Marek Řezanka: Za co se též bojuje na Ukrajině

Kabinet Petra Fialy by si měl uvědomit jednu věc: Své politické bytí či nebytí jednostranně a jednoznačně spojil s vojenským vítězstvím ukrajinského režimu. Na jeho podporu výrazně zadlužil Českou republiku – a kvůli jeho podpoře zcela abstrahoval od řešení vysoké inflace, skokového nárůstu záloh na energie či od problematiky potravinové nesoběstačnosti.

Kvůli válce na Ukrajině pak tento kabinet sáhl k bezprecedentním krokům v likvidaci práva na beztrestnost veřejně sdíleného názoru. Připomeňme si několik zásadních výroků ministra zahraničních věcí, Bakaláře (Jana Lipavského): „Rusko je agresor, a my bychom neměli brát ohled na nějaké jeho ponížení nebo neponížení. Macron problematice asi moc nerozumí, Putinovi je jedno, jak je Rusko vnímáno na Západě. Bavili jsme se o naší další podpoře. Až Ukrajina vyhraje tuto válku nad Ruskem, musíme jí pomoci s rekonstrukcí země. … Utvrdilo mě to v tom, že Ukrajině musíme pomáhat a Rusko musí tuto válku prohrát. V roce 2014 Ukrajinci jasně ukázali, že chtějí patřit do Evropy. To je potřeba mít stvrzeno nejen deklaratorně, ale i fakticky.“

Z výše vyřčeného vyplývá jedno: Fialova vláda je připravena na jediný scénář. Že Rusko na Ukrajině prohraje. Vzhledem k reálným faktům (o 180 stupňů odlišných od vidění České televize) je možné očekávat totální prohru ukrajinského režimu v řádu maximálně dvou měsíců, spíše pak desítek dnů. Většina území Doněcké i Luhanské republiky se dostala pod kontrolu Ruska, a nic nenasvědčuje tomu, že by měl v tomto ohledu nastat jakýkoli zvrat.

G. Murphy Donovan, plukovník amerického letectva, počítá s jistou porážkou ukrajinského režimu, a to za předpokladu, že padne Oděsa.

Bakalářova věta, že „Ukrajinci v roce 2014 ukázali, že chtějí patřit do Evropy“, je vyloženě ostudná. V roce 2014 totiž došlo ke krvavému Majdanu, k puči, kdy se k moci dostaly nedemokratické síly a kdy tyto síly rozpoutaly vleklou nekončící občanskou válku s vlastní populací. Navíc dne 2.5.2014 nastal masakr několika desítek lidí v Oděse, kteří byli upáleni nacisty. To jsou pro Bakaláře „evropské hodnoty“?

Jestliže se Zelenského režim zhroutí, měl by logicky padnout i ten Fialův. Jsou to spojené nádoby. Jen téměř pět miliard korun vyvezl Fialův kabinet na Ukrajinu v podobě zbraní, které tam byly nejspíš z velké části zničeny. Vyhozené peníze k ničemu – jen to stálo řadu vojáků život. A pro co vlastně? Pro mnohem silnější Rusko, než kdy bylo dříve?

Vláda Petra Fialy by za svého Bakaláře měla konečně převzít plnou zodpovědnost. Jestliže nedojde na vítězství Zelenského a českou obnovu dnes ukrajinského území, které s největší pravděpodobností bude kontrolovat Rusko, je to jednoduše fiasko stávající české „diplomacie“. Fiasko, na něž musí navazovat logické následky.

Podzim bude zřejmě mimořádně horký. Už jen proto, že většině našich občanů již plně dochází, co pro ně může znamenat kombinace tuhé zimy a podobně tuhého Fialova režimu.

Příspěvek byl publikován v rubrice Analytika, Ekonomika, Kauza Ukrajina se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: Marek Řezanka: Za co se též bojuje na Ukrajině

  1. Hanick napsal:

    Těžko hodnotit jinak – i když k dokončení všech operací na Ukrajině pomůže až chladnější počasí.

    • admin napsal:

      Pane Hanick, srdečně Vás zdravím.

      Téma voj. zásahu Ruska na Ukrajině je především poněkud hlubší, než uvedl autor článku Marek Řezanka. Co mám na mysli.

      V r. 2014 došlo nejen k Majdanu a připojení Krymu k Rusku (jinak by tam už byly baterie amer. Tomahawků, rozvádět to nemusím, jste jistě dost chytrý, abyste mně porozuměl), ale také k něčemu, co ANI JEDEN z autorů ohledně kauzy Rusko-Ukrajina na českém internetu NEVZPOMNĚL. Až nyní já tak činím. Tedy, k jádru věci.

      11. května 2014 došlo k vysoce významné události, o které se dnes nechce zmínit NIKDO z celého ruského vedení. Mám na zřeteli REFERENDUM o statusu ruskojazyčného jihovýchodu Ukrajiny, tedy Doněcké a Luganské oblasti, tedy, jinak řečeno, Donbasu. Hlasování proběhlo masově skoro ve VŠECH městech Donbasu, s tímto JEDNOZNAČNÝM výsledkem, o kterém se MLČÍ dodnes jako hrob:

      Doněcká oblast: 89 % pro vyčlenění z Ukrajiny
      Luganská oblast: 96 % pro vyčlenění z Ukrajiny

      ZDROJ:
      https://ru.abcdef.wiki/wiki/2014_Donbas_status_referendums

      Ani jeden stát na světě výsledky referenda neuznal, včetně Ruska. 4 dny před referendem prezident Putin požádal představitele obou republik, tedy Doněcké a Luganské republiky, aby referendum ZASTAVILI. Prý proto, aby se vytvořily podmínky pro dialog mezi Kyjevem a oběma separatistickými republikami. Podivná úvaha po krvavém Majdanu, že ano. 12. května 2014, tedy hned na druhý den po referendu, prezident Putin dal najevo, že výsledky proanalyzuje. Analýza však trvala DLOUHÝCH 8 ROKŮ, až do 21. února 2022, kdy teprve RF uznala samostatnost Doněcké a Luganské rep. Jinak řečeno, pouhé tři dny před vpádem Ruska na Ukrajinu.

      Co z uvedeného lze vyvodit? Jednu dost podstatnou věc. Kdyby Rusko uznalo vyčlenění republik Donbasu již v květnu 2014 po klíčovém referendu, nebyl by současný voj. zásah nutný. Navíc, tehdy Ukrajina ještě nebyla voj. vyzbrojena NATO, jako je tomu letos. Výborně se v tomto smyslu vyjádřil P.C. Roberts:

      https://nase-pravda.net/2022-07-13-02/

      Na ZÁVĚR uvedu jen jedno. Ano, máte pravdu, pane Hanick, nakonec pomůže až chladnější počasí. Jako i v r. 1812, když Napoleon táhl na Rusko, kdy zaúřadoval generál Ruská zima. Anebo v letech 1941 a 1943, když si Hitler podmaňoval SSSR. A s námi zde, v českém Absurdistánu, to bude stejné. Glob. oteplení nám nepomůže, nejen proto, že se jedná o mýtus. Až tato republika procitne na jaře po zimním spánku bez plynu, tepla a jídla, včetně masových exekucí, teprve pak se budou všichni smát, jaká to bude sranda. Na podporu Ukrajinců si už zřejmě nevzpomene NIKDO, na pořadu dne budou zcela jiné HODNOTY. Ty hodnoty, které v celé EU pochopili jen Maďaři. Však mi rozumíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *