S ing. Karlem Sýsem o „Akci Heydrich“

V pondělí 13. června se v Praze uskutečnila beseda s předsedou Unie českých spisovatelů Karlem Sýsem, zasloužilým umělcem. Besedu k 80. výročí útoků českých parašutistů na Reinharda Heydricha a následnému nacistickému masovému teroru, vyhlazení Lidic a Ležáků zorganizoval Komunistický svaz mládeže.

Karel Sýs při besedě čerpal ze své rozsáhlé práce, kterou vykonal při přípravě knih zabývajících se obdobím nacistické okupace a odbojem proti ní, „Akce Heydrich – příliš mnoho otazníků“ a „Protektorát ve fotografiích“, i z nových informací.

Na setkání Karel Sýs zdůraznil opomíjené psychologické momenty, které ovlivňovaly parašutisty, jejich spolupracovníky z řad domácího odboje, i jejich protivníky, příslušníky okupačních sil i jejich domácí kolaboranty.

Detaily, které byly zmíněny při besedě, dokreslovaly hluboce rozporný obraz, který obsahuje i přes desítky let zkoumání prázdná místa. V besedě byly zmíněny široké souvislosti těchto událostí, které zahrnovaly vztahy mezi velmocemi a frakcemi ve vedení nacistů, přesahovaly do vzdálenější minulosti i do současnosti. Například prvorepublikový policejní aparát předal své znalosti o komunistech a další opozici nacistům pro účely teroru proti odboji. Naopak vysocí nacističtí pohlaváři i zločinci poskytli své „schopnosti“ vojenským a politickým strukturám západní Evropy, SRN, NATO a EU. Manželka Heydricha Lina, sama vášnivá nacistka, která jako vdova využívala práci z řad vězňů, po válce udržovala kontakty s bývalými představiteli SS a obdržela v Německu generálský vdovský důchod s odůvodněním, že její muž padl v boji.

Karel Sýs svým nezaměnitelným způsobem ukazuje nereduktivní obraz našich dějin, plný nahodilostí i skrytých zákonitostí, které jsou lemovány osobními tragédiemi, hrdinstvím i zradou. Nezamlčuje, pokud existují protikladná svědectví a interpretace. Jak sám přiznává, jeho dílo je nepohodlné pro oficiální pozitivistickou historiografii, která nedomýšlí tam, kde neexistuje dostatečný podklad. Rozpornost dokladů pak umožňuje oficiální moci selektovat, budovat mýty a potlačovat pro ně nepohodlné momenty dějin. I proto byla tato beseda vysoce hodnotná.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *