JIŘÍ JUST a jeho Ruský deník: Vše je v Rusku při starém, středověk trvá

36. díl Ruského deníku Jiřího Justa, českého novináře a rusisty, který trvale žije v Moskvě, odkud píše pravidelně pro čtenáře Seznam Zpráv.

„S tím, co se děje na Ukrajině, nesouhlasím. Změnil jsem svůj názor. Co bylo před operací, je minulostí“, řekl mi Michail Sinělnikov-Orišak a stiskl mi ruku.

Potkali jsme se v zákulisí ruské propagandistické talkshow. Oba si nás pozval sportovní kanál Matč TV. Jo, i do sportu v Rusku pletou politiku. Čekali byste snad něco jiného? Se Sinělnikovem-Orišakem se známe pár let. Do Putinovy agrese jsme stáli na opačných stranách názorového spektra. Já jsem cizinec a liberál. On je amerikanista, levičák a sovětský člověk, jak o sobě hrdě tvrdil. A po 24. únoru zažil nepříjemné vystřízlivění.
 
Není to až tak dávno, co Ukrajinu přirovnával k prostitutce. Vyloženě bych mu tuhle zhovadilost nevyčítal. Před válkou to byl typický přístup mluvících hlav z ruských obrazovek. „Ukrajina se k nám otočila zády, vyčítá nám krádež území a chce žít lépe – takže je šlapka.“ Takhle přemýšleli prorežimní experti. A většina z nich si to i nadále myslí.
Teď si tohoto sovětského člověka prý do politických show skoro nezvou. Někde se veřejně postavil proti takzvané zvláštní vojenské operaci a má utrum. A trápí ho to. Ale hrozně chtěl, abych věděl, že prodělal svůj válečný coming out.

Český novinář a rusista Jiří Just je často zván ruskou TV do politických besed.

Jo, už si mě zase zvou do obskurních politických show. (Pozn. Naší Pravdy: ukázka toho, jak se ruské weby staví k Jiřímu Justovi, je ZDE) Nevím, co tím ruská propaganda sleduje. Divákům se zajídá poslouchat nalejvárnu? Sotva. Chce to nějaký drajv? Možná. A zase to podání ruky. Dobrou čtvrthodinku jsme se před kamerami s moderátorem A. hádali o „ukrajinských nacistech“. Bez servítek jsem vypálil, že poprava obránců mariupolského závodu Azovstal bude válečný zločin. Jejich sny o novodobém „norimberském procesu“, který má završit Putinovu denacifikaci, jsem nazval hloupostí.

Český novinář a rusista Jiří Just rád a často cestuje po Rusku, včetně Kavkazu a Sibiře.

Po skončení přenosu – nikoliv však živého, pro jistotu show měla 4 minuty distanc, aby se dala nevhodná slovíčka vystřihnout – ke mně A. přistoupil a potřásli jsem si rukama. Souhlasil snad s mou pozicí? Špitá se, že je prý proti válce. Hrozně bych chtěl věřit, že Rusko morálně implodovalo, v Kremlu sedí falešný Putin a tváře ruské propagandy si začínají uvědomovat realitu.

Jenže pak zabrousím na Twitter. A hele Alexandr Šerin, můj známý, exposlanec, člen vedení prokremelské partaje LDPR a politický sirotek nedávno zemřelého Vladimira Žirinovského, požaduje „dehomosexualizaci“ vlastní strany. A státní zpravodajský kanál vysílá oslavnou reportáž o šamanovi, který provedl rituál na podporu války proti Ukrajině. Valerij Nikolajevič dokonce hlavu býka obětoval na počest vítězství ruských zbraní. Duchové země teď na tuty pomohou ruské armádě.

Vše je v Rusku při starém. Středověk trvá.


POSTSKRIPTUM aneb NÁZOR Naší Pravdy
k postojům novináře a rusisty Jiřího Justa

Mnohé z jeho postojů odhaluje rozhovor «Jiří Just: Mám velice rád «Echo Moskvy», ale novinařiny je tam málo.» Nejen z tohoto dva roky starého rozhovoru je zřejmé, že jak politici, tak ale i novináři jsou poplatní známému „koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Celkově však z Justovy publicistiky plyne, že jeho lavírování mezi dvěma ideovými ohni zřejmě funguje, jinak by byl z Ruska už dávno vykázán. Stejně tak by byl propuštěn ze zaměstnaneckého poměru Seznam Zpráv. Inu, Just je novinářským diplomatem, asi jako i ministr zahraničí RF Sergej Lavrov, který, ač dal nejednou najevo záměr vedení RF opustit řady WHO, nakonec samu reprezentaci WHO ujistil, že se tak nestane. Inu, kam jen oko dohlédne, tam jen samá diplomacie, cti a upřímnosti pramálo.


Jiří Just (* 1983) je český politolog, rusista a novinář žijící od roku 2007 dlouhodobě v Moskvě. Zabývá se především geopolitikou postsovětského prostoru a energetickou geopolitikou.

Absolvoval studium politologie na Univerzitě Hradec Králové. Spolupracuje s Lidovými novinami, Českým rozhlasem, Seznam Zprávami nebo CNN Prima News. Veřejně známým se stal zejména jako zpravodaj z Ruska v době ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022, mediálně činný však byl i předchozích patnáct let.

Je častým hostem v debatních pořadech ruských prorežimních televizních stanic včetně Prvního programu ruské státní televize. Chápe, že jeho účast působí coby jakási legitimizace té propagandy, ale zároveň věří, že svými kritickými komentáři, byť v mantinelech propagandy, donutí některé lidi přemýšlet. Využívá také kontakty a známosti, které tímto způsobem získá. O ruské společnosti a politice píše pro česká média poměrně kriticky, zároveň však má bezprostřední vhled do propagandistických a silně manipulativních mechanismů, které formují tamní veřejné mínění, i do toho, jak se Rusové mohou dostávat k nezávislým či opozičním informacím.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *