Marek Řezanka: Smutná realita

Tvrdili, že budou jiní,
těch řečí, jak že změní styl.
Koho ze svých kiksů viní,
když mnohý občan znejistil?

Že nebudou papaláši?
Jsou arogantní víc než dost.
Nouzovým nás stavem straší,
asi že z nouze je teď ctnost.

Co na tom že benzín zdraží?
Zdražuje všechno – trochu víc.
Stěžovat si na nádraží,
či vyjít rovnou do ulic?

Že se strašně šetřit musí?
Peníze letí z okna ven.
Bude těžké najít plusy,
jestli plyn bude odstaven.

Zatím léto je a teplo,
v zimě pak nejspíš přijde mráz.
Do čela vás možná kleplo,
že s topením se přečká snáz.

Jací že jsou demokrati?
Lidoví? V jistém smyslu snad.
Ptám se, co vše nerozvrátí,
a co dokážou vydumat.

Strategické informace
posoudí cenzor jako dřív.
Fialova velká láce?
Inflace roste – jaký div.

Tvrdili, že přijde změna:
To tedy přišla. Je to žert?
Kde kdo zuří – kde kdo sténá:
Ať tuhle vládu vezme čert…


Při pohledu na katastrofální bilanci vládnutí kabinetu Petra Fialy po pár měsících působení je zřejmé, že kdyby v tomto trendu mělo být pokračováno, bude to bez nadsázky znamenat konec České republiky jako takové.

Doložme si na konkrétních příkladech, že toto konstatování není žádným přeháněním, ale lze ho opřít o jednoznačná fakta:

1) Česká republika si drží dvoucifernou inflaci, jednu z nejvyšších v rámci Evropské unie. Je na tom jen o něco málo lépe než válčící Ukrajina na pokraji krachu. Za tento stav nese odpovědnost právě Fialova vláda, která nečiní nic pro to, aby situaci občanům České republiky usnadnila a aby zastavila skokový nárůst cen skoro všech komodit.

2) Vláda České republiky neusiluje o řešení energetické krize, ale podniká veškeré kroky k tomu, aby odpojila Českou republiku od ruské ropy a ruského zemního plynu. Zejména odpojení od plynu by bylo jak pro český průmysl, tak zemědělskou produkci, fatální.

3) Vláda České republiky totálně rozbíjí již tak křehké ekonomické vazby s Ruskem a Čínou, čímž nás nepřímo izoluje i od ekonomických vazeb se zeměmi africkými a latinskoamerickými (jejichž ekonomické vazby na Čínu naopak sílí). Snaha opustit ekonomickou platformu 16+1 znamená pro české firmy ztrátu významných trhů – což se opět projeví na poklesu produkce a nárůstu propouštění. Vyostření vztahů s Ruskem a Čínou uvrhává Českou republiku do ekonomické izolace, která je pro občany České republiky krajně nežádoucí.

4) Česká republika patří mezi pět největších dodavatelů zbraní na Ukrajinu. Fialův kabinet netáhne Českou republiku ke dnu pouze v rovině ekonomické. Výrazně přispívá k ohrožení bezpečnosti českých občanů, a to snahou zavléct Českou republiku do cizího válečného konfliktu. Tato vláda nedostala od většiny občanů mandát, aby svévolně posílala zbraně, které pak zabíjejí civilisty na Donbase. Osobně toto pokládám za zločin vlastizrady, z něhož by se měla zpovídat.

5) Fialova vláda podkopává základní kameny státnosti České republiky. Svou vstřícností k „landsmanům“ nahrává nestoudným a nehorázným požadavkům na zrušení dekretů prezidenta republiky, Edvarda Beneše.

6) Fialův kabinet výrazně omezuje demokratické poměry v České republice. Blokace řady alternativních webů byla nezákonná. Stejně, jako oporu v legislativě nenajde neustálé bezdůvodné prodlužování nouzového stavu v zemi.

7) Fialova vláda je spojena s novodobou cenzurou a podporou udávání za šíření jiných než oficiálně povolených názorů. Rozdmýchává tak atmosféru strachu i hněv. Oboje pak vytváří nestabilní prostředí, v němž se nikdo nebude cítit bezpečně. Této vládě již nestačí pojem „dezinformace“, ale přichází s novým termínem: „Strategicky nebezpečné informace“. Tím dává najevo, že jí vůbec nezáleží na míře pravdivosti dané informace – ale na její ideologické (ne)závadnosti. Toto by mělo být v jakékoli demokratické společnosti zcela nepřípustné.

Příspěvek byl publikován v rubrice Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *