JUDr. Jiří Vyvadil: Taškařice s turbínou pokračuje

Navazuji na předchozí líčení mé přítelkyně na Facebooku o anabázi s turbínami. Německý kancléř Scholz, jehož strana se během pouhých pár měsíců v průzkumech propadla z prvního místa na dost ostudné třetí místo, což se zřejmě málokterému z jeho předchůdců povedlo, by chtěl na to téma žertovat.

Ale problém je, že nakonec se zase zdál Putin vtipnější… No přečtěte si, jak to kolegyně popsala:

Ostře sledovaná Gazpromovsko-Siemensovská turbína dorazila do Německa a byla zaparkována pod střechou.

Na četné dotazy novinářů představitelé Siemensu odvětili, že pro její další přepravu do Ruska ještě není schválená trasa a vyřízené potřebné dokumenty.

V Gazpromu opáčili, že žádné dokumenty dosud nedorazily, ačkoliv o ně už 3x naléhavě žádali a že dokud opravená turbina nedorazí, budou Siemensu účtovat smluvní pokutu a plynovod NordStream1 pojede jenom na třetinu kapacity jako dosud. Plus rozeslali další dopisy odběratelům, že jim z důvodu vyšší moci krátí nasmlouvané dodávky plynu.

Olaf Scholz se nechal slyšet, že NordStream-1 není jediná trubka mezi Ruskem a Německem, a že EU neuznává vzniklou situaci jako Force Majeure (vyšší moc) a firmy budou požadovat od Gazpromu kompenzaci za nedodržení smluv, protože Gazprom může posílat plyn jinými trubkami.

Vladimír Vladimírovič Putin se nechal slyšet, že NordStream-1 fakticky není jediná trubka mezi Ruskem a Německem, že hnedlinky vedle leží další dvě trubky, kterými může plyn začít okamžitě proudit, stačí na to jenom drobnost, pár štemplů od německých úřadů.

Vtipné…

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *