Ing. Jana Bobošíková (Aby bylo jasno): Toto se o Ukrajině moc neví. Organizovaný zločin a mezinárodní zločinnost

Víte, kolik zbraní z celého světa putuje na Ukrajinu? Víte, že Ukrajina je podle globálního indexu organizovaného zločinu země s třetí největší kriminalitou v Evropě? A víte, že Ukrajina má jeden z největších nelegálních zbrojních trhů v Evropě?

Jasné informace o tom, kolik a jakých zbraní putuje z naší země na Ukrajinu, se od vlády Petra Fialy nedozvíme. Tyto informace ale existují. Zveřejňuje je Atlantická rada se sídlem ve Washingtonu. Atlantická rada je významné vzdělávací a myšlenkové uskupení pro orientaci v ekonomickém a politickém vlivu ve světě. A jak název napovídá: Jako nezávislá organizace úzce podporuje činnost NATO. Mezi čestné členy patří třeba bývalá americká ministryně zahraničních věcí Condoleeza Riceová, nebo dnes již zesnulý bývalý americký ministr obrany Colin Powell. A právě na stránkách Atlantické rady můžeme najít poměrně přesné informace o vývozu zbraní. Tedy informace, které vlády, zejména ta česká, občanům obvykle tají.

Dozvíte se tam například, kolik tanků, pistolí nebo protiletadlových raket dodal ten který stát Severoatlantické aliance nebo Evropské unie na Ukrajinu. A málo to rozhodně není. Interaktivní mapu na webu doporučuji. Vojenská pomoc Ukrajině je na ní rozčleněna podle jednotlivých zemí. A pozor. Dodávky zbraní jsou rozděleny do dvou kategorií. Na smrticí, a nesmrticí. Smrticí zbraně mají protivníka usmrtit. Nesmrticí zbraň je taková zbraň, která má protivníka dočasně vyřadit z boje, aniž by byl ohrožen jeho život. Česká republika podle webu dodává na Ukrajinu zbraně výhradně smrtící. Web uvádí, že jsme Ukrajincům dodali deset protiletadlových raketových zbraní se 160 raketami. 56 bojových vozidel pěchoty, tanky, 30.150 pistolí, 5 tisíc útočných pušek, 4006 kusů dělostřeleckých granátů, 3200 kulometů, 12 odstřelovacích pušek Dragunov, 19 odstřelovacích pušek Falcon a 3,5 miliónu nábojů. Navíc byly dodány i další nespecifikované smrticí zbraně za zhruba miliardu korun.

Slovensko dodává Ukrajině zbraně jak smrticí, tak nesmrticí. Dodalo systémy protivzdušné obrany a protitankové střely. Dvanáct tisíc nábojů, 10 000 m3 nafty a téměř 2 500 m3 leteckého paliva. K tomu navíc další nespecifikované smrticí i nesmrticí zbraně také za zhruba miliardu korun. Mix smrticích a nesmrticích zbraní dodávají na Ukrajinu také například Polsko a Německo. Dodávají tam protitankové a protiletadlové střely, minomety, raketomety a automatické pušky. Polsko navíc dodalo další vojenský materiál za téměř 38 miliard korun. Přesné informace najdete na zmíněném webu.

Sousední Rakousko se orientuje na vojenskou pomoc nesmrticí. Poskytlo helmy, pohonné hmoty a neprůstřelné vesty. U Maďarska je uvedeno, že neposkytuje žádnou vojenskou pomoc. Maďarsko oznámilo, že nepošle vojenskou pomoc ani nepovolí tranzit smrticí pomoci přes svou hranici s Ukrajinou. A žádnou vojenskou pomoc podle webu neposkytuje také Turecko. Turecko totiž stanovilo, že jeho dodávky dronů na Ukrajinu jsou soukromým prodejem, nikoliv vojenskou pomocí. Evropští a američtí odborníci upozorňují, že poskytování více zbraní Ukrajincům by mohlo způsobit prudký nárůst nezákonného obchodu se zbraněmi. Jak uvedl americký Cato Institut, podle globálního indexu organizovaného zločinu z roku 2021 má Ukrajina jeden z největších nelegálních zbrojních trhů v Evropě. Zejména pokud jde o ruční palné zbraně a střelivo.

V letech 2013-2015 byla nahlášena ztráta nebo odcizení asi 300 tisíc ručních palných a lehkých zbraní. Z nich se podařilo získat zpět jen něco málo přes 13 %. Přičemž velké množství zůstává v oběhu na černém trhu. Co myslíte, zlepšila se ve válečném konfliktu kontrola Ukrajiny nad trhem se zbraněmi, nebo se nadále smrticí vojenský materiál pohybuje většinou mimo kontrolu státní moci? Obávám se, že b/ je správně. Globální index organizovaného zločinu stojí za pozornost. Je do něj zapojeno všech 193 členských států OSN. Za finanční pomoci USA a Evropské unie vznikl žebříček hodnocení zemí podle stupně kriminality a podle stupně odolnosti proti organizovanému zločinu. Najdete ho na adrese www.globalinitiative.net.

Podívali jsme se na Ukrajinu. Pokud jde o kriminalitu, je Ukrajina zemí s 3. nejvyšší kriminalitou ze všech 44 evropských států. U nás je kriminalita mnohem menší, jsme až na 21. místě. Pokud jde o odolnost proti organizovanému zločinu, je Ukrajina třetí nejhorší od konce. Naše země je o 18 příček odolnější. To ale není zdaleka všechno. Globální index organizovaného zločinu také zkoumal černý trh se zbraněmi a došel k následujícímu závěru. Cituji: Se značnými zásobami zbraní a miliony ručních palných a lehkých zbraní na černém trhu se Ukrajina považuje za jeden z největších trhů se zbraněmi v Evropě. Její role od začátku konfliktu na východní Ukrajině ještě zesílila. Většina zbraní se údajně obchoduje v tuzemsku, ale nelegální obchod se zbraněmi souvisí také s kriminálními trhy se zbraněmi v Rusku, Bělorusku, Moldavsku, Gruzii, Turecku a také v zemích Evropské unie a bývalé Jugoslávie. V rámci Ukrajiny jsou významnými logistickými centry zločineckých sítí města Oděsa, Dněpr, Charkov a Kyjev. Konec citace.

Globální index organizovaného zločinu také sestavil žebříček zemí nelegálního obchodu se zbraněmi. V něm je Ukrajina velmi vysoko. Už na 8. místě. Spolu s Kolumbií, Nigérií, Venezuelou a Burkinou Faso. Naše země je na 99. místě. Spolu třeba s Albánií, Ruskem, Slovenskem nebo Belize. Tak mě napadá: Co asi dělají naše tajné služby, že jsme se v otázce nelegálního obchodu se zbraněmi ocitli na stejné příčce jako Senegal nebo Malawi. Informace, které jsme právě přinesli, jsou veřejně dohledatelné.

Co myslíte, proč je nepřinášejí mainstreamová, údajně vyvážená a svobodná média? A na závěr: Zpráva z britského tisku. Na exkluzivních záběrech z Doněcka vidíme dodávky zbraní zabavené ruskými separatisty. Krabice naložená 82 mm minometnými bombami byla označena ‚Velvyslanectví Ukrajina‘ a ‚Česká republika‘. A také čísly smluv, dat a sériových čísel výrobku.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Kauza Ukrajina, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *