Filip Andler: Čína poukázala na genocidu Indiánů v USA

Washington v poslední době nevybíravě útočí na Peking obviňováním z genocidy muslimských Ujgurů v provincii Sin-ťiang. Toto obvinění se nezakládá na pravdě, zcela odporuje definici pojmu „genocida“ a má pouze pošpinit Čínu před mezinárodním společenstvím.

ČLR však tento úder opětovala, když mluvčí ministerstva zahraničních věcí Zhao Lijian na nedávné tiskové konferenci odpověděl na otázku jednoho z novinářů týkající se vyvražďování původních obyvatel Ameriky.

Podle zprávy amerického ministerstva vnitra z minulého měsíce velký počet indiánských dětí zemřel v indiánských internátních školách. Následně se stále více přeživších a jejich potomků začalo ozývat a obvinilo vládu USA z genocidy amerických Indiánů. Zhao Lijian k tomu uvedl:

Hluboce soucítíme s tragickou zkušeností indiánských dětí. Tyto takzvané internátní školy byly v podstatě dějištěm zločinů americké kulturní genocidy proti původním Američanům. To, co se stalo na těchto školách, je také důležitým důkazem rasové genocidy spáchané USA na původních Američanech. Stále více faktů vycházelo na povrch a ukázalo se, že USA páchaly systémovou genocidu na domorodých obyvatelích ve třech rozměrech, která trvala stovky let a trvá dodnes.

Za prvé, USA spáchaly fyzickou genocidu na indiánském obyvatelstvu. Statistiky ukazují, že od své nezávislosti v roce 1776 zahájila americká vláda více než 1 500 útoků na indiánské kmeny, aby je vyvraždila. Před příchodem bílých osadníků v roce 1492 zde žilo pět miliónů Indiánů, ale jejich počet se do roku 1800 propadl na 600 000 a v roce 1900 na 237 000. Více než tucet kmenů zcela vyhynulo. Mezi lety 1930 a 1976 americký úřad pro indiánské záležitosti násilně sterilizoval přibližně 70 000 žen prostřednictvím „programu indiánských zdravotních služeb“. Na začátku 70. let bylo sterilizováno více než 42 % domorodých žen v plodném věku.

Za druhé, USA spáchaly duchovní a kulturní genocidu proti původním Američanům. Dlouho trpěli nepřátelstvím, diskriminací a zapomněním. V 70. a 80. letech 19. století přijala americká vláda politiku „nucené asimilace“, aby vymazala společenskou strukturu a kulturu indiánských kmenů a zničila jejich etnickou identitu. Aby dosáhla dvojího cíle kulturní asimilace a zabírání indiánských území pro sebe, začala americká vláda s posíláním indiánských dětí do zvláštních internátních škol a zakázala jim mluvit jejich rodným jazykem, nosit tradiční oblečení nebo vykonávat tradiční činnosti. Děti byly také vážně týrány. Americký vědec Preston McBride odhaduje, že celkový počet mrtvých může být až 40 000, a dodává, že „v podstatě každá škola měla hřbitov“. I dnes se USA stále snaží záměrně vymazat historickou paměť domorodých lidí. Podle zprávy National Indian Education Association se 87 % amerických učebnic dějepisu nezmiňuje o historii původních obyvatel po roce 1900.

Za třetí, USA zbavily původní Američany práv. Původní obyvatelé Ameriky narození dnes mají o 5,5 let kratší délku života, než je celostátní průměr, a mají nejvyšší dětskou úmrtnost. Míra sebevražd indiánských adolescentů je 1,9krát vyšší než celostátní průměr. Do června 2022 je úmrtnost na COVID-19 mezi původními obyvateli Ameriky asi 2,1krát vyšší než u bílé populace. Od roku 1969 do roku 2009 provedla americká vláda v oblasti indiánských kmenů 928 jaderných testů, jejichž výsledkem byl jaderný spad výbušného ekvivalentu TNT kolem 620 kilotun. Míra výskytu rakoviny v rezervacích domorodých obyvatel je mnohem vyšší než v jiných oblastech. Podle údajů amerického sčítání lidu z roku 2018 byla míra chudoby mezi původními obyvateli Ameriky 25,4 %, což je mnohem více než 8,1 % mezi bělošskou populací.

Genocida proti domorodým obyvatelům je prvotním hříchem USA, který nelze nikdy vymazat. Nikdy by se nemělo zapomenout na nevýslovné tragédie původních obyvatel Ameriky. Americká vláda by měla přiznat své zločiny genocidy proti původním Američanům a nabídnout obětem a jejich potomkům upřímnou omluvu a pokání. Americká vláda by rovněž měla řešit vážné problémy v oblasti lidských práv a bojovat proti zločinům rasismu, které v USA existují.

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *