Pavel Rjabov: Kdo skupuje posledních 14 let státní dluh USA?

Kdo skupuje státní dluh USA? Když začnou problémy s financováním amerického státního dluhu, americký establishment se vzchopí a začne škodit a blbnout. Často chaoticky a ve velkém měřítku. Hlavními oběťmi jsou nechráněné země, lovci „demokratických impulsů“.

Dva hlavní držitelé amerického vládního dluhu míří k odchodu. Nerezidenti se zbavují státních dluhopisů jako nikdy předtím a FED zahájil program snižování bilance. Struktura držitelů amerického vládního dluhu (podle tržního odhadu) zahrnuje: cizince – 34 %; FED – 26 %; investiční fondy, makléře a dealery – 10 %; domácnosti – 3 % přímo a 7 % nepřímo prostřednictvím podílových fondů; komerční banky – 7 %; vládní fondy – 9 %; pojišťovny a penzijní fondy – 4 %.

Od 2. čtvrtletí 2008 (za 14 let) vzrostl veřejný dluh USA o 18 biliónů dolarů – hlavními nákupčími byli FED (5,4 biliónu dolarů) a nerezidenti (5 biliónů dolarů). Ze scény odcházejí ti, kteří za posledních 14 let tvořili téměř 60 % všech nákupů amerických pokladničních poukázek a směnek.

Na třetím místě jsou domácnosti prostřednictvím přímých (580 mld.) a nepřímých nákupů (1,3 bil.), na čtvrtém místě investiční fondy, makléři a dealeři (cca 2 bil.), dále komerční banky (cca 1,5 bil.), vládní fondy – 1,3 bil. a pojišťovny a penzijní fondy téměř nenakupují – 630 mld. To vše jsou kumulované nákupy za 14 let.

Po kovidovém šílenství vzrostlo tržní ocenění vládního dluhu o 5,8 biliónu. Domácnosti byly čistými prodejci o 665 miliard, FED zachytil téměř 60 % nárůstu vládního dluhu, vládní fondy o 800 miliard, nerezidenti o 760 miliard, komerční banky o 775 miliard, investiční fondy, brokeři a dealeři o 658 miliard.

Investiční fondy a dealeři jsou v podstatě totéž co FED v jiné dimenzi, takže v dnešní realitě jsou totožní. Existuje likvidita – existují nákupy. Žádná likvidita – věci se začnou hroutit. Úkolem soukromého sektoru je pokrýt prodeje FEDu a nerezidentů + financovat rozpočtový deficit. Úkol je nesplnitelný, bilance nesouhlasí … – Takže bude horko.

Někde to musí bouchnout, možná v Evropě? Evropa je jako popelnice s infantilními, zabedněnými a bezcharakterními politiky, kteří zcela ztratili svou suverenitu.

ZDROJ (překlad: St.Hroch)

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *