Kissinger: Jsme na pokraji války s Ruskem a Čínou

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger je přesvědčený, že Washington je v současné době na pokraji války s Moskvou a Pekingem, napsal v pátek Wall Street Journal.

Jsme na pokraji války s Ruskem a Čínou v otázkách, které jsme částečně vytvořili, bez ponětí, jak to skončí nebo kde skončí. Teď nemůžeme říct, že je rozdělíme a postavíme proti sobě. Jediné, co můžeme udělat, je nezvyšovat napětí a vytvářet možnosti, a proto musíme mít cíl.

Pokud jde o Tchaj-wan, Kissinger je znepokojen tím, že Spojené státy a Čína směřují ke krizi, a radí Washingtonu, aby vydržel. „Politika obou stran proměnila Tchaj-wan v autonomní demokratickou entitu a udržela mír mezi Čínou a USA po dobu 50 let. Člověk musí být tedy velmi opatrný ve všech činnostech, které, jak se zdá, mění základní strukturu.“

Kissinger vyvolal na začátku tohoto roku kontroverze a naznačil, že politika USA a NATO mohla vyvolat krizi na Ukrajině. Nevidí jinou možnost, než brát vážně bezpečnostní obavy Vladimira Putina a domnívá se, že bylo chybou signalizovat Ukrajině ze strany NATO možnost vstoupit do aliance.

Ukrajina je podle jeho názoru souborem území kdysi připojených k Rusku, která Rusové považují za vlastní. Stabilitě by lépe posloužilo její vystupování jako nárazník mezi Ruskem a Západem: „Prosazoval jsem plnou nezávislost Ukrajiny, ale myslel jsem si, že její nejlepší role je něco jako Finsko“, prohlásil Kissinger.

Tvrdí však, že kostky jsou nyní vrženy. Nyní věří, že tak či onak, formálně nebo ne, by se s Ukrajinou mělo následně zacházet jako s členem NATO. Počítá však s urovnáním, které zachová ruské zisky z jeho počáteční invaze v roce 2014, kdy „zabralo“ Krym a část Donbasu.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Aktuality, Kauza Ukrajina, Politika. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *