Není Evropa skutečným cílem amerických sankcí?

V poslední době výroky a rozhodnutí západních politiků stále častěji uvádějí Rusy do rozpaků svou nedostatečností a odtržeností od současných skutečností. Dokonce i jejich vlastní, západní ekonomové a analytici, při pohledu na rozhodnutí jejich vlád, stále více si ťukají na čelo.

Proč západní politici rozhodují jednoznačně v neprospěch vlastních zemí a Evropy vůbec? Pokusíme se to pochopit, ale nejprve provedeme exkurzi do  minulého století.

V polovině minulého století svět oplýval hojností zdrojů. Stačilo málo a světová ekonomika rostla díky růstu spotřeby. Spojené státy tehdy představovaly zhruba 40 % světové spotřeby, Evropa bez ohledu na sovětský blok asi 11 %. S vyčerpáním snadno dostupných zdrojů, zdražením jejich těžby a zároveň zvyšováním počtu obyvatel, začaly chybět zdroje pro další rozvoj a Západ začal hledat východisko.

Podle staré dobré tradice museli Anglosasové někoho okrást, ale koho? SSSR coby jadernou mocnost pomocí jednoduché války zdolat nepřicházelo v úvahu. Jaderné zbraně nejsou hračky, se kterými si lze zahrávat. V té době se však sovětské elity orientovaly na Západ a začalo rabování SSSR a celého sovětského bloku. To krátce prodloužilo blahobyt Západu, ale k současnosti je kořist vyčerpána a znovu se objevuje nedostatek zdrojů. Růst ekonomiky na úkor spotřeby při nedostatku zdrojů narazil na strop. Vznikl tak problém, jenž vyžaduje poctivý přístup, tedy ne zcela vyčerpat zdroje, ale také snížit spotřebu.

V současné době představují celosvětově USA přibližně 25 % spotřeby (Pozn. Naší Pravdy: USA se však podílí na světové populaci sotva jen 4 %, z čehož plyne, že USA ve smyslu spotřeby trpí hrozivým obžerstvím), spolu s Kanadou asi 32 %, přičemž těchto 25 % je ve fyzickém vyjádření méně než předchozích 40 % z pol. minulého století. Evropa spotřebovává v současné době asi 21 %. Asie spotřebuje zhruba 30-36 %, ale Asie je zapotřebí k výrobě levného zboží a její spotřeba je více spojena s její výrobou pro USA a celý „civilizovaný“ svět. Nemá proto smysl okrádat Asii. Zbývá Evropa, která musí být vyškrtnuta ze seznamu spotřebitelů, aby uvolnila zdroje, které Američané rádi využijí. Není dobré spalovat benzín potřebný pro americká auta.

Aby se snížila spotřeba Evropy, je třeba zničit její ekonomiku a k tomu je třeba zastavit výrobu. Žádná výroba, žádná práce, žádné peníze, žádná spotřeba. Aby toho bylo dosaženo, musí být Evropa odříznuta od ruských energetických zdrojů. Pokud se podíváme na mapu, je třeba zablokovat Ukrajinu, Turecko, Bělorusko a Pobaltí. S pobaltskými státy nejsou žádné problémy, na Ukrajině je Majdan, ale s Běloruskem a Tureckem se to zaseklo, vyvstal tak problém. Ale na Západě vždy byli iniciátoři velkých nápadů, aby nalezli východisko „z pekla“ – sankce.

Chcete-li donutit k podpoře sankcí na úkor sebe, Evropa musí být vystrašena ruskou hrozbou, a k tomu je třeba donutit Rusko k vojenským akcím a k tomu je Ukrajina nejvíce vhodná.

Prostřednictvím provokací se podařilo donutit Rusko, aby provedlo zvláštní vojenskou operaci a zastrašilo tak Evropu ruskou hrozbou, přinutilo ji k podpoře sankcí, které jsou pro její ekonomiku škodlivé. Aby nedošlo k eskalaci konfliktu a aby se vyloučila přímá konfrontace s jadernou mocností, země NATO do konfliktu přímo nezasahují, ale dodávají zbraně, které úspěšně likvidují ruské ozbrojené síly.

To vedlo k tomu, že země nejen východní, ale i západní Evropy dodávají zbraně našim sousedům, samy však vyčerpaly téměř veškerý svůj arzenál, který zdědily po SSSR nebo koupily od USA a v případě potřeby již nebudou moci čím bojovat. Výměnou za zbraně, které dodaly, jim Američané slíbili dodávky modernější, ale jak to často bývá, vše se omezilo. Jediné, čeho jsou Evropané v tuto chvíli schopni, jsou hrozby a drobné provokace a to vylučuje možnost jejich vstupu do „horkého“ konfliktu s Ruskem.

V případě kolapsu evropské ekonomiky USA obdrží obrovské výhody. Odstraňují tím konkurenci v EU, uvolňují ropu, donutí Evropany přesedlat na jízdní kola a tím snižují ceny, dostávají obrovský příliv odborníků a kapitálu do USA. Také, když se evropský trh zhroutí, spotřeba zboží klesne minimálně o 30 % a USA budou schopny vyvinout silný tlak na Indii a Čínu, jejichž ekonomika je zaměřena na vývoz a 30procentní pokles spotřeby způsobí velké sociální otřesy. A to je jen malá část přínosů, které USA získávají z rozpadu evropské ekonomiky.

Zajímalo by mě, co by se mělo stát, aby evropští politici přestali ničit ekonomiky svých zemí? Pokud budou v takové politice totiž pokračovat, může se stát, že jim nepomůže už nikdo a dokonce ani Putin. Odmítají ruské energetické zdroje, zastavují svůj průmysl tím, že zabíjejí svou ekonomiku, zavádějí sankce především na životní úroveň svého obyvatelstva, ale na vině je tím vším… samozřejmě Putin! Obviňovat Rusko a Putina ze svých chyb je další tradicí kolektivního Západu. Možná zima ochladí jejich sankční zápal…

Děkuji všem, kteří věnovali svůj čas a dočetli článek až do konce.

Zvláštní poděkování autorovi kanálu „Šepot Kremlu“ za poskytnuté obrázky.

Autor Realista (ZDROJ), překlad Naše Pravda

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Aktuality, Ekonomika, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *