Finský bloger Veikko Korhonen z Oulu: PROČ PŮL SVĚTA VDĚČÍ RUSKU ZA SVÉ ŽIVOTY?

Jistý finský bloger jménem Veikko Korhonen z Oulu zveřejnil před časem na Facebooku zásadní a především úmyslně opomíjená historická fakta ve vztahu k postavení Ruska ve světových dějinách. To vše přesto, že on sám už vyrůstal pod vlivem jednostranné propagandy, že vše ruské je noční můra…

Naštěstí měl velmi moudrou a vzdělanou babičku, a proto již od dětství vstřebával základní „dějepisné“ souvislosti. Jednoho krásného dne, již znechucený z neustálé protiruské propagandy, napsal stručný článek. Oč méně textu k pochopení dějin spotřeboval, o to výstižněji vše podstatné sdělil a pojmenoval.

Ptáte se mnozí tápající na „agrese“ Ruska? Dobře. Pojďme se na ně společně podívat. Jakou mají vlastně podobu? Takovou, že polovina Evropy a část Asie dostaly svou nezávislost právě z rukou tohoto státu – tedy Ruska. Připomeňme si, kde a kdy se tak stalo:

  • Finsko v roce 1802 a 1918 – až do roku 1802 nikdy svůj vlastní stát nemělo.
  • Lotyšsko, Estonsko a Litva v roce 1918 – do roku 1918 nikdy svůj vlastní stát neměly.
  • Polsko obnovilo stát s pomocí Ruska dvakrát, v 1918 a 1944. Rozdělení Polska mezi SSSR a Německo představuje jen velmi krátké období.
  • Rumunsko vzniklo v důsledku rusko-tureckých válek a suverénní se stalo na popud Ruska v letech 1877-1878.
  • Moldavsko se jako stát zrodilo v SSSR.
  • Bulharsko bylo osvobozeno od jha Osmanské říše a obnovilo svou nezávislost díky ruskému vítězství v ruskoturecké válce v letech 1877-1878. (Jako výraz „díků“ se Bulharsko v obou světových válkách zapojilo do protiruské koalice. Nyní je členem NATO a na jeho území jsou umístěny americké základny. Přitom po roce 1945 nebyl na bulharském území žádný ruský voják).
  • Ázerbájdžán se jako stát poprvé objevil na mapě coby součást SSSR.
  • Arménie se zachovala a jako stát byla obnovena pouze co by součást SSSR.
  • Gruzie se zachovala jako stát díky Ruské říši.
  • Turkmenistán, Kyrgyzstán a Kazachstán nikdy neměly vlastní státnost a tvořily ji pouze jako součást SSSR.
  • Mongolsko nikdy nemělo státnost a tvořilo ji jen s pomocí SSSR.
  • Bělorusko a Ukrajina získaly poprvé státnost v důsledku Velké říjnové revoluce – jako součást svazových republik SSSR. Teprve v roce 1991 (také z popudu Ruska) získaly svou úplnou nezávislost.

Za zmínku stojí i role Ruska/SSSR při vzniku takových států, jako ČLR, Vietnam, KLDR, Indie, Řecko (Rusko odebralo toto území Turkům v roce 1821) nebo Alžírsko, Kuba, Izrael, Angola, Mosambik atd. Historicky poněkud neobvyklá „agrese“ ze strany Rusů, že?

Také Švýcarsko může Rusku jen děkovat za významné přispění k nezávislosti země Helvétského kříže na Francii. Konkrétně díky Suvorovovi před více než dvěma sty deseti lety, a světe, div se, od té doby Švýcarsko ani jednou (!) nebojovalo.

Zapomenout nesmíme ani na tyto významné dějinné milníky:

  • osvobození Československa a Rakouska od německé třetí říše 1945
  • stěžejní pozice Kateřiny II. v roce 1780 v souvislosti s vytvořením Ligy ozbrojené neutrality a faktické podpory Spojených států v boji za jejich nezávislost na Británii
  • Rusko dvakrát v posledních dvou stoletích darovalo nezávislost většině evropských států, které okupoval Hitler a Napoleon
  • Stalinova pevná vyjednávací pozice s USA a Anglií dala Německu možnost zachovat si státnost i po porážce v roce 1945
  • pomoc Sovětského svazu Egyptu, který byl po té schopen odolat a upevnit si svou nezávislost ve válce s Izraelem, Británií a Francií v letech 1956-57
  • intervence SSSR v roce 1967 zastavila válku Izraele a Egypta (ve skutečnosti Sověti zachránili Araby před porážkou ve dvou válkách v letech 1967-74)
  • jeho rozhodující roli při zajištění nezávislosti Angoly v roce 1975
  • postoj Gorbačova v roce 1990 umožnil bez zbytečných problémů znovu sjednotit obě Německa

A teď to hlavní – právě SSSR po vítězství ve druhé světové válce sehrál klíčovou roli v tom, aby většina kolonií západní Evropy získala svou nezávislost v probíhajícím unijním procesu celospolečenské dekolonizace.

Celá historie Ruska naznačuje její konzistentnost a objektivnost při prosazování principů nezávislosti a sebeurčení národů a národních států. Bylo to právě Rusko, které všemožně pomáhalo vytvářet multipolární svět v každé době a za všech okolností. Proto mu půl světa vděčí za své životy. To je přesně onen důvod, proč by všichni měli mít k této zemi úctu a obrovský respekt.

Tolik mladý finský bloger, přes drobné nepřesnosti, např. Ázerbájdžán měl v letech 1918 až 1920, krátce svou státnost, když hranice v podstatě kopírovali hranici, kterou Rusko vyjednalo v 19. století s Iránem, kde žije i dnes více než 30 miliónů Ázerů, část území současného Kazachstánu v minulosti byla chanátem, který svou nezávislost neudržel, současná Ukrajina začínala jako Kyjevská Rus a poprvé o hranicích uvnitř Ruska jako gubernie rozhodli až Romanovci.

Ale to není podstatné, důležité je si uvědomit naznačené skutečnosti.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Dějiny a současnost. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *