pro evropské záležitosti a občanský sektor se opětovaně stal M. Krajča, místopředsedkyní pro ekonomiku a hospodářskou činnost zůstala Marie Pěnčíková. Místopředsedou pro odborné zázemí a teoreticko-ideovou práci se nově stal Ludvík Šulda, na postu nahradil Leo Luzara, který mandát neobhájil.

Konečná získala podle Grofové 254 hlasů z 286 platných hlasů, Šimůnek získal 179 platných hlasů. Ve vedení strany zůstali i předseda revizní komise Jiří Horák a předseda rozhodčí komise Vladimír Chaloupka. Předsedkyně strany ing. K. Konečná ze sjezdu vzkázala národu toto:

Vzkaz ze sjezdu Komunistické strany Čech a Moravy občanům České republiky je ten, že jsme tady. A jsme tady přesně pro ty, kteří dnes nemají zastoupení v Poslanecké sněmovně. Čtyřicet procent lidí se dnes dostává na hranici příjmové chudoby, desítky tisíc, stovky tisíc lidí dnes nemají z výplaty ani korunu, naopak řeší, jak zaplatit všechny povinné složenky, jak dopřát dětem alespoň něco málo navíc. A jsou to lidé, kteří poctivě v této republice pracují.

Řekla, že tito lidé dnes zastání v Poslanecké sněmovně nemají a že se KSČM chce vrátit do Poslanecké sněmovny. Podle ní nedělá tato vláda nic po ty, kteří ji teď potřebují. „To, o co se snaží, je zlikvidovat už nejen ty nízkopříjmové, ale celou střední třídu“, uvedla Konečná.

KSČM nyní připravuje kampaň pro podzimní komunální volby, a to s heslem: „Teď a tady.“ Dříve Konečná uvedla, že se KSČM bude připravovat také nejen na prezidentskou volbu, ale především na evropské a krajské volby, které ČR čekají v roce 2024. „Společně s našimi levicovými odborníky chceme připravit opravdu reálný program, který nebude založený pouze na heslech, ale na konkrétních věcech, jak bychom chtěli vrátit České republice její důstojné místo, jak by se měla přestat stát loutkou některých mocností, jak bychom měli dělat suverénní politiku“, řekla předsedkyně Konečná.

Komunisté jsou od roku 1989 na české politické scéně v opozici. V předchozím volebním období ale podporovali menšinovou vládu hnutí ANO a sociálních demokratů na základě dohody o toleranci. V podzimních volbách KSČM získala 3.6 %, a poslanci museli kanceláře na Malé Straně vyklidit.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *