Oskar Lafontaine: USA nechtějí mír, ale oslabení Ruska

„Tvrzení, že každý stát může rozhodovat o tom, k jakému svazku se připojí, je mylné. Všem je přece známo, že USA nikdy nepřipustí zapojení Kuby do vojenského svazku s Ruskem, ani rozmístění ruských raket na hranici USA s Mexikem nebo Kanadou“, uvedl v rozhovoru pro německý Junge Welt bývalý předseda SPD a později spoluzakladatel a předseda strany Linke Oskar Lafontaine.

Moskva již 20 let poukazuje na to, že Ukrajina nesmí být přijata do NATO . To znamená, že na ukrajinsko-ruské hranici nemohou být rozmístěny žádné americké rakety. Tyto bezpečnostní obavy byly důsledně ignorovány. To je jeden z klíčových důvodů pro vypuknutí ukrajinské války.

„Odsuzuji tuto válku stejně jako bezvýhradně odsuzuji všechny ostatní války, které porušují mezinárodní právo“, uvedl. Obvinil ale také amerického prezidenta Joea Bidena z „opotřebovací války“ začínající prostřednictvím miliardové pomoci Ukrajině. USA podle něho nechtějí mír, ale oslabení svého rivala Ruska.

Lafontaine se také vyslovil proti jednostranným sankcím vůči Rusku a vysvětlil, že kvůli omezením ztrácejí německé společnosti konkurenceschopnost. „Střílíme si do vlastní nohy“, zdůraznil Lafontaine.

Lafontaine zkritizoval SPD pod vedením kancléře Olafa Scholze jako „loajální vazaly USA“ a Zelené jako „válečné štváče“. Obvinil i část své bývalé strany Die Linke, že jde podobným směrem jako SPD a Zelení. Dlužno podotknout, že na jaře tuto stranu na protest opustil.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *