František Ringo Čech o korupci před čtvrt stoletím (1997)

Všechno rozkradli! Všechno! Ale jak!“ hřímá na videu z roku 1997, tehdejší poslanec za ČSSD a pražský zastupitel František Ringo Čech. Tehdy si od plic postěžoval na bující korupci, aniž by věděl, že je zapnutá kamera. Průser bude strašný, zase se lidi budou zabíjet, vzpomeň si na mne.

Video vzniklo zcela spontánně, když se Ringo Čech rozhořčil nad novinami před natáčením dokumentu o Miki Volkovi. Hlavní aktér prý nyní se zveřejněním videa na žádost režiséra Igora Chauna souhlasil. Slova Františka Čecha, jež zazněla ve videu z r. 1997, byla doslova prorocká, neboť sedí i pro Ukrajinu po r. 2013.

Hned v úvodu to schytá jakýsi novinář, který o bývalém poslanci napsal, že je schizofrenik, jelikož neví, zda stojí s vládou, nebo proti ní. „Ty vole, tam je nás v tom parlamentu, kluci, co si nenecháme platit, tam je nás deset“, hřímá Ringo Čech a několikrát počastuje autora článku nepublikovatelným výrazem.

Ve druhé části videa pak Ringo Čech popisuje korupční jednání ODS v Praze a rozkrádání miliónů prostřednictvím pražských úředníků. Své rozčilení ilustruje případem prodeje pražských vodáren. „Nepovedli jsme se Pánu Bohu, jsme strašný k…y“, ulevuje si.

Podle dnešních slov exposlance však máslo na hlavě nemá jen ODS, ale i ČSSD. „Já v té době obviňuji modré ptáky, jako politik jsem zažil jen opozici, ale to jsem netušil, jaký mazec uděláme ještě my. Já nemůžu ani dělat legraci, nic psát, když vidím, co se u nás pořád děje“, řekl serveru Parlamentní Listy.

Příspěvek byl publikován v rubrice Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *