Studie: Rusko je zcela závislé na dovozu strategického vybavení

Závislost Ruska na dovozu plynových zařízení je vážným problémem.

Podle Centra komplexních evropských a mezinárodních studií (CKEMI) Vysoké školy ekonomické (VŠE) více než 90 % takového zařízení Rusko dováží. V Rusku neexistuje vlastní sériová výroba turbín středního a velkého výkonu.

V současné době jsou zastaveny dodávky zahraničních výrobků. Přitom právě dovoz hrál velkou roli v ruském energetickém strojírenství.

Podle odborníků je zrušení takové blokády v příštích letech nepravděpodobné. A to znamená, že Rusko musí hledat náhradu za dovozní dodavatele, například v Číně. (Pozn. Naší Pravdy: v dobách SSSR se veškeré zařízení plynovodů a ropovodů vyrábělo buď v SSSR nebo v rámci RVHP, převážně v ČSSR. Kdeže loňské sněhy jsou!)

Je zřejmé, že úplné nahrazení zařízení a příslušenství bude pro Rusko velmi obtížné, pokud vůbec možné. V každém případě to bude vyžadovat spoustu času a prostředků. Podle Podle Centra komplexních evropských a mezinárodních studií (CKEMI) více než 75 % dovozu plynových turbín a komponentů pocházelo ze zemí, které se připojily k protiruským sankcím.

V roce 2020 představovaly Česko a Kanada 33 a 30 % celkového dovozu malých plynových turbín (méně než 5 MW). Z USA pocházelo 22 % z celkového počtu, z Francie 8 %, další 4 % z Ukrajiny.

USA zajistily 41 % dovozních dodávek turbín o výkonu přes 5 MW, V. Británie 25 %, Švédsko 20 %, Japonsko 5 %.

Pozn. Naší Pravdy: to je vysoce varovné zjištění, protože více než 90 % (!) silných turbín pro ruské plynovody pochází ze zemí, jež uvalily na Rusko hospodářské sankce. Takto Západ drží celou soustavu ruských plynovodů doslova v hrsti. To nevyznívá pro ruskou ekonomiku nijak příznivě.

Ruské energetické systémy používají dovážené plynové turbíny o celkovém výkonu 22 GW nebo-li asi 15-20 % z celkového tepelného výkonu. V Rusku několik let probíhají práce na dovozu plynových turbín o výkonu 65-170 MW. Jejich sériová výroba a servis ale zatím nezačaly. (Pozn. Naší Pravdy: Zásadní otázka proto zní: PROČ ne?)

Pro spolehlivé dodávky energie až po lokalizaci výroby náhradních dílů a servisní služby ministerstvo energetiky nabízí úsporu zdrojů instalovaných plynových turbín, a proto v průběhu dvou let se doba jejich provozu sníží. (Pozn. Naší Pravdy: Dost podivný přístup ruské vlády. Místo povzbuzení už tak skomírajícího domácího strojírenství další útlum. Ve prospěch koho?)

Společnost Energetické stroje plánovala vytvořit první vzorek plynové turbíny o výkonu 170 MW, která by měla nahradit stroj Siemens v letech 2022-2023, a turbínu o výkonu 65 MW od roku 2024. Nakonec ze všeho sešlo.

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Ekonomika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *