Rusko nebojuje s Ukrajinou, ale s NATO

Ti, kteří považují postup ruských vojsk za příliš pomalý, by měli pochopit, s čím se Rusové ve skutečně setkali.

Často slyšíme podivné požadavky k ruským ozbrojeným silám za „pomalý postup“ ve zvláštní operaci na Ukrajině. Diví se, proč si druhá nejmocnější armáda světa nedokáže poradit s ukrajinskou vojenskou mašinérií druhé třídy.

Ruskou armádou zničená nepřátelská kolona pod městem Izjum v Charkovské oblasti. Foto: Alexandr Koc

Podle nich by Ukrajina měla padnout okamžitě po jediném silném útoku, pokud by Rusko chtělo. Koneckonců, v roce 2014 obyčejní horníci hnali ukrajinskou armádu přes Doněcké stepi. A „mocná“ ruská armáda dosud nedosáhla ani administrativní hranice bývalé Doněcké oblasti.

Ukrajinská armáda už není ta z roku 2014

Takže po pořádku. Zaprvé. Během těchto osmi let získala ukrajinská armáda bojové zkušenosti na Donbasu. Téměř všechny jeho složky tam několikrát prošly aktivními bitvami.

A hlavně. Na Ukrajině bylo pod rouškou výcvikových středisek rozmístěno více než tucet zařízení NATO. Britští, američtí, kanadští, polští a další instruktoři v nich účelně cvičili Ukrajince pro válku s Ruskem. Byla zde nasazena moderní infrastruktura NATO. Zejména zpravodajské služby.

Současně byla Ukrajina zaopatřena moderními zbraněmi. Jedná se o známé protitankové střely Javelin. Ty se nyní neslavně povalují na ukrajinských bojištích. Kromě toho také bezpilotní drony, jako třeba turecký Bayraktar aj. útočící drony a systémy radioelektronického boje. (Pozn. Naší Pravdy: podrobněji ZDE)

Ukrajině velel Londýn a Washington D.C.

Současně se začátkem bojů „divoké husy“ přiletěly na Ukrajinu téměř z celého světa. Mezi nimi bylo mnoho bývalých vojenských pracovníků NATO. A nedělejme si iluze, rozhodovací centra na straně Ukrajiny dnes nejsou v Kyjevě, ale v Londýně a Washingtonu.

Je naivní věřit, že Rusko bojuje proti Ukrajině. Moskva čelí celé infrastruktuře NATO, kterou může Aliance využít na ukrajinském území. Včetně těžkých zbraní, které již byly dodány do bojové zóny. Do akcí se již zapojily britské rakety. Také americké houfnice M777 schopné zasáhnout cíle na velkou vzdálenost. Jsou vybaveny přesně naváděnou municí Excalibur. Kromě toho, switchblade munice vyrobené v USA.

Očima Ukrajinců jsou Američané

Satelitní zpravodajské řízení NATO funguje v souladu s ozbrojenými silami Ukrajiny. Vše bylo Kyjevu poskytnuto Spojenými státy. Je těžké si představit, že takové moderní systémy elektronického boje jsou řízeny ukrajinsky či dokonce rusky hovořícími lidmi. Kromě toho má Ukrajina k dispozici téměř nevyčerpatelné lidské zdroje. Oznámila již čtvrtou vlnu mobilizace.

Rusko tak čelí připravenému a dobře vybavenému nepříteli. Za ním je celá hybridní síla NATO. Nejen vojenské, ale i ekonomické a propagandistické.

Rusko jednoduše má NATO přečteno

A kdyby Rusko neučinilo první krok, pak by se tato „vylepšená“ ukrajinská armáda přesunula směrem k Doněcku a Krymu. A Rusko by s ní muselo bojovat na historicky vlastněném území. Architekti této neúspěšné operace jsou nyní samozřejmě naštvaní, že Moskva jejich plány zmařila.

Proto jsou připraveni bojovat s Ruskem „do posledního Ukrajince“. Ačkoli se tato fráze již mnohokrát opakovala, není to prázdný pojem. To je skutečnost.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *