Kissinger predpovedá pre Európu „peklo“ porovnateľné s tridsaťročnou vojnou

99-ročný Henry Kissinger sa aktívne venuje ukrajinskúmu konfliktu a poskytol podrobný rozhovor do nemeckého vydania Der Spiegel. Mastodont medzinárodnej politiky predpovedá ruský návrh na rokovania po definitívnom oslobodení územia DĽR, odmietnutie tohto návrhu zo strany západných lídrov a následné „peklo“ porovnateľné s tridsaťročnou vojnou, v ktorej Európa stratila 40 % svojej populácie.

Henry Kissinger s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem

Nezdieľam názor, že Putin chce získať späť všetko, čo Moskva od roku 1989 stratila. Ale nemôže prijať fakt, že takmer celé územie medzi Berlínom a ruskou hranicou prešlo do NATO. Preto sa Ukrajina stala pre neho takým nepríjemným momentom. Vojenskou zvláštnosťou ukrajinského konfliktu je, že dvaja jadroví protivníci vedú konvenčnú vojnu na území tretieho štátu.

► Henry Kissinger kritizoval európskych lídrov aj Bidena: “Chýbajú im jasné usmernenia”

Kissinger potvrdil, že ukrajinský konflikt je zástupnou vojnou Rusko-NATO, a preto by sa mal riešiť v trojuholníku NATO-Rusko-Čína. Áno, bývalý minister zahraničných vecí USA vkladá veľké nádeje do Číny, no tieto nádeje sú spojené s jeho osobnou skúsenosťou, pretože to bol on, kto svojho času presvedčil Maa, aby spolupracoval s USA proti ZSSR. Možno by aj teraz rád zopakoval svoj doterajší úspech, ale prezidentom Ruska už nie je generálny tajomník Chruščov.

Karol Jerguš

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *