Nizozemští farmáři blokují dálnice hnojem a hořícím senem na protest proti klimatické agendě

Nizozemští farmáři se stále nevzdávají a jejich protesty pokračují. Vláda stále trvá na tom, že nejméně 30 % z nich musí se svým podnikáním, které se v mnoha rodinách dědí po dlouhé generace, navždy přestat. To vše ve jménu zvrácené klimatické politiky EU.

Jako vyvrcholení akcí podniknutých na protest proti vládním plánům na uzavření rozsáhlých oblastí zemědělské půdy nizozemští zemědělci ve středu ráno vyhodili hnůj na dálnice po celém Nizozemsku.

Nizozemsko se pokoušelo odstranit desítky silničních blokád, které se skládaly z hnoje, sena, pneumatik a dalšího odpadu, který na silnicích hromadili příznivci nizozemského farmářského protestního hnutí proti globalistické vládě premiéra Marka Rutteho, která se snaží prosadit drakonická EU – nařízení o dusíku, která by mohla vést k zániku nejméně 30 % farem v zemi.

Zprvu nebyla podniknuta žádná policejní akce, přestože bylo zapáleno několik hromad sena a bylo provedeno mnoho jiných blokád. Podle veřejnoprávní stanice Nederlandse Omroep Stichting (NOS) policejní mluvčí uvedl, že bude obtížné zjistit, kdo přesně nechal hnůj nebo jiný odpad na dálnicích, a že za úklid silnic bude odpovědné ministerstvo veřejných prací, takže proto nebude podniknut žádný policejní zásah.

Napětí vzrostlo poté, co se policie střetla s demonstrujícími farmáři, přičemž jeden policista zašel dokonce tak daleko, že vystřelil ze své zbraně na dorostence za volantem traktoru. Protože ho výstřely jen těsně minuly, policie byla silně kritizována za nepřiměřené použití smrtící síly.

Mluvčí ministerstva zemědělství ve středu odsoudil poslední kolo akcí ze strany zemědělců: „Protestovat je povoleno pouze v mezích zákona. To není toto. Toto také není způsob, jak postupovat společně“, dodává, že vláda by ráda viděla zemědělce u jednacího stolu, kde by vyjádřili své stížnosti na klimatické cíle.

Mluvčí veřejně prospěšných prací dodal, že jde o „velmi nežádoucí situaci“ a uvedl, že by to mohlo ohrozit motoristy. A to nejen hořící balíky sena, ale vše na silnici, kvůli čemu musí řidiči uhýbat. Přímá akce získala i určitou podporu od řidičů, přičemž reportér RTV Oos přímo na místě prohlásil: „Někteří zvedají palce. Vidíte sympatie, ale další kroutí hlavou, protože to způsobuje velké zpoždění.“

Protesty farmářů jsou reakcí na pokus vlády Marka Rutteho zavést radikální plány na snížení emisí dusíku z hospodářských zvířat do roku 2030 na polovinu, aby byly splněny cíle stanovené v programu  Natura 2000 Evropské unie, který členským státům nařizuje, aby do určité míry odstranily průmysl nebo zemědělství z oblastí považovaných za ekologicky významné.

Rutteho vláda uvedla, že k dosažení těchto cílů budou muset některé farmy snížit své emise o 95 %, a že 30 % zemědělské půdy v zemi by mělo být zcela zrušeno, a to navzdory rozvíjející se potravinové krizi.

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *