Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová: Vláda nepomáhá, ani nemá krizové scénáře, pokud Rusko vypne plyn

Někdy mi připadá, že zemědělství i potravinářství je úplně na okraji zájmu, že to nikoho vlastně v té vládě nezajímá, kromě ministra zemědělství, protože tady pořád existuje nějaká iluzorní představa, že když to tady nebudeme mít, tak to dovezeme. Já bych jenom ráda upozornila ty, kteří si to myslí, ať si vzpomenou na covid, kdy státy reagovaly také stylem: „Jo vy nemáte? No, to máte blbý. My to potřebujeme pro nás.“

Prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

Pokud covidové lockdowny střelily výrobce potravin do jedné nohy, a zavádění Green Dealu do druhé, tak nyní důsledky sankcí přijatých v souvislosti s válkou na Ukrajině míří přímo na hlavu. Situace v České republice je o to horší, že na rozdíl od jiných zemí v okolí naše vláda podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové nedělá na podporu firem ani spotřebitelů vůbec nic – i přes doporučení z Bruselu.

Rozhovor uvádí Martina Kociánová

A se stoupajícími cenami ropy a plynu porostou i ceny potravin. Navíc jsou dál v platnosti nejen emisní povolenky, ale i eurounijní akční plány na utlumení produkce masa porážením zvířat, takže se zdá, že místo potravinové soběstačnosti máme podle našich politiků zmenšit porce, být ještě více závislí na dovozu z ciziny, popřípadě přejít na nově propagovanou konzumaci hmyzu.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Analytika, Rozhovory. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *