Ruská TV pustila o Ukrajině to, co nikdo nečekal

Na prvním kanálu ruské státní televize se objevil hlas, který z invaze na Ukrajinu nejásá. Vysloužilý plukovník Michail Chodarjonok popřel, že by ukrajinská armáda byla před zhroucením.

Naopak varoval, že Ukrajinci mohou mobilizovat milion mužů a díky zásobování ze Západu pro ně budou mít i zbraně a vybavení. A že to nejsou profesionální vojáci? To podle něho není rozhodující. Moderátorka pak diváky ujišťovala, že Rusko zvítězí.

Invaze na Ukrajinu má své oponenty i v Rusku. O tom, v jaké situaci Rusko je, promluvil na ruské stanici Rusko-1 plukovník ve výslužbě Michail Chodarjonok a jeho slova přeložil editor BBC pro Rusko, Steve Rosenberg. Vyzval, aby nebrali „informační sedativa“, čímž narážel na zprávy o psychickém zhroucení ukrajinských vojáků a že se jejich morálka rozpadne. „Mírně řečeno, to není pravda“, pravil bývalý plukovník. Dodal, že v některých případech ano, například u vězňů nebo některých jednotek, ale je potřeba se dívat na celkovou situaci. 

A ta je dle Chodarjonka následující. Totiž že Ukrajinci mohou povolat do zbraně milión mužů, čímž se i sami chlubí. Otázkou je, zda jim dokážou zajistit moderní zbraně a vybavení. „S vlastními zdroji by nezmohli nic, ale protože za chvíli začne fungovat Lend-Lease (zákon o půjčce a pronájmu) a opozice jednoho amerického senátora brzy padne, nemluvě o začátku fungování pomoci z Evropy, tak musíme pro nejbližší budoucnost počítat s milionem ukrajinských vojáků“, řekl s tím, že strategická situace se bude zhoršovat.

Moderátorka Olga Skabajevová se ho zeptala, kolik má Ukrajina profesionálních vojáků, protože branci nemusejí být v optimální bojové kondici. Chodarjonok kontroval, že úroveň bojeschopnosti armády se neměří tím, kolik má vojáků tzv. na plný úvazek, ale úrovní výcviku a také morálkou a ochotou prolévat krev za svou domovinu. „To určuje profesionalitu armády a armáda odvedenců může být velice profesionální“, dodal s tím, že způsob, jakým armáda získává vojáky není rozhodující. „V hlavách našich politických expertů zakořenila představa, že voják z povolání je profesionál. Vůbec. A touha bránit vlast, jak ji chápou na Ukrajině, je skutečná a jsou ochotní bránit až do…“ pravil vysloužilý plukovník, ale byl přerušen moderátorkou.

Ta se ptala, zda se profesionalita měří touhou zemřít. To Chodarjonok odmítl, ale dodal, že se jedná o klíčovou složku efektivity vojenských složek, jednu z nejdůležitějších. „Jak řekli učenci marxismu a leninismu, a pro jednou věděli, o čem mluví, nakonec o vítězství v boji rozhoduje morálka vojáků, kteří prolévají krev za ideje, za které jsou ochotni bojovat“, mínil vysloužilý plukovník.

Dle něho je důležité si udržovat realistický politicko-vojenský pohled. „Pokud to neuděláte, tak vám realita uštědří takovou ránu, že nebudete vědět, odkud přišla“, varoval. A jako důležité označil také to, aby se Finsku nevyhrožovalo jadernými zbraněmi kvůli plánovanému vstupu do NATO, protože to působí směšně. „Největší problém naší současné vojenské i politické situace je, že jsme v totální geopolitické izolaci a celý svět je proti nám, i když si to nechceme přiznat“, uvedl a dodal, že tuto situaci je nutné vyřešit.

Skabajevová však namítla, že tomu neodpovídá pozice Číny a Indie, kde je navíc více lidí než na Západě. I tak ovšem dle Chodarjonka není situace normální. A podpora Indie a Číny prý není bezpodmínečná. Moderátorka však namítala, že nebyla jiná možnost a ptala se, zda může být „po tom všem“ nějaké přátelství s Londýnem, a sama si odpověděla, že ne.

„Když je proti nám koalice 42 zemí a naše vojenské i politické zdroje jsou omezené, taková situace není normální“, namítal bývalý plukovník a dodal, že tak nebo onak se bude muset vyřešit. „Jen málo lidí to, co se děje, považuje za normální. Opakuji, byli jsme donuceni. V sázce je pokračování naší existence. Vzdát se je nemožné. Nalézt společnou řeč s těmi, kdo chtějí, abychom zmizeli, je nemožné. Musíme pokračovat až do konce. Dostaneme se tam, naše velká zem zvítězí“, nabádala diváky moderátorka.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *