Jak film Demolition Man z roku 1993 dokonale předpověděl dnešní společnost

Film Demolition Man se odehrává v roce 2032 v utlačovatelské společnosti řízené tyranským doktorem, který se dostal k moci po epidemii a sociálních nepokojích. Sledovat tento film dnes, je děsivý zážitek. Staré vtipy z minulosti jsou totiž realitou dneška. Podívejme se na neuvěřitelné předpovědi tohoto filmu natočeného před 30 lety.

Když si chci odpočinout a odreagovat se, rád se dívám na filmy z 20. století, zejména z 90. let. Jako člověk, který v této kouzelné dekádě vyrůstal, je pro mě ponoření se do nostalgie 90. let jako balzám na duši. Vždyť všechno v 90. letech bylo lepší. Zábavné věci byly zábavné. Cool věci byly cool. A podle mého názoru byla společnost prostě rozumnější a šťastnější.

Takže když jsem nedávno narazil na film Demolition Man z roku 1993, nemohl jsem odolat. Existuje něco devadesátkovějšího, než Wesley Snipes bojující se Sylvesterem Stallonem v džínové kombinéze? Avšak sledování tohoto filmu v roce 2022 se nakonec stalo bizarním, mysl ohýbajícím zážitkem.

Zaprvé, film se odehrává v roce 2032, což je pro nás za pouhých deset let. Jinými slovy, v současnosti jsme mnohem blíže „budoucnosti“ filmu, než roku, kdy byl skutečně natočen. Za druhé, „budoucnost“ zobrazená ve filmu téměř s prorockou přesností ukazuje na vše, co je v současné společnosti špatně. A zesměšňuje to, jako by se nám film vysmíval z minulosti.

Ve filmu Demolition Man dohlíží tyranský doktor na přísně kontrolovanou „utopii“, kde je každý aspekt života monitorován a přísně regulován. Postava Sylvestera Stalloneho, který byl od roku 1997 kryogenicky zmrazen, do této budoucnosti vtrhne a nenávidí každou její část. Takže sedím, snažím se prožít 90. léta sledováním filmu a uvědomuji si, že ten film je o týpkovi v roce 2032, který se chce vrátit do 90. let. Je to všechno dost ohromující.

I když si 90. léta rád idealizuji, spousta dnešních tendencí pochází právě z této dekády. V době uvedení filmu se v médiích rozmohla politická korektnost, technologie skokově vstoupily do informačního věku, AIDS nabralo intenzitu znepokojivé epidemie a Los Angeles se stalo místem sociálních nepokojů.

Demolition Man prostřednictvím komedie a satiry zobrazoval budoucnost, v níž tyranská postava využívá těchto prvků do absurdní míry, aby nastolila „odvážný nový svět“. A my ho právě prožíváme. A v některých ohledech je naše „budoucnost“ horší než ta, kterou vidíme ve filmu.

Film Demolition Man se stal vizionářským varovným příběhem proti dystopickým tendencím elity. Podívejme se na ukázku a jeho ohromující předpovědi o dnešní době:

Závěrem

Film Demolition Man je pravděpodobně nejpředvídavější sci-fi film, jaký jsem kdy viděl. Předpověděl také samořiditelná elektrická auta, která vypadají přesně jako Tesly. Arnold Schwarzenegger se stane politikem. Lidé budou konverzovat se stroji typu Alexa/Siri. Rozšíří se používání biometrie a umělé inteligence, zmizí malé restaurace, které nahradí monopolní řetězce, a mnoho dalšího. To vše bylo v roce 1993 čistou science fiction… Ale mohlo by se to stát, kdyby se společnost vydala určitým směrem. A to se právě stalo.

Budoucnost zobrazená ve filmu Demolition Man byla míněna jako satira. V podstatě šlo o varování: „Takhle to může dopadnout, když si nedáme pozor.“ Dnes, tedy deset let od „budoucnosti“ filmu, můžeme snadno říci, že satira se stala skutečností. Vtipy z filmu se staly naší nepříjemnou realitou.

Pandemie umožnila nevoleným „lékařům“ ovládat každý aspekt našich životů a diktovat utlačovatelskou politiku. QR kódy a mikročipy se vkrádají do našeho každodenního života. Názory a postoje, které neodpovídají současné ortodoxii, jsou okamžitě cenzurovány a trestány. Obecná mužnost a ženskost jsou odsuzovány a považovány za nežádoucí.

Ačkoli jsme zvyklí si myslet, že to všechno je normální, NENÍ. Demolition Man je jako vzdálený hlas z minulosti, který nám říká: „Z toho fašistického svinstva je mi na zvracení!“

ZDROJ (překlad Alue K. Loskotová)

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *