Dubaj se díky sankcím stává novým Švýcarskem pro Rusko

Ruské firmy obchodující s ropou, plynem nebo obilím otevírají nebo uvažují o otevření pobočky v Dubaji. Obchodníci s ruskou ropou a plynem ukončují činnost ve Švýcarsku a otevírají pobočky ve Spojených arabských emirátech, píše agentura Bloomberg.

Švýcarsko schválilo šestý balíček sankcí EU proti Rusku a obchodování s ruskými energetickými zdroji se tam stalo mnohem obtížnějším, protože banky odmítly provádět finanční transakce. Stále více velkých společností proto stěhuje své kanceláře do Dubaje.

Článek (viz zdroj dole) poukazuje na tichá omezení, která probíhají souběžně s oficiálními sankcemi. Banky odmítají financovat obchody s ruským zbožím a ruší úvěrové linky, které jsou pro obchod s ropou a plynem klíčové. Logistické a pojišťovací společnosti rovněž odmítly poskytovat své služby.

Podle agentury Bloomberg se zástupci divizí ruských firem Rosněfť, Lukoil a Gazpromněfť nyní dívají na rozvinutý emirát z hlediska obchodu a několik společností se tam již přestěhovalo. Například společnost Solaris Commodities, která obchoduje s ruským obilím, otevřela kancelář v Dubaji poté, co se ztížilo získávání peněz ze švýcarských bank.

Ve Švýcarsku působí několik desetiletí zprostředkovatelé, kteří pomáhají ruským výrobcům najít kupce po celém světě. Zpřísnění sankcí nyní vede k migraci do emirátu v Perském zálivu.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *