Marek Řezanka: Odkaz věrozvěstů s Mistrem Janem

S nadcházejícími výročími příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje a upálení Mistra Jana Husa mě napadá, jaký k těmto dnům má vztah kabinet Petra Fialy.

Řekněme si ve zkratce, co pro nás tato výročí znamenají:

1) Snahu rozumět a 2) Potřebu chápat a kriticky myslit.

Svatí Konstantin (Cyril) a Metoděj (označováni někdy jako soluňští bratři, apoštolové Slovanů či slovanští věrozvěstové). Podrobněji ZDE

Ani jedno z výše uvedeného se Fialově kabinetu nehodí. Petr Fiala by jistě nezval do Čech nikoho z Východu. Neustále opakuje, jak patří na Západ – a co hlavně, je poslušen pokynů z této světové strany udávaných. Fialovi by bylo jedno, zda občané předloženému textu rozumějí, či ne. Udělal by vše proto, aby mu nerozuměli – a on je mohl pouze ujistit, jak je vše pro jejich blaho – a jak to musí nechat na něm samém. Jací by k nám dorazili věrozvěsti a s jakým náboženstvím, je nasnadě: Stále něco pletoucí Joe Biden, a sekundovat by mu mohl například Boris Johnson.

S Janem Husem by pak měla Fialova vláda problém dozajista zásadní. Husovi vadilo pokrytectví církevních špiček. Na pokrytectví je ovšem Fialův kabinet vystavěn. Fiala nám kázal o „Babišově drahotě“, o tom, jak bude snižovat daně a redukovat státní dluh – a jak nenechá nikoho padnout. Realita je taková, že máme jednu z nejvyšších inflací v Evropě, zadlužujeme se přímo astronomicky, aniž z toho cokoli máme – a je otázka času, kdy bude muset sáhnout i na ty daně.

Tato vláda se ani netají mlaskáním od plných mís, když ostatním ordinuje tu nejpřísnější dietu. Občan je neustále napomínám, jak se musí uskrovnit a utáhnout si opasek – nejlépe zřejmě kolem krku, aby byl od něho pokoj.

Husovi vadilo prodávání odpustků. Jak by se asi tvářil na politiky, kteří mají plná ústa „Havlova odkazu“, aby pod jeho rouškou kradli jako nezjednaní? Jak by hodnotil jejich zcela zřejmý dvojí metr v přístupu k válkám na Balkáně či v Iráku na straně jedné – a na Ukrajině na té druhé? Jak by mluvil o „kněžích“ v České televizi, kteří hecovali na demonstrace proti Babišovi a zveřejňovali proti němu, co bylo po ruce, aby ututlali kauzu pana Hlubučka, která nesměla znejistit voliče ve „víře pravé“?

Jsem přesvědčen, že si to umíme představit. Stejně, jako asi tušíme, jak by se Jan Hus stavěl ke snahám o cenzuru nepohodlných názorů a k podpoře udávání.

Takže ano, dne 6.7. zřejmě Fialův kabinet slaví – neboť by tohoto muže nejraději upálil sám. Koneckonců jistý Václav Bartuška proslul svým výrokem o tom, jak je dobré své odpůrce „prostě upálit – a je klid“. Martin Lang z ODS zase vyzýval kromě upalování oponentů i k jejich podřezání.

Věřím, že mnoho z nás tyto dny pojme jako memento, že je potřeba bojovat za porozumění a vlastní výklad předkládaného. Jako oslavu kritického rozumu. A naopak jako boj proti všem totalitním snahám vedoucím k prosazení jediné nadiktované a bičem prosazované pravdy.      

Třikrát o hnusu fialovém

Tahle vláda nemá páru,
jak moc je nám do pláče
u mís plných kaviáru,
což si nejspíš odskáče…

Rakušanka Toinetta
mluvila moc o koláčích.
Rakušan chce právo veta.
Udávání? Díky, stačí…

Naše vláda v galérii?
Mám ji celou v merku:
Vidím, jak se lotři kryjí,
že jde o galerku.


Tyto tři epigramy dávám k diskusi, zda si umíme představit, že zde Fialův kabinet bude působit déle než tři měsíce. Osobně se takového scénáře děsím:

1) Hrozí paralýza průmyslu.
2) Hrozí energetická a potravinová nedostatečnost.
3) Hrozí celkový kolaps společnosti, závratný nárůst nezaměstnanosti a mrznutí v zimě.
4) Hrozí zatažení České republiky do válečného konfliktu a
5) Hrozí totální cenzura a rozmach udávání.

Takovéto vyhlídky rozhodně nehodnotím jako nadějné. Naopak, jsou to vyhlídky ryze dystopické a děsivé. Stále máme na výběr:

1) Buď jít dobrovolně na jistou porážku, nebo
2) Učinit vše pro to, aby tato vláda katastrofický scénář zrealizovat nemohla.


Pozn. Naší Pravdy:

Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *