JUDr. Jindřich Rajchl: Čas říct EU – konec doby, kdy jste žili jak králové díky nám

Že zlo pochází z Bruselu? „Prachsprostá výmluva. Zlo pochází od nich. Kdyby byli dostatečně sebevědomí a dostatečně odvážní, mohou zítra říct v Bruselu: ne, uděláme si to podle svého“, bouřil na adresu vládnoucí české elity advokát Jindřich Rajchl.

„Zvrhlá, perverzní situace. Vláda nedělá vůbec nic s tím, že se vyrobí elektřina v Dukovanech, doputuje do Brna, mezitím se prodá na burze v Lipsku a zaplatí se nemalá část peněz na úhradu emisních povolenek“, jasně vysvětlil na setkání příznivců Rajchlova hnutí PRO. Podpořit novou sílu politické scény přijel také senátor, profesor Jan Žaloudík.

Hned na úvod pozdravil příznivce a řekl pár slov senátor za volební obvod Brno-město, profesor Jan Žaloudík. „Ještě předevčírem jsem nevěděl, že strávíme takový hezký podvečer, jinak bych běhal se sekačkou, pokud by nepršelo. Řadu věcí je potřeba posekat“, uvedl za potlesku a smíchu publika. Připustil, že úplně neví, za co bojuje, ale bojuje odhodlaně. „Přijel jsem oslavit derniéru v Senátu. V září skončím. Už nebudu ostudou vlasti a budu moct jednat sám za sebe. Takto se musím pořád držet zpátky. Musíme uctívat naše činitele, aby nám národ nezvlčil, jak známo“, podotkl jemně ironicky Žaloudík…

Advokát Rajchl: Jsme na samém dně

Pak už se Rajchl věnoval ekonomicko-energetické krizi.

Je způsobená nejen válkou na Ukrajině. Problém je o to více fascinující, že Česká republika je na samém dně evropských států, v tom, jakým způsobem se k energiím chová. Jsme druhým největším exportérem elektrické energie v Evropě, ale zároveň máme nejvyšší cenu elektřiny na světě v přepočtu na naše platy. Nepochopitelné. Zvrhlá, perverzní situace.

Vláda nedělá vůbec nic s tím, že elektřina se vyrobí v Dukovanech, doputuje do Brna, mezitím se prodá na burze v Lipsku a zaplatí se nemalá část peněz na úhradu emisních povolenek. Mimochodem, zjišťoval jsem si, kdo vlastní nejvíce povolenek. Víte to? Německé penzijní fondy. My předraženou platbou za námi vyrobenou elektřinu, zvyšujícími se účty, přispíváme na německé důchody. Tomu je potřeba učinit přítrž!

A pokračoval dál na téma odběru plynu. „To samé s plynem. Fascinují mě debaty o tom, jestli máme, nebo nemáme brát ruský plyn. Je to daný fakt. Není otázka, jestli budeme brát ruský plyn, nebo ne. Budeme. Otázkou je, jestli zaplatíme to, co platíme teď, nebo čtvrtinu, což by umožnila jedna smlouva, kterou jako jedna z mála zemí nemáme“, uvedl s tím, že se mu podařilo vytvořit „hvězdný tým energetiků“, kteří na otázky budou mít odpovědi. Ceny energií, jejich dostupnost, představují jednu z hlavních příčin krize, která se na nás řítí. „Ceny energií se promítají úplně do všeho. Logicky se zvyšuje i cena housky“, dodává.

POTRAVINY NEUVĚŘITELNĚ DRAHÉ A NEDOSTUPNÉ?

Další velké téma je potravinářství a zemědělství. Rajch informoval veřejnost o tom, že pozvání do nového hnutí PRO přijal také bývalý předseda Agrární komory Zdeněk Jandejsek. S ním hodlá Rajchl dát dohromady zemědělský program. „Nejenže budou potraviny neuvěřitelně drahé – ale ony taky prostě nebudou. Řada českých potravinářských společností zavírá. Nejsou konkurenceschopné ve srovnání s dotovanými společnostmi ze zahraničí“, vysvětloval.

Další výzvou je postavení Česka v zahraniční politice. Podle Rajchla nemusí být Česko vždy jen ocáskem „velkého bratra“.

„Neustále se na nás chrlí v médiích, že potřebujeme ochranu, ekonomickou ruku, která nás vede. Jsem bytostně přesvědčen, že tomu tak není, že Česká republika má na to, aby byla suverénní, samostatnou zemí, která si bude určovat svoji vlastní mezinárodní politiku“, zmínil.

Sám ale není zastáncem czexitu. „Čistý pragmatismus. Je rozdíl, jestli stojíte na nádraží a rozhodujete se, jestli do vlaku nastoupíte, nebo ne – nebo jedete ve vlaku 140 km rychlostí a chcete vyskočit. Angličanům trval brexit 17 let. My nemůžeme čekat na změnu 20 let – musíme teď hned říct: Česká republika už nadále nebude kolonií západních států, nebudeme levnou pracovní sílou, nebudeme vyrábět levně energii a draze ji pak od vás ze Západu kupovat zpět – abyste si na Západě mohli žít jako králové!“ přidával Rajchl jednu výzvu za druhou a přerušil ho bouřlivý potlesk.

ZLO NEPOCHÁZÍ Z EU…

Podle Rajchla se čeští politici neustále vymlouvají, že zlo pochází z Evropské unie, která něco diktuje. „Není to tak. Je to prachsprostá výmluva. Zlo pochází od českých politiků. Kdyby byli dostatečně sebevědomí a dostatečně odvážní, mohou zítra říct v Bruselu – ne, uděláme si to podle svého. Oni to neudělají, protože na to nemají. Pojďme si vyřešit vše my sami, nekoukejme do Evropské unie! Je to chyba našich politiků. Oni na to nemají, oni prohrávají, oni nejsou dobří vyjednavači“, upozorňuje.

Rajchl připomenul, že zakládal platformu Charta 2022 a popsal cenzuru, které jsou vystaveni špičkoví odborníci, konkrétně profesor Jiří Beran. „V Indii už profesorovi Beranovi zařizují tour. Máme světově špičkového vědce, ale u nás ho někteří označují za lháře. V Indii ho nosí na rukou“, dodal.

Mluvil o propojení společností farmaceutického průmyslu i o korupci, kterou je potřeba zastavit.

Klíčové je, abychom si uvědomili svá práva, abychom se postavili na vlastní nohy a abychom si konečně republiku vzali zpátky do vlastních rukou. Řada z nás má neodbytný pocit, že nám ji někdo sebral, že nás reprezentuje někdo, kdo vůbec nemá na srdci zájmy této země nebo našich občanů, nanejvýš tak zájmy nějakých elit. Vidíme to dnes a denně, jakým způsobem se šíří propaganda. Začínají být kriminalizováni lidé, kteří říkají něco, co je v rozporu s oficiálním tzv. narativem vlády. Když říkám, že je to jak v 80. letech, lidé reagují – to nemůžeš srovnávat. A v čem? Znám učitele, kteří jsou vyhazováni jen proto, že mají oponentní názory. Blokují se weby…! Vsadím se, že kdyby kdysi existovalo slovo dezinformace, komunisté by ho použili na Hlas Ameriky a na Svobodnou Evropu. Zavírají se lidé, kriminalizují? V čem je rozdíl?

Z publika se ozvala reakce: „A navíc zdravotnická diktatura…!!“

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *