Doc. PhDr. Petr Sak, CSc.: Byl jsem při tom

Kdo by neznal kultovní americký film „Byl jsem při tom“, který v absurdní nadsázce odhalí zákulisí fungování politiky lépe než politologická studie, píše Petr Sak v komentáři pro První Zprávy.

Mentálně retardovaný zahradník zná svět pouze z neustálého sledování televize. Jeho komunikace se skládá jen z obsahově vyprázdněných frází televizního světa.

Když se nahodilostí osudu dostane do světa politiky, tak političtí lobbisté, a i sami politici, v těchto jeho frázích, které nečekaně vyslovuje v reakci na různé situace, odhalují moudrost a politickou prozíravost. Mentální konstrukt této osoby v myslích politiků, lobbistů spin doktorů, marketérů vede zahradníka vzhůru politickou kariérou až k postu nejvyššímu, k funkci prezidenta.

Premiér Petr Fiala mi dlouho někoho připomínal a až teprve, když jsem ho sledoval v dlouhém televizním rozhovoru, tak se mi rozbřesklo. To je přeci zahradník z filmu „Byl jsem při tom“. Namítnete, zde je přeci rozdíl, mentálně retardovaný na jedné straně a vysokoškolskými tituly vyzdobený Petr Fiala na straně druhé. Ano, to je pravda, ale shoda je někde jinde. V obou případech pronášené fráze jsou mimo realitu, verbální projev je prost živého ducha a je emocionálně sterilní. Nelze říci, že pronášené věty jsou hloupé, ale také nelze říci, že by měly nějaký reálný obsah.

Tak jsme včera v hlavním vysílacím čase slyšeli slovo boží…

Kdyby to nebyl „zahradník“ alias Petr Fiala, domníval bych se, že dokáže být i vtipný. Po poslední kauze STANU vyrukoval s tezí, že je u jeho vlády pozitivní posun oproti minulosti či dokonce nová, samozřejmě lepší, politická kultura. Ta spočívá v tom, že mafián-gangster po svém odhalení se vzdá svých funkcí, ovšem ne všech, poslancem či europoslancem může zůstat, protože i mafián musí přeci z něčeho žít a nebude sahat na to, co si naloupil. Mantru o nové lepší politické kultuře po svém učiteli opakovali i další vládní činitele a politici vládní pětikoalice. V podstatě můžeme být za kauzu STANU vděčni, protože nám odkryla, jak daleko jsme se již posunuli od dob „komunismu“ a vlády Babiše.

Má to jeden háček, jak můžeme vstoupit do politické kultury my, kteří nejsme mafiáni a gengstři, a tudíž nemůžeme rezignovat na své funkce. Na tuto variantu, „zahradník“ Petr Fiala nepomyslel, protože ve svém okolí má asi pouze mafiány.

Kdo film neviděl, ať se na něj určitě podívá a budu rád, když se mi čtenáři ozvou, zda vidí obdobně shodu mezi zahradníkem a Petrem Fialou.

Pozn. Naší Pravdy: blíže ZDE

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Analytika, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *