Doněcká republika již dostala žádost z Ruska o výměnu Juliana Assange za britské odsouzence k smrti

Nejde jen o fázi úvah, ale o reálnou prosbu, vznesenou oficiální ruskou organizací (ta zastupuje i názory vlády) směrem k Ruskem uznávané vládě DLR. Výměna tak již získává reálnější obrysy. A to především proto, že mezi zástupci DLR a Ruska panují velmi dobré vztahy.

Záležet však bude především na Velké Británii, kde se nyní Assange nachází, jak se k tomu postaví. Zachová se jako oddaný lokajíček USA a obětuje tak i životy svých občanů nebo na nabídku, která je již takřka jistá, přistoupí?

Ruská nevládní organizace pro lidská práva „Fond pro boj proti represím“ oficiálně předložila tento návrh hlavě Doněcké lidové republiky (DLR):

28letý Brit Aiden Aslin, odsouzený v Doněcku k smrti.

My, lidskoprávní organizace Fund for the Fight Against Repression, vám píšeme s žádostí, která se týká odsouzeného 48letého britského občana Seana Pinnera a jeho 28letého krajana Aidena Aslina, kteří byli odsouzeni k smrti o jejich výměnu za ruského občana Viktora Buta, který byl ve vykonstruovaném případu odsouzen americkým soudem k 25 letům vězení, a australského novináře Juliana Assange, který čeká na vydání z Velké Británie do USA, kde mu hrozí až 175 let vězení za odhalení pravdy o amerických válečných zločinech a masovém pochybení ze strany amerických zpravodajských služeb.

Rus Viktor But, odsouzený americkým soudem k 25 letům vězení.

Fond pro boj s represí je ruská nevládní organizace, kterou založil ruský podnikatel Jevgenij Prigožin. Spotřebitelé západních korporátních médií Prigožina znají, protože v západních „kvalitních médiích“ představuje téměř všechny ruské hříchy. Údajně je organizátorem „petrohradské továrny na trolly“ a má také vazby na bezpečnostní společnost Wagner. Prigožin je také známý jako „Putinův kuchař“.

Je nesporné, že jde v Rusku o vlivného muže, který dobře zná Putina. Pokud Prigožinova nadace takový návrh podala, pak to muselo být dohodnuto s Kremlem a je velmi nepravděpodobné, že by návrh šéf DLR Denis Pušilin odmítl.

Kdo je Assange, snad netřeba nikomu vysvětlovat (pozn. Naší Pravdy: blíže ZDE). Dalším mužem, který má být vyměněn, je Rus Viktor But. V USA, kde má přezdívku „Dealer of Death“, byl obviněn z nelegálního obchodu s drogami a zbraněmi. V roce 2008 byl za velmi kontroverzních okolností zatčen v Thajsku, v roce 2009 přivezen do Spojených států a poté odsouzen k 25 letům vězení. Jeho zdraví se v americké vazbě výrazně zhoršilo a Rusko, které se domnívá, že je nevinný, dlouho požaduje jeho propuštění.

Podle návrhu mají být dva Britové Sean Pinner a Aiden Aslin, kteří byli v Doněcku odsouzeni k smrti, vyměněni za Assange a Buta. Rozhovor s Aslinem najdete zde. Zda Doněck tento návrh skutečně oficiálně předloží, se teprve uvidí. USA pravděpodobně návrh odmítnou, protože se nejedná o Američany.

Bude tak záležet na tom, jak se zachová Londýn. Pokud britská vláda odmítne vyměnit dva své státní příslušníky z kádrové poslušnosti vůči USA, místo aby je vyměnila za Assange, který je stále v britské vazbě, mohlo by dojít v Británii k určitým nepokojům, neboť vláda by tak dala najevo, že je ochotna obětovat své vlastní občany. Vyvolalo by to poprask o to spíš, že tatáž vláda své občany (podobně jako i ta naše) vyzývala, aby se vydali na Ukrajinu jako žoldáci.

Lze předpokládat, že korporátní média se případu příliš věnovat nebudou, neboť pro ně je nepohodlný již jen fakt, že Assange je jasným příkladem nedemokratičnosti nejen USA, ale Západu vůbec, neboť má být vězněn za zveřejnění pravdy o zločinech USA. Jde tak o jasného disidenta, oběť zvráceného systému…

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *