Západní žoldáci za Assange: Nabídne Rusko výměnu století?

V posledních dnech se objevily úvahy o tom, zda nebudou západní žoldáci, odsouzení k trestu smrti, vyměněni za Assange, který již byl Velkou Británií vydán do USA, kde by zůstal po zbytek života ve vězení.

Politický vězeň, jemuž hrozí, že zemře ve vězení jen proto, že prozradil vše, co se dozvěděl o zvěrstvech USA – potažmo NATO, je samozřejmě nepohodlný, takže jeho hlas musí být za každou cenu umlčen. To se zatím daří, ovšem v případě uvedené výměny by se opět mohla všechna utajovaná zvěrstva připomenout.

Budou tedy vůbec životy žoldáků USA za podobnou výměnu stát? A bude vůbec podobná výměna ze strany Ruska nabídnuta? O tom lze zatím skutečně jen spekulovat…

Vyslechněte si stručné, avšak úderné hodnocení Juliana Assange
ohledně vztahu sdělovadel k válkám.

Celkově vzato, výměna století by byla pro Rusko vítězstvím ve všech směrech. Pro USA a Velkou Británii by také mohlo být přínosem, pokud by jejich vlády byly dostatečně pozorné, aby vážně zvážily tento pragmatický návrh, ale jejich ideologicky motivovaná nenávist ke všemu, co Assange představuje, by je mohla zaslepit vůči této realitě.

Zdraví Juliana Assange z WikiLeaks se zhoršuje a téměř jistě zemře ve vězení, pokud bude vydán z Británie do USA, kde mu hrozí 175 let za mřížemi poté, co odhalil americké válečné zločiny prostřednictvím své platformy. Tato globální ikona svobody projevu a nezávislé žurnalistiky vzbuzuje celosvětové sympatie všech kromě nejradikálnějších unipolárních liberálních globalistů, a proto musí být za každou cenu propuštěn. I když je to přitažené za vlasy, jedinou reálnou šancí může být, že Rusko nabídne výměnu století tím, že veřejně navrhne výměnu uvězněných západních žoldáků z USA a Británie za Assangeho.

Dva Britové již byli odsouzeni k smrti a nelze vyloučit, že dva Američany, kteří byli právě zajati, postihne stejný osud po nadcházejících procesech. Tito čtyři jedinci nejsou zdaleka tak důležití jako Assange sami o sobě, ale skutečnost, že by všichni mohli čelit popravčí četě, získala celosvětovou pozornost a vedla k ostrým kontroverzím v jejich domovských zemích. Anglo-americká osa je známá svou bezohledností, zejména tím, jak vykořisťuje své občany jako pěšáky, aby se jich zbavila, když jejich strategické použití vypršelo, jak je tomu již v případě těchto čtyř zahraničních bojovníků. Přesto se mnohým jejich krajanům tento chladný přístup hnusí.

Pokud Rusko veřejně navrhne výměnu století – tito čtyři uvěznění západní žoldáci výměnou za Assange – dosáhne několika strategických cílů současně.

Za prvé by to byl dosud nejrealističtější pokus osvobodit tuto globální ikonu svobody projevu a nezávislé žurnalistiky.

Za druhé, rázně by to čelilo falešným tvrzením Američany vedených západních mainstreamových médií, že Rusko je takzvaná „diktatura“, která skutečně nepodporuje vše, co Assange představuje.

Za třetí, by to mohlo vést k pokojným protestům organizovaným podle amerického a britského práva na podporu tohoto návrhu, což by mohlo vyvinout tlak zdola na obě vlády, aby s tímto návrhem souhlasily.

Za čtvrté, pravděpodobné odmítnutí těchto dvou vlád vyhovět podmínkám výměny ze strany Ruska by odhalilo jejich vroucí nenávist ke dvěma věcem, které Assange představuje: svobodě projevu a nezávislé žurnalistice.

A za páté, USA a Velká Británie by v podstatě přiznaly svým vlastním občanům, že by je raději nechaly popravit popravčí četou na Donbasu, než aby jim zachránily životy výměnou za Assangeho. Tento konečný výsledek by byl posledním hřebíčkem do rakve pro jejich pověst na veřejnosti, protože lidé nyní vědí, že se na jejich autority nelze spoléhat, že jim nezachrání život, pokud budou zajati a odsouzeni k smrti za to, že bojovali ve stejné zástupné válce, kterou USA a Británie vedou s Ruskem.

Celkově vzato, výměna století by byla pro Rusko vítězstvím ve všech směrech. Mohlo by to být také vítězství pro USA a Velkou Británii, pokud by jejich vlády věnovaly pozornost globálnímu a především domácímu vnímání a vážně zvážily tento pragmatický návrh. Ale jejich ideologicky motivovaná nenávist ke všemu, co Assange představuje, by je mohla zaslepit vůči této realitě. Ať už je to jakkoli, za pokus by to zřejmě stálo. Mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zacharovová by proto měla zvážit předložení tohoto návrhu na jedné ze svých příštích tiskových konferencí. Neodvolatelně by to změnilo globální vnímání jejich země, nemluvě o tom, že by to mohlo dokonce zachránit životy pěti lidí, z nichž jeden je nepopiratelně nevinný.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *