Aleksandar Vučić: Západ bojuje proti Rusku pomocí Ukrajiny

Podle srbského prezidenta Aleksandara Vučiće vlastně celý Západ s pomocí ukrajinských vojáků bojuje proti Rusku. A Vučić v televizním rozhovoru řekl, že podle jeho názoru proto nelze rusko-ukrajinskou válku označit za regionální konflikt.

„Měli bychom pochopit, že v podmínkách blízké světové války o ní nelze říci, že jde o regionální nebo místní válku. Celý západní svět bojuje s Ruskem s pomocí Ukrajinců. Jde o globální konflikt“, řekl Vučić. Dodal, že „chybí pouze významný konflikt v Asii“. Podle jeho názoru bude válka na Ukrajině trvat zhruba rok.

Situace na Ukrajině podle srbského prezidenta vyvolává velké změny a ovlivňuje i dění na Balkáně. Ujistil také, že Srbsko vynaloží veškeré úsilí na zajištění míru v regionu. „Zdá se, že všichni na Balkáně čekají na druhé kolo s velkou vášní, emocemi a nenávistí. Musíme se tomu za každou cenu vyhnout… Potřebujeme století míru“, zdůraznil srbský prezident.

Vučić také řekl, že jeho země bude pokračovat ve své „evropské cestě“, ale zároveň bude udržovat přátelské vztahy s Ruskem a Čínou.

Připomeňme, že před měsícem německý kancléř Olaf Scholz při své návštěvě Srbska vyvíjel na Bělehrad nátlak, aby Srbsko přestalo balancovat mezi EU a Ruskem, a pokud to myslí se vstupem do EU vážně, mělo by se připojit k sankcím proti Rusku. Dodejme, že nedávno také Evropský parlament vyzval Srbsko, aby se k sankcím urychleně připojilo. Bělehrad však zatím tomuto hrubému vyhrožování odolává.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *