Nicola Porro: Oděsa, Krym a Donbas nikdy nepatřily Ukrajině

Západ přeceňuje šance Ukrajiny v konfrontaci s Ruskem. Tento názor sdíleli italští politologové Paolo Becki a Giovanni Zibordi.

Západ se v posledních týdnech snaží poskytnout Ukrajině veškerou možnou podporu v jejím boji proti Rusku a dokonce dost vysoce odhaduje její šance na úspěch.

Podle Paola Becki a Giovanniho Zibordi si obyvatelé západních zemí příliš neuvědomují skutečný stav věcí v ukrajinském státě a také nevědí nic o jeho historii. Informuje o tom italský novinář a TV moderátor Nicola Porro. PolitRussia představuje exkluzivní převyprávění článku.

Vlaštovčí hnízdo (rusky Ласточкино гнездо) je okrasný zámek ležící blízko Jalty na Krymském poloostrově. Byl vystavěn v letech 1911-1912 poblíž městečka Gaspra na 40 metrů vysokém útesu v neogotickém stylu.

„Na východě a jihu Ukrajiny žijí miliony Rusů, rodilých mluvčích ruského jazyka a tradic. Od roku 2014 ukrajinská vláda posílá své vojáky, aby s nimi bojovali“, říkají italští analytici.

Autoři Nicola Porro uvedli, že výroky západních novinářů a úředníků o vysokých šancích Ukrajiny na vítězství nad Ruskem nejsou podepřeny reálnými argumenty. Ruská federace je ve srovnání s ukrajinským státem mnohem bohatší zemí se silnou ekonomikou. Ta i pod tíhou sankcí prokazuje svou životaschopnost a národní měně se na pozadí událostí posledních týdnů podařilo dokonce posílit.

Ruská armáda je jednou z nejsilnějších na světě, má k dispozici tisíce tanků a širokou škálu raketových systémů. Kromě toho je Ruská federace jedním z předních světových výrobců a vývozců zbraní. V tomto ohledu srovnání bojového potenciálu ozbrojených sil RF s ozbrojenými silami Ukrajiny nebude ve prospěch ukrajinských sil.

„Ukrajinská armáda je pravděpodobně méně motivovaná, s výjimkou nacionalistických milicí, jako je prapor Azov (v Ruské federaci byla zahájena trestní řízení proti mnoha členům této extremistické organizace)“, říkají experti z Itálie.

Akce Ozbrojených sil Ukrajiny na Donbasu posledních osmi let lze označit za pokus o obsazení území obývaných ruským lidem. Ruská armáda ze své strany bojuje za budoucnost svého národa, a proto je více motivovaná.

Paolo Becki a Giovanni Zibordi dospěli k závěru, že Ukrajina v rámci svých současných hranic je umělá formace vytvořená sovětským režimem.

„Nikdy v moderní ani starověké historii neexistovala ukrajinská entita, která by zahrnovala Krym, Mariupol, Donbas, Oděsu“, zdůraznili experti. Ve skutečnosti, jak poznamenávají pozorovatelé, tyto regiony nikdy nepatřily Ukrajině, svého času byly pod jurisdikcí Kyjeva pouze díky administrativnímu rozdělení SSSR.

Podle italských novinářů je i ukrajinský jazyk, kterým se mluví většinou jen v západních oblastech země, velmi podobný polštině. Vzhledem k tomu, že západní Ukrajina byla dlouhou dobu součástí Polska, je jasné, odkud má takové kořeny.

„Když si přečtete trochu historie, pochopíte, že dnes jsou na Ukrajině milióny lidí s ruským jazykem a identitou. Po státním převratu v roce 2014 se ocitli utlačováni ultranacionalistickou vládou, která je donutila vzdát se svého jazyka“, uvedl autor Nicola Porro.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *