Ukrajinská rusofóbie je šílená: Dopis z Kyjeva gen. řediteli společnosti Rosatom

Rusko včas převzalo Záporožskou JE pod svou kontrolu: DÍKY!

Moje práce, Savčenkové Galiny Petrovny, v Kyjevském institutu „Energoprojekt“, kde jsem pracovala 37 let, byla úzce spojena s blokem č. 4 Záporožské jaderné elektrárny.

4. blok Záporožské JE hlídaný ruskými vojáky

Prošla jsem pracovně celý blok od základu počáteční připravy k uvedení do provozu až po samotný „vrchol“. A dokonce jsem pracovně zakusila sedět za řídícím pultem! A jednou (náhodou) jsem se stala svědkyní toho, jak dva muži v ochranných kombinézách stříbrné barvy opatrně, pomalu-pomalu, přes široký otvor ve zdi bloku na úzkokolejce přivezli tyče s palivovýmí články v pouzdře na nástupišti do prostoru speciální manipulace. Dívala jsem se na ně a stála 15 metrů od nich. Fascinující podívaná! Byli jsme hrdí na naši instituci a milovali naši práci.

Všech šest reaktorů Záporožské jaderné elektrárny (ZJE)
obsahuje jaderné palivo a v případě dopadu střely
vyvstává hrozba planetární jaderné katastrofy.

Pozn. Naší Pravdy:
► Záporožská jaderná elektrárna je nejsilnější jaderná elektrárna Evropy.

Ukrajinská rusofóbie se zbláznila! Překračuje všechny rozumné meze! Když už jsem se dostala k jaderné energetice… Sdělovadla byla doslova zaplavena provokativními rusofóbními titulky, vyhrocující a prezentující situaci kolem ZJE jako hotovou věc:

  • Ruský jaderný terorismus: jaká je situace v Záporožské jaderné elektrárně a reakce světa na její ostřelování okupanty – námět pro média.
  • Okupanti mohli zaminovat energobloky obsazené ZJE v Energodaru – The Insider.
  • Okupovaná Záporožská jaderná elektrárna: tři scénáře „horší než Černobyl“.
  • ZJE může přejít do režimu blackoutu v případě pokračujícího ostřelování Rusy.
  • Ukrajina vyzývá mezinárodní agenturu pro atomovou energii OSN, aby do konce měsíce navštívila Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou Rusové svými hrozbami chtějí vyhodit do povětří.

Lžete, pánové! Již 20. prosince 2021 jsem podpořila „Pracovní noviny“, přičemž jsem bila na poplach, že ukrajinské neadekvátní kruhy nejenže zničily celé průmyslové odvětví a mnohá vědecko-výrobní sdružení a vědecko-výzkumné ústavy Ukrajiny, ale také vyhrožují Rusku, že vyhodí do povětří ZJE.

Nakolik to ukrajinská strana umí, přesvědčil svět neprůkazný případ v Buči: proklouzly jejich záběry, jak jedna z „mrtvol“ kouří cigaretu. Ukrajina dnes žije provokacemi a teroristickými útoky.

Z internetu: „Ozbrojenci Ukraj. armády ostřelují území v těsné blízkosti infrastruktury ZJE. Snaží se aplikovat bodové údery použitím barážové munice nebo „kamikadze dronů“. 22. července 2022 bylo za pomoci polské UAS Warmate zničeno stanové městečko ruských vojsk, dělostřelecký systém a systém protivzdušné obrany.

Ruská armáda vysvětlila, že požár ve výcvikovém komplexu jaderné elektrárny byl výsledkem „monstrózní provokace“ ukrajinské diverzní skupiny, která nejprve ostřelovala z oken budovy i ruskou hlídku a pak budovu sama zapálila. V reakci na to ruské jednotky nanesly palebnou odvetu na pozice ukraj. armády v Nikopolu. Právě odtud probíhá palba na Energodar. Správně, kluci! A obraz MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) z Evropy jsem opravila tak, jak to bylo ve skutečnosti.

V souvislosti s ostřelováním Záporožské jaderné elektrárny z ukrajinské strany si Rusko vyžádalo zasedání RB OSN. První místopředseda Ruské federace při OSN Dmitrij Aleksejevič Poljanskij poznamenal, že toto téma si zaslouží nezávazný rozhovor s kolegy při Radě bezpečnosti OSN. „Ukrajinské provokace by se neměly skrývat před širokou veřejností“, dodal.

Připomeňme si děsivou nehodu
v černobylské jaderné elektrárně (ČJE) na Ukrajině v roce 1986.

26. dubna se provozovatelé strojovny reaktoru bloku č. 4 při plánované opravě dopustili řady fatálních chyb, které vedly ke zničení reaktoru a k nejstrašnější havárii v historii světové jaderné energetiky. Dnes je strojovna stále opuštěná, je zde stále velmi vysoká úroveň radiace.

A až do dnešního dne různí atomoví odborníci nemají jednotný názor na přesné příčiny nehody: verze jsou podobné v obecných rysech, ale liší se specificky. Proč reaktor explodoval, když operátor-kamikaze během experimentu stiskl tlačítko AZ-5 (nouzová ochrana) – blokování automatické ochrany reaktoru před přetížením?

Vojenští specialisté v hodnostech plukovníků, kandidátů a doktorů technických věd již na podzim 1986 dospěli k jednoznačnému závěru, že jde o sabotáž, teroristický čin. To bylo otevřeně hlášeno na vojenských technických vysokých školách SSSR a pro armádu nebylo tajemstvím. Obvyklý testovací program pro kontrolu stavu turbíny a jejích ložisek reaktoru nepřítel použil na jedné straně k maskování diverze provedené jednáním samotného personálu a na druhé straně k zastavení reaktoru v předem plánovaném čase.

Pozn. Naší Pravdy: vřele doporučujeme (!) ke shlédnutí
tento naprosto mimořádný dokument o tehdejší teroristické katastrofě:

Cílem teroristického útoku v Černobylu bylo nejen masové zabití obyvatelstva bezprostředně po teroristickém útoku, ale také narušení reprodukční funkce obyvatelstva následným ozářením, tj. vyčištění území od lidí.

Ve skutečnosti byla radioaktivní kontaminací terénu postižena celá severní polokoule Země a postupně se rozšířila na celou planetu.

Kdy se stane Černobyl bezpečným?

Aby se celkový objem cesia a stroncia v důsledku černobylské havárie snížil 1024 krát, bude zapotřebí 10 poločasů rozpadu radionuklidů – tj. tři sta let.

Je možné v současnosni pobývat v Černobylu?

Výsledky výzkumu ukázaly, že na území v oblasti 30 kilometrů od havárie lze bez újmy na zdraví pobývat 4-5 dní, v 10-kilometrové zóně bez poškození zdraví to může být 1 den.

K tzv. Oblouku. Odsloužilý ochranný sarkofág proti záření byl pokryt Obloukem o hmotnosti 29 000 tun, výšce 105 m a šířce 257 m, což umožní demontáž reaktorových zařízení a vyčištění platformy s cílem minimalizace omezení a regulační kontroly (přibližně do roku 2065).

Galina Savčenková, Kyjev

ZDROJ (překlad Naše Pravda)

Příspěvek byl publikován v rubrice ►DŮLEŽITÉ, Kauza Ukrajina, Z Ruska. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *