Kanada a Německo obchází sankce: dodají turbínu pro Gazprom

Západ se snaží najít východisko ze situace, kterou vytvořila jeho vlastní sankční politika. Kanada potvrdila Německu, že odblokuje dodávku turbíny pro německou společnost Siemens, která je nezbytná pro provoz plynovodu Nord Stream 1, a učinila výjimku ze sankcí.

Zdroj z německé vlády agentuře potvrdil, že Kanada již o dodávce turbíny rozhodla. Zařízení bude předáno Německu a to ho již předá Gazpromu, aby Ottawa neporušila vlastní sankce. Kreml v komentáři k situaci s možným návratem turbíny otevřeně prohlásil, že se tím zvýší dodávky plynu do Německa, které den předtím připustilo nemožnost včasného naplnění svých podzemních zásobníků.

Ukrajinská vláda si je již vědoma záměrů Kanady souhlasit s takto cíleným zrušením sankčních omezení vůči Rusku a považuje toto rozhodnutí za „nerozumné a nebezpečné pro režim sankcí“.


Šéf Gazpromu pro Evropu: Nord Stream 2 je připraven k práci

Alexej Miller, šéf Gazpromu

Druhý baltský plynovod je připraven k provozu. Na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru to prohlásil šéf Gazpromu Alexej Miller.

Gazprom varoval EU, že plyn nemůže být směnnou komoditou a spotové stránky jsou nelikvidní, domnívá se šéf Gazpromu. Poznamenal, že Evropané mohou poděkovat svým regulátorům za vysoké ceny a přitom Nord Stream 2 je připraven k práci.

Poptávka v Asii mezitím poroste a nelze vyloučit, že evropští dovozci budou muset soutěžit s asijskými o LNG, ze kterého bude plynové zlato, poznamenal Alexej Miller. Dodal, že o opravě kompresorové stanice Portovaja zatím není rozhodnuto. Německý Siemens mlčí a snaží se najít cestu ven.

Jak uvedl EADaily, dnes cena plynu na evropských burzách poprvé od března přesáhla 1 500 USD. Podle operátorů NEL, Opal, Bulgartransgaz a GTS Operator of Ukraine mohou dodávky ruského plynovodu dnes klesnout až na 125 miliónů m3. Současné dodávky přes Nord Stream tak dosahují 67 miliónů m3 v denním ekvivalentu a nominace na ukrajinský tranzit a evropskou větev Turkish Stream činí 42 miliónů m3 a 16 miliónů m3. 125 miliónů m3 bude novým historickým minimem pro export ruského plynu do Evropy, s výjimkou Turecka. Den předtím, 15. června, činily zásoby 157 miliónů m3, na začátku měsíce přesáhly 200 miliónů m3.

Současný pokles dodávek ruského plynu spojený s odstavením závodu Freeport LNG LNG ve Spojených státech může vést k tomu, že Evropa bude přijímat méně než 100-150 miliónů m3 plynu denně. V první řadě to ovlivní naplnění skladovacích prostor pro další topnou sezónu.

14. června Gazprom oznámil, že německý Siemens nevrátil jednotky plynového kompresoru z opravy a společnost byla nucena snížit kapacitu Nord Streamu ze 167 miliónů m3 denně na 100 miliónů m3. Sám Siemens situaci vysvětlil kanadskými sankcemi, které na Rusko uvalil 8. června. Jednotky byly opraveny v Montrealu a výrobce o situaci informoval kanadskou a německou vládu.

Ruská společnost již 15. června oznámila, že je nucena zastavit další blok kvůli konci období generální opravy a kapacita Nord Streamu se sníží na 67 miliónů m3 denně.

Gazprom má nevyužité kapacity pro nasmlouvaný tranzit přes ukrajinský bod Sudzha a Turkish Stream. Jsou však poloviční než vyřazené kapacity Nord Streamu a dosahují 50 miliónů m3 za den.

Situace s baltským plynovodem byla důsledkem kanadských sankcí, takže není jisté, že Gazprom bude souhlasit s vyplacením dalších prostředků Ukrajině za dodatečný tranzit, čímž zaplatí sankce proti Rusku.


Ruská společnost Gazprom v polovině června oznámila, že omezuje dodávky zemního plynu přes plynovod Nord Stream 1 o 40 %. Důvodem jsou podle Rusů „předčasné opravárenské práce ze strany Siemensu“. Později Ruská federace uvedla, že problémy s opravou turbín pro plynovod Nord Stream v Kanadě by mohly vést k úplnému zastavení projektu a „katastrofě pro Německo “ .

V důsledku toho Německo v červenci oficiálně požádalo Kanadu o schválení zrušení sankcí a odblokování turbíny, která údajně zastavila tok Nord Streamu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *