Prof. Valentin Katasonov: Davos 2022 ─ Už dávno je třeba přiznat, že Davos je žvanírna

Dva Kostějové nesmrtelní a jedna dáma z MMF

Ve dnech 22.-26. května se ve švýcarském Davosu konalo pravidelné výroční zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Sešlo se více než 2 000 zástupců z 50 zemí. Poprvé od roku 1987 se Davoské fórum konalo bez účasti Ruska (SSSR).

Poprvé se jednalo převážně o politickou než ekonomickou agendu. Výjimkou byl projev Kristaliny Georgievové, výkonné ředitelky MMF. Oba tyto rysy byly způsobeny vývojem na Ukrajině; „agresor“ a „říše zla“ nemají na setkání zástupců globální elity co dělat.

V mnohohlasném šumu Davosu 2022 byly nejvíce slyšet hlasy dvou účastníků, které novináři označili za „patriarchy“ a dokonce za „Koshchei the Immortals“ (Kostějové nesmrtelní). Řeč je o dvou postarších amerických osobnostech: Georgi Sorosovi (91) a Henrym Kissingerovi (99).

Soros si vzpomněl, jak dobře vše začalo po rozpadu SSSR, kdy v Rusku založil fondy, které fungovaly perfektně. Rusko se měnilo v „otevřenou společnost“ a začleňovalo se do „světové demokracie“. Po událostech z 11. září 2001 se však začaly objevovat známky oživení totalitarismu; nositelem těchto tendencí byl podle Sorose prezident Putin. Současně se na východě objevila hrozba v podobě komunistické Číny.

Západ by měl tváří v tvář čínsko-ruské hrozbě posílit. Soros se zvlášť vyjádřil k Evropě. Hrozba, která přichází z Ruska prostřednictvím Ukrajiny, by měla Evropskou unii sjednotit. Měli bychom přejít k další fázi integrace – vytvoření evropské federace. Soros se domnívá, že rozhodování o všech politických a vojenských otázkách evropských zemí musí být plně svěřeno federální vládě v Bruselu.

To však nebylo hlavním bodem Sorosova projevu. Vyzval k co nejrychlejšímu ukončení války dosažením úplného vítězství na Ukrajině nad Ruskem: „Nejlepší a možná jediný způsob, jak zachovat naši civilizaci“, řekl tento postarší finanční spekulant, „je co nejdříve porazit Putina. To je hlavní.“

Kissinger se stejně jako Soros obává sblížení Číny a Ruska, obává se také, že konflikt přeroste ve světovou válku se zbraněmi hromadného ničení, je také pro brzké ukončení války na Ukrajině, ale pak začínají rozdíly.

Kissinger navrhl ukončit válku na Ukrajině mírovými rozhovory: „Strany se musí do dvou měsíců zapojit do mírových rozhovorů“, řekl. „Jinak budeme čelit situaci, kdy Rusko může zcela přerušit své vazby s Evropou a hledat trvalé spojenectví jinde. To by nás vrátilo o desítky let zpět. Musíme usilovat o dlouhodobý mír.“

Kissinger v 70. letech vynaložil velké úsilí, aby SSSR a ČLR od sebe distancoval, ne-li je postavil proti sobě. Poslední, co si nyní přeje, je jejich sblížení.

Pokud jde o jednání s Moskvou o Ukrajině, Západ musí být podle Kissingera připraven učinit na Ukrajině podstatné územní ústupky. „Západ by se měl vzdát snahy o vojenskou porážku Ruska na Ukrajině a Rusko by mělo učinit územní ústupky“, řekl patriarcha americké diplomacie. Jinak by se válka na Ukrajině proti Zelenského režimu mohla změnit ve válku se Západem. Zkušený diplomat ví, že není možné porazit jadernou velmoc, a Rusko jadernou velmocí je.

Kissinger naznačuje, že nejlepším způsobem, jak ukončit konflikt na Ukrajině, by bylo, kdyby se Ukrajina stala neutrálním státem, který by fungoval jako most mezi Ruskem a Evropou.

Jak poznamenávají pozorovatelé, většina účastníků summitu Sorose podpořila. Kissinger byl považován za muže včerejška, který už nic nechápe. Obzvláště bolestná byla reakce na Kissingerovy návrhy od Vladimíra Zelenského („V Davosu se například pan Kissinger vynořuje z hluboké minulosti a říká, že je prý nutné dát Rusku kus Ukrajiny“). Zelenskij v Davosu prostřednictvím videopřenosu vyzval k vítězství na vojenské frontě, zvýšení západní pomoci Ukrajině a zpřísnění hospodářských sankcí vůči Moskvě. Ukrajinský prezident požaduje úplné embargo na ruskou ropu, úplný zákaz přístupu všech ruských bank do světových finančních systémů a úplné zastavení veškerého obchodu s Ruskem. Zelenskij vyzval všechny zahraniční společnosti, které stále působí v Rusku, aby ukončily své aktivity v této zemi.

„Stejně snadno, jako pan Kissinger navrhuje dát část Ukrajiny Rusku, by dovolil, aby mu bylo odebráno Polsko nebo Litva. Je dobře, že Ukrajinci v zákopech nemají čas poslouchat rady „davosských alarmistů“. Jsme trochu zaneprázdněni, bráníme svobodu a demokracii“, komentoval Kissingerova slova posměšně poradce prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

Myslím si, že Kissingerův plán je utopický, protože územní ústupky Ukrajiny a její donucení k těmto ústupkům neřeší hlavní problém – problém demilitarizace a denacifikace Ukrajiny. A bez vyřešení tohoto problému nebude ve východní Evropě mír. A ti, kdo podobně jako Soros vyzývají k boji proti Rusku „do posledního Ukrajince“, si neuvědomují, že zítra možná budou muset bojovat „do posledního Evropana“ a „do posledního Američana“.

Další nezapomenutelnou účastnicí Davosu byla Kristalina Georgievová, šéfka MMF. Prohlásila, že světová ekonomika dosáhla nejhoršího stavu od druhé světové války, a zdůraznila nebývalou inflaci, nedostatek ropy a zemního plynu, který přerostl v energetickou krizi, očekávaný nedostatek potravin a hlad. A smíchala dohromady hlavní příčiny globální krize – notoricky známou „pandemii“ a ruskou vojenskou operaci na Ukrajině. Ačkoli skutečnou příčinou krize nebyla ruská vojenská operace, ale nejsilnější hospodářské sankce Západu vůči Rusku v poválečné historii. Georgievová pominula skutečnost, že řada členů WTO porušila základní zásadu organizace o nejvyšších výhodách v obchodu, kterou řada zemí pro Ruskou federaci zrušila. Vynechala také zabavení ruských devizových rezerv, což je rovněž v příkrém rozporu se statutem MMF.

Již dlouho se ví, že Davos je místem, kde se žvaní. A zatímco dříve organizátoři Davosu tvrdili, že jsou středem světa, nyní vypadají spíše jako váleční štváči.

P.S.
A Západu se mezinárodní blokáda Ruska nedaří. 26. května bylo v Biškeku zahájeno 1. eurasijské ekonomické fórum, na které se sjelo 2 500 zástupců z 15 zemí, a v polovině června se bude konat 25. petrohradské mezinárodní ekonomické fórum (SPIEF), jehož účast již potvrdilo více než 90 zemí.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *