Německá novinářka Alina Lippová z Doněcku: Evropa věří televizi, zatímco o pravdě na Donbasu si na čas dává

Německá vláda zahájila trestní řízení proti své novinářce Alině Lippové žijící v Doněcku. Za nepohodlné, „politicky nezralé“ názory na válku a život. Pohovořil s ní o tom zvláštní zpravodaj Komsomolské pravdy Dmitrij STĚŠIN.

 

Němka Alina Lippová žije v Doněcku.

„OBHÁJCI ZÁPADU“

Ve světě je všechno vyvážené, takže se pořád nezhroutil, nerozpadl se, drží se na nohou. A není náhodou, že od jara 2014 se na Donbasu objevili západní novináři, kteří vyprávěli a natáčeli pro západní publikum velmi nepříjemnou pravdu. Jsem je označil jako „obhájce Západu“: Angličan Graham Philipps „Gríša“ nebo „Grimuška“, Američan Patrick Lancaster, ital Vittorio Rangeloni zvaný „Víťa“, a konečně, před pár lety k nám přijela Němka Alina Lippová. Zpočátku se zde objevovala na cestách, avšak posléze, nakonec zůstala – podmanil si ji dostředivě působící „Ruský svět“. S Alinou jsem se neznal, ale poznal jsem ji hned, podle bílé čepice s cynickým nápisem „Zahraniční agent“. Rozhovor začal tradičně, v doněckém duchu:

Video: Novinářka z Německa vypráví,
jaké stanovisko zaujímají obyčejní Němci ke zvláštní operaci Ruska.

Vojenský reportér Dmitrij Stěšin, zvláštní zpravodaj oddělení politiky Komsomolské pravdy, se zúčastnil rozhovoru s německou novinářkou Alinou Lippovou.

─ Ahoj, máte doma vodu?

Alina se nedivila, smála se, jasně dala správnou odpověď na heslo:

─ Prozatím je. Dvě hodiny denně, ráno a večer!

Alina mluví velmi dobře rusky, bez přízvuku, jen někdy změkčuje souhlásky. Na původu Aliny a jejím osudu je něco symbolického, je to projekce našich novodobých dějin. A to jak v Rusku, tak v Německu. Alinin otec se setkal s budoucí manželkou uprostřed „Gorbačovova uvolnění“ a našeho zoufalého, hlasitého a křečovitého přátelství se Západem. Na konci 80. let bylo módní si vyměňovat mládežnické delegace, ve jménu míru. Pak nějak velmi rychle skončilo celé toto přátelství, samozřejmě mezi politiky a státy. Obyčejných lidí se to nedotklo. Alina se narodila v Německu a před deseti lety se vrátila do Ruska, do Petrohradu, kde se také seznámili její rodiče, během výletu na loďce… Alina byla první, kdo vysvětlil, čím tak fascinuje Donbas Evropany:

─ Tady chápou, co je nejdůležitější v životě. Že to není nový model telefonu. Jsou zde jiné vztahy mezi lidmi, jsou hlubší, oduševnělé a moc se mi to líbí. Ke mně se chovají velmi vřele, se zájmem.

Alina byla první, kdo vysvětlil, čím tak fascinuje Donbas Evropany.

„VĚTŠINA VĚŘÍ TELEVIZI“

Stejně jako všichni západní novináři poskytující z Donbasu „politicky nezralý“, nepohodlný proud zpráv, Alina čelila ve vlasti cenzuře „informační a svobodné společnosti“. Jako bych byl prohnaný mediální vlčák, ale stále se divím pokrytectví evropských kolegů:

─ Proč v tomto konfliktu Německo se bezvýhradně postavilo na stranu Ukrajiny? Možná to není pravda, možná mají Němci i jiný pohled na Donbas, jen prostě o něm nevíme?

─ Chápete, Německo není svobodné. Je velmi závislé na americké politice. Například USA se ani netajily tím, že nejsou spokojeny se „Severním proudem 2“. Zaprvé je to byznys a zadruhé se to týká jen Německa! V konfliktu na Donbasu se samozřejmě Německo přiklonilo k USA.

─ A co tzv. obyčejní lidé?

Alina je nemilosrdná:

─ Většina lidí věří všemu, co jim televize říká.

─ A co jim říká?

Video: Německá novinářka Alina Lippová soudí,
že prostí Němci a Francouzi podporují Rusko

─ Že Rusko vyhlazuje občany Ukrajiny a všechno tady ničí. Ale všimla jsem si, že už se objevila nedůvěra k takovým oficiálním zprávám. Dostávám dopisy, je jich stále víc. Píšou, že když uviděli materiály na mém kanálu, byli velmi překvapeni. Nečekali to. Píší, že podporují Rusko a chtějí něco udělat, aby mu pomohli. Ptají se, jak se přestěhovat na Donbas a do Ruska… Ale většina Němců samozřejmě propagandě věří.

Díval jsem se na materiály z Alinina telegramového kanálu, není tam nic nadpřirozeného, fantastického. Jen fakta a obrázky z míst, ale západní propaganda to netoleruje. Jak se říká, „nebere to“. A není náhodou, že na Donbasu nejsou a ani nebyli novináři z „velkých“ německých sdělovadel. Je tu jen ta usměvavá dívka a její telegramový kanál, kde je dvěstě tisíc odběratelů. Jak se ukázalo, pro Západ i tento počet nezávislých čtenářů – je příliš početný a nebezpečný.

Alina v bílé čepici s nápisem „Zahraniční agent“

„EVROPSKÝ ROK 1937“

(Pozn. Naší Pravdy: autor článku má na mysli neblahé události stalinských represí v r. 1937)

Všichni západní novináři na Donbasu byli ve vlasti vystaveni represím. Graham Philipps je vždy vyslýchán na letišti, když přiletí do Anglie. Patrick domů, za oceán, se snaží raději vůbec nejezdit. Stejně jako Ital Vittorio, od začátku zvláštní operace, byl s ním zahájen trestní proces, ale s pomocí obhájce se mu povedlo odrazil útok ne až tak tvrdé italské justice.

Aliny se zachmuřená teutonská právní obezřetnost chopila až v těchto dnech. Předtím zablokovali její Youtube kanál v němčině, s ruskojazyčným kanálem, ovšem, nemohli nic dělat. Pak zablokovali finanční toky a odpojili Alinu od darů čtenářů. Ale to bylo málo, Alina mluví velmi klidně, zdá se, že už přivykla k myšlence, že vlast na ni zanevřela:

─ Prostě mi uzavřeli bankovní účet. Pak uzavřeli otcův účet. Před měsícem jsem si všimla, že z mého účtu zmizely všechny peníze -1600 eur. Uvědomila jsem si, že v Německu se něco děje. A před pár dny jsem dostala oznámení od státního zastupitelství, že proti mně bylo zahájeno trestní řízení za to, že podporuji zvláštní operaci Ruska.

Divím se:

─ Dávný konec Evropy. Jste přece novinářka, ne strana konfliktu. Za co to všecko?

─ V Německu zvláštní operace je považována za zločin a já jsem podle nich také zločinec. Hrozí mi tři roky vězení nebo obrovská pokuta.

Video: Novinářka Alina Lippová: „V Německu stíhají ty, kteří podporují Rusko“

A pak Alina vypráví něco, co hlava naprosto nebere:

─ Na projednávání mého případu v Německu mě zvát nebudou, protože „by to zabránilo vyšetřování“. Chtějí mě jen prostě zavřít, zatímco můj názor nikoho nezajímá.

Podle Aliny, čtenáři-právníci napsali, že je možné s případem proti ní skoncovat, pomohou jí odrazit útok. Naskytl se takový obhájce a Alina poznamenává, že u Evropského soudu, její případ v kontextu „svobody slova“, bude vypadat velmi zajímavě a nečekaně.

Alina Lippová je novinářka.

TEPLÁ VODA A ŠOK

Existuje logické vysvětlení, proč německé úřady upozornily na Alinu a jsou natolik zmatené:

─ Všimla jsem si, jak se Němci za ty měsíce názorově změnili. Na začátku zvláštní operace byla opravdová rusofóbie: burcovali, aby lidi nechodili do ruských restaurací, dokonce i nemocnice odmítaly přijímat ruské pacienty. Byla jsem v šoku. Ale teď už to tak není. Nyní jsou dokonce už i demonstrace na podporu Ruska. Ale co je nejdůležitější – pojednou se ukázalo, že protiruské sankce způsobily více škod Němcům než Rusům. A Němci se začínají ptát svých politiků: „Proč?! Proč ničíte ekonomiku naší země?»

Alina vypráví, jak hmatatelně se propadla životní úroveň v Německu, jak se zavírají továrny, mizí z obchodů obvyklé potraviny, vše je stále dražší, ale hlavní problémy jsou ještě před námi:

─ Energetické společnosti začaly lidem posílat varování, že od konce léta bude teplá voda jen dvakrát denně. Neumíte si představit, jak na to Němci reagují. Budiž, v Doněcku jsme si zvykli, že nemáme vodu, ale v Německu … to je hotový konec světa.

S Alinou se společně smějeme, přiznávám, trochu škodolibosti je v tom smíchu, ale kdo nás odsoudí? Alina si všímá:

─ Zima v Německu bude chladná a možná i hladová. Bez plynu není hnojivo, žádné zemědělství.

Upřesňuji:

─ A ruská hnojiva se octnula pod sankcemi? Geniální kombinace!

Podle názoru mé společnice má Německo dvě východiska – zrušit sankce, ale to je z říše fantazie. Druhá varianta, jak říká Alina, je „malá občanská válka“, která skončí rezignací vlády a změnou německé politiky.

Alina se narodila v Německu a před deseti lety se vrátila do Ruska, do Petrohradu.

«ZIMA BUDE STUDENÁ!»

Hovoříme o tom, kdo kde byl v posledních měsících, co viděl. Alina pracovala v Mariupolu a na osvobozených pozemcích pod Záporoží a Chersonem. Na druhý den byla na pozicích pod Avdějevkou:

─ Fotila jsem techniku, padlé ukrajinské vojáky, NATOvské zbraně a dokonce i australské zbraně. Mluvila jsem s místními obyvateli. Předevčírem jsem byla v Severodoněcku. Většinou jen mluvím s lidmi a překládám jejich slova do němčiny.

─ Lidi se nediví? Přece jen, Němka v bojové zóně?

─ Ale v této době mnoho západních novinářů začalo přijíždět na Donbas, takže se mi to tak jeví, že lidé si na to dokonce zvykli.

─ Bylo něco, co jste spatřila a pochopila, že na to už nebude možné zapomenout?

─ V Mariupolu, když byl ještě útok, viděla jsem chlapce ve věku 10 let… neměl bázeň. O konfliktu hovořil velmi neutrálně, protože v něm prožil celý život. Mluvil klidně o mrtvých a o ostřelování. Řekl mi, že chce být silný, že chce být generálem. Žít v Rusku, jezdit na tanku. Je to dítě války, které mě šokovalo.

─ Proč si „azovci“ přisvojili symboliku „Třetí říše“?

Alina odpovídá velmi jednoduše a přesně:

─ Protože jsou to nacisté, je to pro ně nejlepší vzor, příklad.

─ Cožpak v současném Německu o tomto nevědí? V Mariupolu bylo tolik této symboliky, že i když se nijak zvlášť o  to nesnažíte, i tak se vám dostane do záběru…

─ Ne. V Německu se to neukazovalo. Panuje takovýto názor: „Nacisté na Ukrajině, ovšem, jsou, ale se státem Ukrajina nemají co dočinění.“

Video: Německá novinářka Alina Lippová promluvila
o bojovnících Azovu, o zakázané organizaci v Rusku.

Nejbolestnější otázku pro Alinu jsem si ponechal na konec, jako zákusek, ukázalo se, že bude dlouhý:

─ Kdysi jsem si zformuloval pro sebe paradoxní, ale jak se mi zdá, správnou myšlenku. V Evropě jsou Rusové a Němci nejbližšími národy – vaši mrtví leží v naší zemi, naši leží u vás. Němci vždy bez problémů žili v Rusku, mnohá pokolení, vstupovali do našich dějin – jsme si blíž, než se zdá. Viděl jsem, jak se Putin v roce 2000 snažil navázat vztahy s Německem. A všichni v Rusku pochopili, že tyto dva velké národy už více nesmí bojovat. Doufal jsem, že v Evropě máme spojence, byť jen ekonomické. Mýlil jsem se. Je naděje, že se naše vztahy změní? Stojí za to tomu věřit?

Dosáhl jsem svého, Alina těžce vzdychá, možná poprvé za celý rozhovor:

─ Já doufám. Doufám, že to v Německu pochopí, zamyslí se. Budou muset se zamyslet. I o tom, kdo je vinen našimi zkaženými vztahy. Kdo vyměnil vztahy našich národů za politiku. Zima bude opravdu studená! A hladová…

* * *

Vojenský zpravodaj Komsomolské Pravdy Dmitrij Stěšin pobesedoval s německou novinářkou Alinou Lippovou. Dívka promluvila o tom, jaké stanovisko prostý lid Německa zaujímá ke zvláštní operaci Ruska navzdory činům německých úřadů.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)


P.S. aneb video z Donbasu: Igor Šijanov – JSEM RUSKÁ DUŠE. (české titulky)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika, Rozhovory se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *