Indie vzkazuje USA: Máme svou samostatnou politiku! (+video)

Přestože kolektivní Západ, a konkrétněji Washington, měl zájem získat Indii do západního tábora, Nové Dillí ukazuje, že jeho agenda není agendou Západu. Suverénní indický přístup, který jen posiluje osu multipolarity.

 

Ruský prezident Vladimír Putin a indický předseda vlády Naréndra Módí

Indie  kritizovala  Spojené státy za to, že přímo „navrhly“ přístavním orgánům města Bombaj zákaz vstupu ruských lodí. Indické úřady připomněly, že mají suverénní právo jednat se všemi globálními partnery. Neslušnost USA byla silně kritizována jak na úrovni indického ministerstva zahraničních věcí, tak na úrovni veřejného mínění v zemi.

Je zřejmé, že tento nový pokus o zastrašování ze strany Washingtonu proti Novému Dillí není náhodný. Po neúspěchu „odloučit“ Čínu od Ruska a vytvořit tak širokou mezinárodní protiruskou frontu, stejně jako je stále evidentnější ztráta vlivu na bývalé spojence, je Západ ve snaze vzbudit dojem o jednotě jen zase o něco směšnější.

Ale zdrženlivost a špetka studu nejsou charakteristikami západního establishmentu. Tyto pojmy zcela chybí v jeho způsobu myšlení. A je-li Indie dnes v hledáčku atlanticismu, není to jen proto, že země  nakupuje  velké množství ruské ropy, přičemž jen za aktuální pololetí bylo z Ruska nakoupeno již více než 60 miliónů barelů (oproti 12 miliónům za celý rok 2021).

Dalším důvodem bylo to, že po všechna ta poslední léta kolektivní Západ dělal vše pro to, aby se pokusil začlenit Indii do svého tábora a co nejvíce ji oddálit od Ruska a Číny. A nakonec musí čelit dalšímu hořkému selhání. To není vše. Západní politicko-mediální establishment se snaží všemi prostředky prezentovat současnou konečnou konfrontaci mezi přívrženci multipolarity a přívrženci  unipolaritě, jako konfrontaci „autoritářské“ osy proti západním demokraciím.

Západní pseudodemokracie nutně potřebovaly skutečnou a největší demokracii na světě – v tomto případě Indickou republiku – byť jen symbolicky jako součást západního bloku s cílem obnovit obraz falešných demokracií Západu, tak neuspěly.

Nakonec, a zde mluvíme o geopolitice a geoekonomii, Indie je součástí BRICS a také Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO), západním cílem vždy bylo pokusit se oslabit tyto dvě velké organizace – představující skutečnou mezinárodní komunitu, ne jako G7.

Obchody mezi Ruskem a Indií v národních měnách, dolar je mimo

Zdá se však, že arogantní extrémy Západu opět zapomínají na to, s kým mají co do činění. O to více je to šokující v případě, kdy konzulát de facto státu bez historie, kultury či civilizace hodné toho jména otevřeně oslovuje vnitřní správu suverénní země s tisíciletou civilizací a třetí  silou v přepočtu na HDP v paritě kupní síly zároveň pod záminkou, že rozhodnutí přijatá v USA a na Západě mají mít údajně univerzální rozsah.

Jsou-li neúspěchy Washingtonu a jeho evropských, australských či dokonce kanadských následovníků – opět silným důkazem velmi důležité a zajímavé fáze současných světových dějin, kterou právě prožíváme – tak faktem zůstává, že Indie bude muset pevně posílit svou bezpečnost vůči západnímu vměšování, v indickém případě ani ne tak politickou, jako mnohem přesněji bezpečnostní.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *