Ing. Karel Sýs: Toč se a vrť můj kolovrátku

Historie je vskutku jako kolovrátek: opakuje se pořád dokola, jen v pozměněných kulisách. 16. června 1941 se Hitler radil s šéfem hlavního velitelství armády generálem Wilhelmem Keitelem a dalšími vysokým důstojníky. Opojeni prvotními úspěchy wehrmachtu sesumírovali Generální plán Východ. Vůdce už viděl Rusko jako lákavý moučník, jen zakrojit.

V podstatě jde o to, jak správně obrovský koláč rozdělit, abychom ho mohli – zaprvé: ovládat, zadruhé: spravovat a zatřetí: využívat.

Hlavní zásady: Nemůžeme připustit existenci žádných ozbrojených sil na západ od Uralu, i kdybychom museli bojovat sto let. Všichni Vůdcovi nástupci musí vědět, že bezpečnost Říše bude zabezpečená pouze tehdy, až nebude na západ od Uralu cizí vojenská síla.

Poté plánovali rozdělení sovětských území. Celé Pobaltí, Krym a území na sever od Krymu, Kolský poloostrov a další oblasti se měly stát součástí Třetí říše. V ostatních okupovaných částech „bývalého sovětského Ruska“ měl být ustaven tvrdý koloniální režim.

Himmler navrhl srovnat Leningrad se zemí a poté ho předat Finsku, což Vůdce vřele odsouhlasil.

Příjemné starosti jim dělala Moskva. 4. srpna 1941 Hitler nařídil město úplně zničit:

Do tohoto města nesmí vstoupit ani jeden německý voják. Moskvu je třeba obklíčit tak, aby se z ní nedostali ani ruští vojáci, ani civilní obyvatelstvo.

Poté však zvítězilo velikášství – Hitler totiž zatoužil uspořádat vítěznou vojenskou přehlídku právě v hlavním městě poraženého SSSR. Tiskový šéf německé vlády dr. Otto Dietrich už na ni přiděloval novinářům vstupenky!

Přehlídka se nakonec konala, leč v opačném gardu.
Němečtí vojáci ulicemi pochodovali, ale coby zajatci.

Viz unikátní osmiminutové historické video, dokonce v barvách:

Eskortování Němců přes Moskvu 17. července 1944: během operace Bagration v létě 1944 byla zničena německá skupina armád „Střed“. Bylo zničeno nebo zajato asi 400 tisíc vojáků a důstojníků. Tyto ztráty byly mnohem vyšší než ve Stalingradské bitvě. Ze 47 generálů Wehrmachtu, kteří bojovali jako velitelé sborů a divizí, bylo 21 zajato. Spojenci si v Bělorusku vzpomněli na tak velkou porážku Němců. Byla to dobrá příležitost ukázat úspěchy SSSR ve válce, pozvednout ducha Moskvanů a obyvatel jiných měst. Bylo rozhodnuto provést zajaté Němce v čele s jejich generály ulicemi Moskvy a Kyjeva. Operaci prováděla NKVD, dostala název podle hudební komedie „Velký valčík“. To bylo oznámeno v rádiu ráno 17. července a také vytištěno na titulní straně deníku „Pravda“.

Zatím se však ještě plánovalo a plánovalo. Plukovník SS dr. Konrad Meyer, náčelník plánovacího oddělení hlavního štábu SS, plánoval „zlikvidovat nebo odvézt za Ural 30 miliónů sovětských mužů, žen a dětí“ a do „uvolněného“ prostoru nastěhovat 4 milióny Němců. „Území s čistě německým obyvatelstvem“ mělo vzniknout i na Krymu a v Pobaltí.

Generalplan Ost však nebyl splněn.

Zprvu natěšené Poláky rovněž čekal těžký osud – 20 miliónů na Sibiř, část inteligence nuceně odsunout do Jižní Ameriky.

Rovněž Heydrich si liboval v plánování. Když přišla jeho hvězdná hodina, s občany Protektorátu nebyl ochoten se párat. „Mládež: základní změna školního vzdělání. Vymazat český mýtus. Nejprve zrušení středních škol, potom i škol národních. Už nikdy české vysoké školy. Český jazyk se má stát podobně jako v 17. a 18. století jen hovorovým jazykem (nářečím) a musí zcela vymizet jako řeč úřední.“

Komu by snad výše uvedené řádky cosi připomínaly, nechť si to nechá pro sebe. Velké Ucho má dnes větší a citlivější boltec než v nevinném českém filmu.

ZDROJ

Příspěvek byl publikován v rubrice Dějiny a současnost se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *